Bassa Zoltán beszéde a lillafüredi tüntetésen

2016. február 12.

 
A Fidesz Lillafüreden tartott kihelyezett frakcióülést, amellyel szemben összellenzéki tüntetést szervezett a Miskolcnak Hangja Van civil szervezet.
Bassa Zoltán, a 4K! alelnöke a következő beszédet mondta el a demonstráción:

Kedves Barátaim!

Sokan mondják, hogy ez a kormány nem törődik velünk. Egy fenét!
Hétköznapi emberek milliói érzik nap mint nap, hogy a kormány bizony törődik velük.

Érzik ezt a törődést a szülők, amikor zsúfolt bölcsődékbe és óvodákba viszik gyermekeiket, érzik a túlterhelt tanárok és diákok, érzik az egészségügy romjai között éhbérért dolgozó ápolók és nővérek. És érzik sokan mások, akiknek a munkájának köszönhető, hogy működnek az üzemek, hogy működnek a közszolgáltatások.

A kormány és a legfőbb nagyúr azt hajtogatja, hogy megvédik az országot. De milyen országról is beszélünk? Olyan országról, ahonnan menekül a szakmunkástól a több diplomásig több százezer ember, mert nem látja a jövőjét ott, ahol megszületett, ahol a családja és a barátai élnek.

Elmennek, mert nem látják, hogy értelme lenne itt folytatni. Mert kioktatást kapnak oktatás helyett. Mert alamizsnát kapnak fizetés helyett. Mert zaklatást kapnak esély helyett. Szerintünk nem ilyen törődést érdemlünk. És szerintünk egy ilyen országot most nem megvédeni kell. Egy ilyen országot meg kell változtatni!

Lázár úr, Ön szerint akinek semmije sincs, az annyit is ér. Ön téved! Higgye el: többet érünk, mint amennyink van. De tudja mit? Ha ezt mégsem hiszi el, akkor kérdezze meg a milliárdos haverok meg a nagyvállalatok könyvelőit. Ők azt is meg tudják mondani, hogy mennyivel érünk többet!

Azt gondoljuk, hogy aki dolgozik, annak a munkáját meg kell becsülni és a jogait meg kell adni. Azt gondoljuk, hogy akinek nincsen megélhetése, azt is emberszámba kell venni. A kapitalista rendszer, amiben élünk van annyira igazságtalan és kiszámíthatatlan, hogy aki bajba kerül, azon segíteni kell. És elsősorban azok dolga ez, akiknek hatalmukban áll segíteni.

Ma azért vagyunk itt, hogy a kormány és a Fidesz-KDNP frakció is érezze a törődést. Megértjük, hogy egy hegyvidéki hotelbe húzódtak. Önök viszont értsék meg, hogy nem bújhatnak el előlünk.

Nem bízunk a csodákban.

Ezt az országot nem a kormány és nem is a milliárdosok fogják megváltoztatni. Nekik jó így, ahogy most mennek a dolgok. Ezt az országot nekünk kell megváltoztatni. Nekünk, akik miatt még működik. Nekünk, akik tudjuk, hogy a társunkat, ha elesik, akkor fel kell segíteni. Nem nagy dolgok ezek, és ha elegen vagyunk ilyenek, akkor sikerülni fog. Sikerülni fog újra belakni a hazánkat. Sikerülni fog közösségé válni, egy új köztársaságot csinálni!

Bassa Zoltán
a 4K! alelnöke
Lillafüred, 2016. február 11.

Gyógyászati marihuánát küldött Bayer Zsoltnak a Füvesember

2016. február 7.

A Füvesembertől kaptuk ezt a fotót. Közzétesszük, mert egyetértünk vele.

A Füvesember 0.420 gramm marihuánát küldött Bayer Zsoltnak migrén ellen, a békésebb hangvételű cikkek reményében.

A 4K! szerint Magyarországon is eljött az ideje a marihuána és a belőle készült gyógyszerek orvosi célú legalizációjának.

Az egyes konzervatívok által démonizált marihuánának sokféle, tudományosan bizonyított gyógyító hatása van.

A cannabis és belőle készített gyógyszerek többek között hatékonyan kezelik a migrént, a glaukómát és a szklerózis multiplexet, lassítják a rákos daganatok növekedését, segítenek megelőzni az Alzheimer-kórt, hányinger- és hasmenéscsökkentők, valamint enyhítik a menstruációs panaszokat is.

A jelenlegi, emberellenes magyarországi szabályozás szigorúan tilt és börtönnel büntet egy természetes gyógyszert.

Eközben a nagy gyógyszergyárak olyan mesterséges készítményeket erőltetnek a betegekre, amelyek függőséget és káros mellékhatásokat okoznak, és amelyek egy részét kiválthatnák a marihuána alapú gyógyszerek.

A cannabis az emberiség egyik ősi, természetes gyógyszere. Orvosi célú felhasználásra több ezer éves múltra tekint vissza, és a nyugati orvostudomány is több száz éve kísérletezik a használatával. Még egy olyan konzervatív ikon, mint a brit Viktória királynő is használta menstruációs panaszaira.

A környezetünkben Németországban, Ausztriában és Csehországban is legális az orvosi marihuána, és már Romániában és Macedóniában is komolyan foglalkoznak a kérdéssel.

Jó lenne, ha Magyarország nem maradna le ezen a téren is.

 

Nem akarunk kormányzati önkényt a terrorveszélyre hivatkozva

2016. január 22.

A Fidesz olyan Alaptörvény-módosítást tervez benyújtani a Parlament elé, amely „terrorveszély-helyzet” esetén szabad kezet adna kormánynak arra, hogy 60 napig korlátozza a médiát, az internetet, a mindennapi életünk jelentős részét, beleértve még a fogyasztási cikkek forgalmazását is. A 4K! szerint ez elfogadhatatlan.

A kormány 60 napra szeretne bevezetni a mindennapokat érintő széleskörű és erős korlátozásokat. Ilyen hosszú időre szóló intézkedések azonban nem terrorveszély, hanem valódi háború esetén lehetnek csak indokoltak.
 
A terrorveszély elhárítására a kormány jelenleg is rendelkezik számos eszközzel, intézménnyel, és a megfelelő jogi felhatalmazással, hogy korlátozza az életünket valódi vészhelyzet esetén.
 
A kormánynak nincs válasza a valódi veszélyhelyzetre, ami nem a terror, hanem a tömeges szegénység. Ehelyett gyanús jogászkodásba kezdenek, amely megteremti a lehetőséget, hogy homályos külső fenyegetésekre hivatkozva még durvábban visszaéljenek a hatalmukkal, ha elégedetlen a nép.
 
Az állampolgári jogok korlátozását a kormány ugyanis parlamenti szavazás nélkül, saját maga is bevezethetné. Ennél jóval kisebb jelentőségű ügyekben hetekig lehet vitázni, szavazni, de a kormány kisajátíthatja a kenyérkészletet, zárolhatja bárkinek a bankszámláját, mert úgy határoz, hogy olyan a helyzet? Ez elfogadhatatlan.
 
Vannak olyan, Orbán által csodált "illiberális" államok, például Törökország, ahol már látszanak az ilyen intézkedések következményei. Magyarország nem léphet a török útra, ahol hasonló, a hatalomnak még nagyobb felhatalmazást adó törvényt hoztak, amelyet azóta szisztematikusan használnak az ellenvélemények elhallgattatására.
 
Jelenleg az egész ellenzéknek, még a Jobbiknak is túl durva a Fidesz javaslata, így van esély, hogy a módosítás nem kapja meg a kétharmadot az országgyűlésben.

Nem árt azonban odafigyelni: egy kis módosítással, a szokásos trükközésekkel vagy egy-két képviselő megvásárlásával sajnos még bármi megtörténhet. Tavaly a Jobbik, nemrég az MSZP állt elő olyan ötletekkel, amely veszélyhelyzetre hivatkozva vezetne be szabályokat, pedig nincsen szükség sem új szabályokra, végképp nem szigorításokra.

 

A gyermekvállalás a rendes megélhetéssel kezdődik

2016. január 5.

Kövér és Áder családról, szeretetről, biztonságról szövegel. A Fidesz úgy tesz, mintha aggódna a családokért.

Ez azonban képmutatás. Ez a kormány nem családbarát, hanem gazdagbarát.

Egy olyan országban oktatják ki a nőket a gyerekvállalásról, ahol a legtöbb férfi is megalázóan alacsony fizetésért dolgozik, már ha van munkája. Jelentősebb lakhatási segítséget csak azok a házaspárok kaphatnak, akik biztonsággal megengedhetik maguknak, hogy 3 gyereket vállalnak.

A kormány számára másodrangúak az egy- és kétgyermekesek, illetve azok a párok, akik nem házasságban nevelik gyermekeiket, és azok is, akik egyedül nevelik gyermekeiket. A kormány számára ezek a gyerekek jelentik a legkevesebbet.

A kormánynak, ha valóban aggódik a demográfiai folyamatokért, erkölcsi leckék helyett valós segítséget kell adnia a gyermekek felneveléséhez, különösen azoknak, akik rászorulnak.

A 4K! szerint a gyermekbarát fordulat érdekében:

- A jövedelemtől függő várandósági pótlékot kell bevezetni a terhesség idejére.

- A családi pótlék összegét emelni kell a társadalom jövedelmi alsó háromnegyede esetében és el kell törölni a felső egynegyed esetében.

- A szegénységben élő iskolások esetében további támogatást kell bevezetni.

- A családi munkamegosztás egyenletesebb eloszlása, a nők munkába való visszatérése érdekében meg kell könnyíteni az apák számára is, hogy GYED-re vagy GYES-re menjenek.

- A bölcsődék és óvodák számát növelni kell, nyitva tartási idejüket a munkaidőhöz kell igazítani.

- Támogatni kell a házasság minőségét javító és válságmegelőző tanácsadást.

- Növelni kell az anyaotthonok férőhelyeinek számát.

- Az akadálymentesítés komolyan vétele és a gyermekmegőrző szolgáltatások támogatása is segítené a családok mindennapjait.

A gyerekvállalás a rendes megélhetéssel kezdődik. Ennek érdekében nem szóvirágokra, hanem gyakorlati intézkedésekre van szükség.

 

A lakásvásárlásra osztogatott milliók helyett új bérlakásokat kell építeni

2015. december 21.

A kormány minden párnak, amely 3 gyermeket vállal (még ha most egy gyerekük sincs), 10 millió forintos, vissza nem térítendő lakásvásárlási támogatást ad.

A gyermekvállalás bátorítása fontos cél, de ezzel az intézkedéssel a kormány csak az elmúlt 25 év katasztrofális lakáspolitikáját folytatja, ráadásul megint csak a felső-középosztályt részesíti előnyben.

Magyarországon a rendszerváltás óta nem épült ki a nyugat-európai országokra jellemző bérlakásrendszer, ehelyett európai összehasonlításban rekordmagasságú a saját tulajdonú otthonok aránya.

Ez nem a magyar emberek gazdagsága miatt alakult így.

A rendszerváltás után az embereket sok esetben belehajszolták a lakástulajdonlásba azzal, hogy áron alul megvásárolhatták a szocializmus idején állami tulajdonban lévő lakásokat. Az állam így megszabadult a lakásállomány fenntartásának terhétől, azonban sok tulajdonos a lakás megvásárlása után nem volt képes az ingatlanokat fenntartani, karbantartani.

A rendszerváltás utáni kormányok lakáspolitikája ezek után kizárólag a lakástulajdon megszerzésének támogatására korlátozódott, először támogatott hitelekkel, később a devizahitelezés felelőtlen engedélyezésével.

Ennek eredményeképpen ma a hétköznapi emberek, különösen a fiatalok, nagyon nehéz helyzetben vannak:

A kevés bérlakás miatt az albérletárak az egekben vannak az átlagfizetésekhez képest, saját lakást pedig csak nagyon súlyos eladósodással lehet szerezni.

Az egyre súlyosabb lakhatási válság nem fog magától megoldódni, hiába várja ezt a Fidesz és a korábbi szocialista kormányok. 

Teljes fordulatra, a közösségi bérlakásrendszer megteremtésére, évi több ezer bérlakás építésére, illetve korszerűsítésére van szükség.

A 4K! szerint 3 lépést kell tenni a fordulat érdekében:

1. El kell törölni az összes olyan állami támogatást, ami a lakásvásárlást támogatja.
A tulajdonszerzésre irányuló lakáspolitikai támogatások, már az új, 3 gyermekes támogatás meghirdetése előtt is kb. 120 milliárd forintba kerülnek a költségvetésnek. A 4K! a meglévő, kifutó támogatási rendszert nem változtatná meg, az új támogatásokat azonban teljesen beszüntetné, és az eddig tulajdonszerzésre fordított forrásokat a bérlakás-rendszer kiépítésére fordítaná. 

2. Állami tulajdonban lévő bérlakáshálózatot kell létrehozni.
Az önkormányzatok és az állam tulajdonában ma is jelentős lakásállomány van. Az önkormányzatok lakásait és a különböző állami lakóingatlanokat egy állami kezelésű bérlakáskezelő alapba kell helyezni, ami hatékonyan és világos koncepció mentén kezelné ezeket a bérlakásokat. A támogatások kifuttatásából és beszüntetéséből felszabaduló 50 milliárd forint feléből évente kb. 2000 önkormányzati-állami tulajdonú lakás korszerűsítése válna lehetővé.

3. Új bérlakásokat kell építeni a legmodernebb energetikai szabványoknak megfelelően.
A lakáspolitikában felszabaduló 50 milliárd forint másik feléből az államnak új bérlakásokat kell építenie, melyeket szintén belehelyezne az állami bérlakáskezelő alapba.

Ezzel a három lépéssel új forrás bevonása nélkül, pusztán a most is lakástámogatásra költött pénzek átcsoportosításával érzékelhető változást lehet elérni.