Az EU-t át kell alakítani, ha nem akarjuk leépíteni

2015. december 10.

Az EU mindenki számára nyilvanvaló válsága idején élünk, amikor egyértelművé vált, hogy a rendszer nem csak kezelni nem képes a problémákat, hanem nagyrészt maga termeli őket.

Azok számára, akik meg szeretnék változtatni ezt a helyzetet, két út nyílik: vagy az EU leépítése, és visszatérés a korábbi állami szintű működéshez, vagy az EU átalakítása a hétköznapi emberek érdekében, ami többek között egységes iparpolitikát, egységes szociális politikát, és valódi, európai szintű demokráciát jelent.

A 4K! a második utat tartja kívánatosnak. Az EU leépítése szerintünk csak akkor merülhet fel, ha az európai szintű pozitív fordulat esélye végleg lezárult. Ennek szellemében foglaltuk az Alapprogramba a következő részt:


Az Európai Unió jelenleg egy olyan politikai és gazdasági válságban van, ami logikus következménye az eddigi működésének. Az EU felépítésében az egységes piac kezdettől elsőbbséget élvez a közös fejlesztési és szociálpolitikai célok fölött.

A közös gazdaságpolitika szerkezete arra épül, hogy a központi államok termelőkapacitását növeli, a perifériaállamokat pedig, amelyek közé Magyarország is tartozik, ipartalanítja és felvevőpiaci helyzetbe kényszeríti.

Ezzel hosszú távon olyan eladósodást okoz a periférián, amit az Unió ma megszorító intézkedésekkel próbál "megoldani", tovább fokozva az egyenlőtlen elosztásból fakadó problémákat. A felhalmozás hatékonysága érdekében ugyanez a rendszer a munkavállalók érdekképviseletét, az egészségügyet, az oktatást, a szociálpolitikát, a kulturális intézményrendszert a centrumban is leépíti.

Jelenleg a gazdaságpolitikai döntések az EU központjában születnek, a társadalompolitikai felelősséget pedig a közös gazdaságpolitika korlátai közé szorult országok kormányaira hárítják az uniós vezetők. Az egyes országok állampolgárai joggal érzik úgy, hogy a demokrácia meglévő eszközei nem garantálják számukra az érdekképviseletet. Az EU jelenlegi, egyenlőtlenséget termelő működését meg kell változtatni. Erre addig nincs esély, amíg az Unión belüli egyenlőtlen felhalmozás kárvallottjai nem szólhatnak bele az uniós politikák alakulásába.

A gazdasági demokráciához elengedhetetlen az EU-s centrum és a periféria közti kizsákmányoló viszony megszüntetése. Olyan egységes európai fejlesztéspolitikára van szükség, amely valódi esélyt teremt a periférián is. Ennek eszközei az egységes, fejlesztő iparpolitika, az Európai Központi Bank reformja, a spekulációs tőke áramlásának megállítása és az offshore tilalma. A szociálpolitika uniós szintre emelése ugyancsak elengedhetetlen ahhoz, hogy a centrum felhalmozásának költségeit ne lehessen a periféria társadalmaira terhelni. A gazdasági demokráciának az is feltétele, hogy az EU külső gazdasági szerződéseiről csak részvételi módon lehessen dönteni.

A változáshoz másfelől elengedhetetlen, hogy a gazdasági rendszer alapját ne a tőkés felhalmozás, hanem a társadalom jóléte határozza meg. Ehhez a gazdaságban a társadalmi ellenőrzés alatt álló szövetkezeti szektornak meg kell erősödnie a tőkés vállalatokhoz képest. A politikában pedig a munka képviseletét kell megerősíteni a tőke képviseletéhez képest. Az Európai Alkotmány létrehozásának folyamatát újra kell indítani, és olyan alkotmányt kell írni, ami nem a piac, hanem az emberek érdekét szolgálja.

A 4K! azoknak az európai baloldali pártoknak és mozgalmaknak a szövetségese, amelyek ezekért a célokért harcolnak.

 

A 4K! teljes Alapprogramja

 

Megtartotta 3. kongresszusát a 4K!

2015. december 7.

A Negyedik Köztársaság Párt 2015. december 5-én megtartotta 3. kongresszusát.

A párt Alapprogramjában, amelyet a Kongresszus fogadott el és csakis a Kongresszus módosíthat, több változtatás történt.

A programban mostantól szerepel, hogy a 4K! elutasítja a magyarság genetikai alapú meghatározását, és mindenkit magyarnak tekint, aki tud magyarul és magyarnak vallja magát.

Bekerült az Alapprogramba az EU jelenlegi igazságtalan rendszerének kritikája és célként a szociális Európa megteremtése. Célként tűztük ki a közös európai véderő megteremtését.

A Kongresszus több helyen módosította a 4K! Alapszabályát: többek között pontosította az Etikai Bizottság jogkörét és a Kongresszuson való részvétel feltételeit is.

A 4K! képviselőjének köszönhetően ingyen sportolhatnak a rászoruló pesterzsébeti gyermekek

2015. december 3.

A pesterzsébeti képviselő-testület elfogadta Völgyesi Krisztián kezdeményezését, ezzel Pesterzsébeten egy új sporttámogatás válik elérhetővé a rászoruló gyermekek számára. Az új települési támogatás mintegy háromszáz 6 és 14 év közötti gyermek sportolását teszi lehetővé a tagdíj átvállalásával, ezzel bővítve a kerületi szociális juttatások rendszerét.

A gyermeksport-támogatással kapcsolatos javaslatot a 4K! képviselője Somodi Klárával, az Egészségügyi és Sportbizottság elnökével közösen terjesztette be a testület elé, melyet az 17 igen, 0 nem szavazattal és 0 tartózkodás mellett elfogadott.

A 4K! szerint az elitsport bőkezű finanszírozása helyett a tömegsport támogatása az állam és az önkormányzatok elsődleges feladata. A rendszerváltás óta tömegek vesztették el a sportolási lehetőségüket, ami nagyban hozzájárult a magyar társadalom egészségi állapotának romlásához. Mindent meg kell tenni ennek a helyzetnek a megfordításáért.

Völgyesi Krisztián már az önkormányzati kampányban kiemelt ügyként kezelte a szociálisan rászoruló gyermekek sporttámogatását. Megválasztása után az elmúlt egy évben mindent meg is tett a megvalósításáért.

„Bár januárban az Egészségügyi és Sportbizottság elvi támogatásáról biztosított, a támogatás megvalósítása mégsem volt egyszerű: rengeteg egyeztetéssel, beszélgetéssel jutottunk el a végső beterjesztéshez. Ebben nagy segítségemre volt Somodi Klára, de nem elhanyagolható a hivatali dolgozók segítsége sem, hiszen nekik köszönhetően ez a támogatás már első lépésben több lesz, mint remélni mertem.” – mondta a 4K! képviselője.

„Ahhoz, hogy ez a támogatási forma valóban eljusson minden érintetthez, nem elég a jogszabályi környezetet megteremteni: minden lehetséges érintettet tájékoztatni is kell erről a lehetőségről. Ebben mind az önkormányzat, mind a gyermekvédelmi szolgálat segítségére számítunk” – tette hozzá Völgyesi.

A 4K! képviselője elkötelezett aziránt, hogy az első év tapasztalatai alapján később tovább bővüljön az új települési támogatás sporteszköz- és utazástámogatással, valamint a program kiterjesztésével a 14 és 18 év közötti korosztályra is.

 

Fehér egyszarvú és Lesz még magyar köztársaság! felirat a Horthy-szobron

2015. november 16.

Fehér, rózsaszín szarvú unikornist, „Lesz még magyar köztársaság!” feliratot, és egy Kossuth-címert helyeztek a 4K! aktivistái a Szabadság téri Horthy-emlékműre, Horthy bevonulásának évfordulóján.

November 16-a különleges nap: 1918-ban ezen a napon kiáltották ki az első magyar köztársaságot. Egy évvel később, Horthy tudatosan erre a napra időzítette fehér lovas budapesti bevonulását, hogy szimbolikusan is eltörölje a köztársaság emlékét.

„November 16-a a Magyarország előtt álló két utat jelképezi. Az egyik a kiváltságosok Magyarországa, ahol ha valaki szegénynek születik, az is marad. Ahol milliók nyomorognak, ahol az elitet nem lehet felelősségre vonni, és ahol uram-bátyám alapon osztják egymás között a pénzt. Ez az a kasztrendszer, amit Horthy fenntartott, és amiben Orbán is remekül érzi magát.

A másik a hétköznapi emberek Magyarországa, ahol mindenkinek van esélye arra, hogy érdemei szerint boldoguljon, ahol megbecsülik a dolgozó embereket, ahol nem az számít, hogy ki kinek a haverja, és ahol az emberek felelősségre vonhatják a politikusokat” - mondta Istvánffy András, a 4K! elnöke.

„November 16-a arra emlékeztet, hogy mindenkinek el kell döntenie, milyen országot akar. Számunkra ez a nap a Köztársaság Napja."

Deutsch Tamás a netsemlegesség ellen harcol

2015. november 5.

Miután a múlt héten az Európa Tanács és az Európa Parlament megszavazta a netsemlegesség európai megszüntetését, még mindig van lehetőség megálljt parancsolni a nagy cégek érdekeinek: csak akkor lép életbe a szabály, ha azt a nemzeti hatóságok is átültetik a gyakorlatba.

A 4K! álláspontja szerint a magyar kormánynak mindent meg kell tennie a netsemlegesség biztosítására a nagy cégek túlhatalmával szemben.

A rossz hír az, hogy az internetes konzultáció arca, Deutsch Tamás, fideszes képviselőtársaival együtt gátlástalanul megszavazta az Európa Parlamentben a netsemlegességet megszüntető új szabályt. Előtte pedig a főnökük, Orbán Viktor is a multik mellé állt az Európa Tanácsban.

A Fidesz ismét megmutatta az igazi arcát: minden szabadságharcos propaganda ellenére a fontos kérdésekben szolgaian kiszolgálja a multik érdekeit. És bár a netadót tavaly nem sikerült keresztülverniük az embereken, Deutsch Tamásékat láthatóan továbbra is zavarja, hogy az interneten a gyengéknek is hangja van.

Ebben a sötét ügyben az EU is különösen cinikusan járt el, amikor az európai embereket hülyének nézve, az interneten eddig uralkodó relatív egyenlőséget felszámoló szabályokat belerejtette a roaming díjakat eltörlő törvénybe.

Az új szabályozás szerint szolgáltatók ezután eldönthetik, hogy az egyes tartalmak mekkora sávszélességgel lesznek elérhetőek, vagyis milyen gyorsan töltődnek be a felhasználónál. Ez azt fogja jelenteni, hogy azoknak a nagy cégeknek az oldalai, akik készek többet fizetni, gyorsan fognak bejönni, a többi oldal meg lassan. Ez felborítja az interneten uralkodó eddigi relatív egyenlőséget, és itt is a multikat juttatja előnyhöz a hétköznapi emberekkel, a kisvállalkozásokkal és a startupokkal szemben.

Köszönjük, Deutsch!