A lakásvásárlásra osztogatott milliók helyett új bérlakásokat kell építeni

2015. december 21.

A kormány minden párnak, amely 3 gyermeket vállal (még ha most egy gyerekük sincs), 10 millió forintos, vissza nem térítendő lakásvásárlási támogatást ad.

A gyermekvállalás bátorítása fontos cél, de ezzel az intézkedéssel a kormány csak az elmúlt 25 év katasztrofális lakáspolitikáját folytatja, ráadásul megint csak a felső-középosztályt részesíti előnyben.

Magyarországon a rendszerváltás óta nem épült ki a nyugat-európai országokra jellemző bérlakásrendszer, ehelyett európai összehasonlításban rekordmagasságú a saját tulajdonú otthonok aránya.

Ez nem a magyar emberek gazdagsága miatt alakult így.

A rendszerváltás után az embereket sok esetben belehajszolták a lakástulajdonlásba azzal, hogy áron alul megvásárolhatták a szocializmus idején állami tulajdonban lévő lakásokat. Az állam így megszabadult a lakásállomány fenntartásának terhétől, azonban sok tulajdonos a lakás megvásárlása után nem volt képes az ingatlanokat fenntartani, karbantartani.

A rendszerváltás utáni kormányok lakáspolitikája ezek után kizárólag a lakástulajdon megszerzésének támogatására korlátozódott, először támogatott hitelekkel, később a devizahitelezés felelőtlen engedélyezésével.

Ennek eredményeképpen ma a hétköznapi emberek, különösen a fiatalok, nagyon nehéz helyzetben vannak:

A kevés bérlakás miatt az albérletárak az egekben vannak az átlagfizetésekhez képest, saját lakást pedig csak nagyon súlyos eladósodással lehet szerezni.

Az egyre súlyosabb lakhatási válság nem fog magától megoldódni, hiába várja ezt a Fidesz és a korábbi szocialista kormányok. 

Teljes fordulatra, a közösségi bérlakásrendszer megteremtésére, évi több ezer bérlakás építésére, illetve korszerűsítésére van szükség.

A 4K! szerint 3 lépést kell tenni a fordulat érdekében:

1. El kell törölni az összes olyan állami támogatást, ami a lakásvásárlást támogatja.
A tulajdonszerzésre irányuló lakáspolitikai támogatások, már az új, 3 gyermekes támogatás meghirdetése előtt is kb. 120 milliárd forintba kerülnek a költségvetésnek. A 4K! a meglévő, kifutó támogatási rendszert nem változtatná meg, az új támogatásokat azonban teljesen beszüntetné, és az eddig tulajdonszerzésre fordított forrásokat a bérlakás-rendszer kiépítésére fordítaná. 

2. Állami tulajdonban lévő bérlakáshálózatot kell létrehozni.
Az önkormányzatok és az állam tulajdonában ma is jelentős lakásállomány van. Az önkormányzatok lakásait és a különböző állami lakóingatlanokat egy állami kezelésű bérlakáskezelő alapba kell helyezni, ami hatékonyan és világos koncepció mentén kezelné ezeket a bérlakásokat. A támogatások kifuttatásából és beszüntetéséből felszabaduló 50 milliárd forint feléből évente kb. 2000 önkormányzati-állami tulajdonú lakás korszerűsítése válna lehetővé.

3. Új bérlakásokat kell építeni a legmodernebb energetikai szabványoknak megfelelően.
A lakáspolitikában felszabaduló 50 milliárd forint másik feléből az államnak új bérlakásokat kell építenie, melyeket szintén belehelyezne az állami bérlakáskezelő alapba.

Ezzel a három lépéssel új forrás bevonása nélkül, pusztán a most is lakástámogatásra költött pénzek átcsoportosításával érzékelhető változást lehet elérni.

 

Egyetértesz? Támogasd a 4K!-t vagy csatlakozz hozzánk!