Nem akarunk kormányzati önkényt a terrorveszélyre hivatkozva

2016. január 22.

A Fidesz olyan Alaptörvény-módosítást tervez benyújtani a Parlament elé, amely „terrorveszély-helyzet” esetén szabad kezet adna kormánynak arra, hogy 60 napig korlátozza a médiát, az internetet, a mindennapi életünk jelentős részét, beleértve még a fogyasztási cikkek forgalmazását is. A 4K! szerint ez elfogadhatatlan.

A kormány 60 napra szeretne bevezetni a mindennapokat érintő széleskörű és erős korlátozásokat. Ilyen hosszú időre szóló intézkedések azonban nem terrorveszély, hanem valódi háború esetén lehetnek csak indokoltak.
 
A terrorveszély elhárítására a kormány jelenleg is rendelkezik számos eszközzel, intézménnyel, és a megfelelő jogi felhatalmazással, hogy korlátozza az életünket valódi vészhelyzet esetén.
 
A kormánynak nincs válasza a valódi veszélyhelyzetre, ami nem a terror, hanem a tömeges szegénység. Ehelyett gyanús jogászkodásba kezdenek, amely megteremti a lehetőséget, hogy homályos külső fenyegetésekre hivatkozva még durvábban visszaéljenek a hatalmukkal, ha elégedetlen a nép.
 
Az állampolgári jogok korlátozását a kormány ugyanis parlamenti szavazás nélkül, saját maga is bevezethetné. Ennél jóval kisebb jelentőségű ügyekben hetekig lehet vitázni, szavazni, de a kormány kisajátíthatja a kenyérkészletet, zárolhatja bárkinek a bankszámláját, mert úgy határoz, hogy olyan a helyzet? Ez elfogadhatatlan.
 
Vannak olyan, Orbán által csodált "illiberális" államok, például Törökország, ahol már látszanak az ilyen intézkedések következményei. Magyarország nem léphet a török útra, ahol hasonló, a hatalomnak még nagyobb felhatalmazást adó törvényt hoztak, amelyet azóta szisztematikusan használnak az ellenvélemények elhallgattatására.
 
Jelenleg az egész ellenzéknek, még a Jobbiknak is túl durva a Fidesz javaslata, így van esély, hogy a módosítás nem kapja meg a kétharmadot az országgyűlésben.

Nem árt azonban odafigyelni: egy kis módosítással, a szokásos trükközésekkel vagy egy-két képviselő megvásárlásával sajnos még bármi megtörténhet. Tavaly a Jobbik, nemrég az MSZP állt elő olyan ötletekkel, amely veszélyhelyzetre hivatkozva vezetne be szabályokat, pedig nincsen szükség sem új szabályokra, végképp nem szigorításokra.

 

Egyetértesz? Támogasd a 4K!-t vagy csatlakozz hozzánk!