Bassa Zoltán beszéde a lillafüredi tüntetésen

2016. február 12.

 
A Fidesz Lillafüreden tartott kihelyezett frakcióülést, amellyel szemben összellenzéki tüntetést szervezett a Miskolcnak Hangja Van civil szervezet.
Bassa Zoltán, a 4K! alelnöke a következő beszédet mondta el a demonstráción:

Kedves Barátaim!

Sokan mondják, hogy ez a kormány nem törődik velünk. Egy fenét!
Hétköznapi emberek milliói érzik nap mint nap, hogy a kormány bizony törődik velük.

Érzik ezt a törődést a szülők, amikor zsúfolt bölcsődékbe és óvodákba viszik gyermekeiket, érzik a túlterhelt tanárok és diákok, érzik az egészségügy romjai között éhbérért dolgozó ápolók és nővérek. És érzik sokan mások, akiknek a munkájának köszönhető, hogy működnek az üzemek, hogy működnek a közszolgáltatások.

A kormány és a legfőbb nagyúr azt hajtogatja, hogy megvédik az országot. De milyen országról is beszélünk? Olyan országról, ahonnan menekül a szakmunkástól a több diplomásig több százezer ember, mert nem látja a jövőjét ott, ahol megszületett, ahol a családja és a barátai élnek.

Elmennek, mert nem látják, hogy értelme lenne itt folytatni. Mert kioktatást kapnak oktatás helyett. Mert alamizsnát kapnak fizetés helyett. Mert zaklatást kapnak esély helyett. Szerintünk nem ilyen törődést érdemlünk. És szerintünk egy ilyen országot most nem megvédeni kell. Egy ilyen országot meg kell változtatni!

Lázár úr, Ön szerint akinek semmije sincs, az annyit is ér. Ön téved! Higgye el: többet érünk, mint amennyink van. De tudja mit? Ha ezt mégsem hiszi el, akkor kérdezze meg a milliárdos haverok meg a nagyvállalatok könyvelőit. Ők azt is meg tudják mondani, hogy mennyivel érünk többet!

Azt gondoljuk, hogy aki dolgozik, annak a munkáját meg kell becsülni és a jogait meg kell adni. Azt gondoljuk, hogy akinek nincsen megélhetése, azt is emberszámba kell venni. A kapitalista rendszer, amiben élünk van annyira igazságtalan és kiszámíthatatlan, hogy aki bajba kerül, azon segíteni kell. És elsősorban azok dolga ez, akiknek hatalmukban áll segíteni.

Ma azért vagyunk itt, hogy a kormány és a Fidesz-KDNP frakció is érezze a törődést. Megértjük, hogy egy hegyvidéki hotelbe húzódtak. Önök viszont értsék meg, hogy nem bújhatnak el előlünk.

Nem bízunk a csodákban.

Ezt az országot nem a kormány és nem is a milliárdosok fogják megváltoztatni. Nekik jó így, ahogy most mennek a dolgok. Ezt az országot nekünk kell megváltoztatni. Nekünk, akik miatt még működik. Nekünk, akik tudjuk, hogy a társunkat, ha elesik, akkor fel kell segíteni. Nem nagy dolgok ezek, és ha elegen vagyunk ilyenek, akkor sikerülni fog. Sikerülni fog újra belakni a hazánkat. Sikerülni fog közösségé válni, egy új köztársaságot csinálni!

Bassa Zoltán
a 4K! alelnöke
Lillafüred, 2016. február 11.

Egyetértesz? Támogasd a 4K!-t vagy csatlakozz hozzánk!