Ma Miskolc, Moszkva, Örs, Blaha

2014. február 20.

Miskolciak figyelem! Ma délelőtt 11-től aktivistáink támogató ajánlásokat gyűjtenek a Bükk áruház és a Vasas Művelődési Ház közötti részen.
A zuglói és XVI. kerületi aláírókat pedig az Örs vezér téren várjuk délelőtt 10 és délután 4 óra között Budapesten.
Budán ma a Moszkva téren leszünk kint déltől délután 4-ig, a budai támogatásokat gyűjtve.
Csepelen, a Karácsony Sándor utcában pedig délután 14:00-kor kezdjük a támogatásgyűjtést.
Szegeden, a Csillag téren 12-től este 6-ig gyűjtünk.
A Blaha Lujza téren, a Müsziben az összes budapesti és Pest megyei aláírást gyűjtjük 11 és 21 óra között.
Ha egyik helyre sem tudsz kijönni, de aláírnál, töltsd ki űrlapunkat az oldal tetején, és házhoz megyünk aláírásodért.
Köszönjük mindenkinek a támogatást! :)

Elindult az aláírásgyűjtés: írd alá a Müsziben!

2014. február 18.

 

500 támogató aláírásra van szükség a képviselőjelöltséghez. Segíts nekünk, gyere, támogass, hogy legyen kire szavazni!

Ha támogatod a 4K!-t, és budapesti vagy Pest megyei állandó lakcímmel rendelkezel, gyere be a Müszibe, és írd alá a jelöltnek. Itt tudod megnézni, hol indul a 4K!

Cím: Budapest, Blaha Lujza tér 1. A Corvin-áruház épülete, bejárat a Somogyi utca felől, nagy zöld ajtó.
A Müsziben hétköznap 11:00 és 21:00, hétvégén pedig 15:00 és 20:00 között gyűjtjük az aláírásokat.

Autóbusz-vezető, mérnök, közgazdász és raktáros a 4K! egyéni jelöltjei között

2014. február 16.

A 4K! – Negyedik Köztársaság ma közzétette egyéni képviselőjelöltjeinek névsorát. A 4K! az ország számos helyén állít képviselőjelöltet, így országos listánk lesz, ami azt jelenti: mindenhol lehet majd a 4K!-ra szavazni.

A 4K! országos listájának első tíz helyezettje elindul egyéniben is (b-j): Völgyesi Krisztián a budapesti 17., Csókási László a Pest megyei 11., Gombó Áron a budapesti 08., dr. Sarkadi László (a laptop képernyőjén) a budapesti 06., Szalai Roland a baranyai 01., Istvánffy András a budapesti 10., Nagy András a Vas megyei 01., dr. Salha Omár a budapesti 13., Mezei Dávid a budapesti 09., Papp Réka Kinga pedig a budapesti 05. választókerület egyéni jelöltje lesz.

„Az egyéni jelöltjeink átlagéletkora 34 év, ezzel minden bizonnyal a 4K! lesz a legfiatalabb párt, amelyre 2014-ben mindenhol  lehet majd szavazni” – mondta Istvánffy András, a 4K! elnöke.

„Mi hétköznapi emberek vagyunk, nem politikusok. A jelöltek kiválasztásánál nem az számított, hogy kinek van diplomája, sokkal inkább az, hogy ki az, aki elkötelezett a hétköznapi emberek, a munkavállalók és a magyar kis- és középvállalkozók érdekeinek képviselete mellett. Ennek megfelelően jelöltjeink között ugyanúgy van közgazdász, mérnök, és jogász, mint ahogy van raktáros, autóbusz-vezető vagy éppen kertész is.” – mondta el Istvánffy.

A 4K! több mint 400 tagja és közel 700 regisztrált szimpatizánsa hétfőn kezdi el az aláírásgyűjtést egyéni képviselőjelöltjei számára. „Nálunk nincsenek fizetett aktivisták és felbérelt mozgalmárok, mi mindannyian önkéntesek vagyunk. Az elnökségtől a fotósokon át a grafikusokig és a helyi szimpatizánsainkig bezárólag mindenki önként, munkája mellett, szabadidejében támogatja nagyon komoly erőfeszítésekkel a 4K!-t. Feltett célunk, hogy felállítsuk az országos listánkat azért, hogy a hétköznapi embereknek legyen kire szavazni 2014-ben, és április után legyen végre méltó, tényleges  képviselete a munkavállalóknak az Országgyűlésben.” – zárta mondandóját a 4K! elnöke.

A Zöld Baloldal képviselőjelöltjei a 4K! színeiben indulnak a választáson

2014. február 14.

A 4K! Budapesten Angyalföldön Trasciatti Attilát, a Zöld Baloldal ügyvezető elnökét indítja egyéni képviselőjelöltként.

„A 4K! különösen fontosnak tartja, hogy Angyalföldön, a hazai baloldal egyik bölcsőjében markánsan rendszerkritikus jelöltet indítson” - mondta Istvánffy András, a 4K! elnöke.

„A jelenlegi magyarországi politikai helyzet tisztán mutatja, hogy nem egyszerűen egy kormány politikája bukott meg, hanem egy egész rendszer és ennek létrehozóinak és fenntartóinak a politikája.  A Zöld Baloldal alapításától kezdve minden olyan kezdeményezést támogat, mely rendszerkritikus és valódi alternatívát kínál” - mondta Trasciatti Attila.

A Zöld Baloldal további két tagja indul a 4K! jelöltjeként a választáson. Fisch Róbert Dél-Budán, Huzián Kristóf pedig Dunaújvárosban. Az együttműködés részeként Trasciatti Attila a 21., Fisch Róbert a 25., Huzián Kristóf a 31. helyen szerepel a 4K! országos listáján.

A Zöld Baloldal 2009-ben alakult posztmodern, baloldali párt, 2010 és 2011 között Tamás Gáspár Miklós volt az elnöke.

Munkáskamara létrehozásával védenénk az összes dolgozó érdekét

2014. február 12.

A 4K! a dolgozók érdekeinek védelmére javasolja a Munkáskamara létrehozását, amelynek minden munkavállaló automatikusan tagja. A 4K! választási programjában szereplő, önfenntartó Munkáskamara létrehozásának célja, hogy az állammal és a munkáltatókkal szemben is erős érdekérvényesítési eszközt adjon a dolgozók kezébe.

A tavaly hatályba lépett új Munka törvénykönyve kiszolgáltatottabb és kedvezőtlenebb helyzetbe hozta a dolgozókat a munkáltatókkal szemben. A Negyedik Köztársaság célja, hogy helyreállítsa az egyensúlyt a dolgozók és a munkáltatók között. A szakszervezetek azonban jelenlegi formájukban nem alkalmasak a dolgozói érdekérvényesítésre: gyakran puszta kiszolgálói a munkaadóknak, érdemi beleszólásuk nincs a döntésekbe, és sok esetben a pártok közvetlen befolyása alatt állnak. Ezért van szükség egy új, átfogó érdekvédelmi szervezet, a Munkáskamara létrehozására.

A Munkáskamara egy pártoktól, ágazatoktól, munkáltatóktól független szervezet, amely az összes szakszervezeti joggal egymaga rendelkezik. Mivel minden munkavállaló automatikusan a tagja, akár országos sztrájkot is képes hirdetni az állammal szemben. A kamara azoknak az érdekeit is képviseli, akik nem szakszervezeti tagok, mert például nincs szakszervezet a munkahelyükön. A kamara önfenntartó, ezért független tud maradni, és az állammal szemben is meg tudja védeni a dolgozók érdekeit. A működését a 0,5%-os munkáskamarai hozzájárulás biztosítja, amit minden munkavállaló bruttó béréből, járulék formájában von le kötelezően a munkáltató. A munkáskamarai hozzájárulás közvetlenül a kamarához kerül. A függetlenséget garantálja az is, hogy a Munkáskamarában politikusok nem tölthetnek be vezető tisztségviselői posztot.

A kamara képviselőit és tisztségviselőit a tagjai, vagyis a dolgozók választják, és a munkáskamarai választáson bárki indulhat tisztségért, aki tagja a kamarának. A 4K! a hétköznapi emberek politikai részvételének egyik eszközeként tekint a Munkáskamarára, ezért fontosnak tartja, hogy a kamara működése is a részvételi demokrácia elvein alapuljon, így például a tisztségviselők visszahívhatóak legyenek.

A Negyedik Köztársaság javaslata szerint a Munkáskamarának erős jogosítványokat is biztosítani kell, hogy hatékonyan működhessen. A 4K! programja alapján a kamara  törvényjavaslatokat nyújthat be a parlamentnek munkaügyi és szociális kérdésekben, amelyeket a kormány ugyanúgy tárgyal, mint a képviselői indítványokat. A kamarának emellett vétójoga van bármely szociális és munkaügyi törvény parlamenti elfogadását illetően. Ez biztosítja, hogy az állam ne vihessen át olyan törvényjavaslatokat, amelyek a munkavállalók számára hátrányosak.

A kamara feladata, hogy folyamatosan tájékoztassa a tagjait a munkaügyi, jogi, gazdasági kérdésekről, a munkavállalók jogairól és kötelezettségeiről. Az országos szintű, kollektív bértárgyalásokon a kamara képviseli az összes munkavállalót a munkáltatókkal szemben. Bármilyen munkaügyi perben vagy vitás esetben is a Munkáskamara képviseli a dolgozókat a saját szakértőin keresztül.

A Munkáskamara létrehozása mellett a 4K! megtartaná a szakszervezetek rendszerét, mert azok képviselik a dolgozók védelmének második, helyi szintjét. A dolgozó bármelyik szakszervezetnek önkéntes alapon a tagja lehet, és a szakszervezet is tárgyalhat a munkaadóval, de csak jobb feltételek érdekében, mint amit a kamara már kiharcolt.