Újra tiszta a pesterzsébeti Tátra téri közpark!

2015. január 19.

Nem sokkal a választások után, októberben felhívott egy volt kollégám, Zoli, hogy van egy problémájuk, amit segíthetnék nekik megoldani. Ezért egy szombat délutánon találkoztunk vele, feleségével, Terivel és még pár Tátra tér környéki lakossal, ahol elmondták nekem, hogy az utóbbi években, pontosabban a 2010-es önkormányzati választások óta a park takarítása, rendben tartása meglehetősen hiányos volt. Erről saját szememmel is meggyőződhettem: bár a szemeteseket rendszeresen ürítették, mindenhol szemét volt (papírzsebkendők, csokispapírok hevertek szanaszét, a bokrok tövében használt fecskendők és egyéb gusztustalan hulladékok voltak). Szóval tényleg áldatlan állapotok uralkodtak a parkban, a környékén és a játszótéren. Ígéretet tettem nekik, hogy segítek megoldani a helyzetet, bár – új képviselőként – fogalmam sem volt, hogy hol kezdjem.

Szerencsére úgy alakultak a dolgok, hogy pár nappal ezután találkoztam Adorján Csillával, a Szociális Foglalkoztató vezetőjével. Beszélgetésünk során megemlítettem neki a Tátra téri lakosok panaszait.

Aztán jött december, a karácsony, majd elkezdődött az új esztendő. Visszamentem megnézni, hogy változott-e valami a Tátra parkban. Egy teljesen megváltozott közpark fogadott: tiszta, kulturált lett, a növények rendezettek, a bokrok megnyírva. Csak néhol láttam egy-egy kósza papírfecnit, egy eldobott cigarettacsikket. Találkoztam Zolival és Terivel is, akik elmondták, hogy nem sokkal a beszélgetésünk után nagytakarítás volt a környéken. Nagy kupacba gyűjtötték össze a szemetet, a levágott gallyakat és a lehullott leveleket. Teri állítása szerint, a több mint húsz év alatt, mióta ott lakik, ilyet még nem látott. Mindketten nagyon örültek, hogy több éves problémájuk oldódott meg pár hét alatt. Én is örültem, hogy sikerült teljesítenem az ígéretemet, ráadásul korábban, mint gondoltam.

Ezúton is köszönöm nekik, hogy jelezték a problémát és biztatok minden pesterzsébeti lakost arra, hogy szóljon, ha tudok segíteni valamit! Bár vannak olyan ügyek, amikért évekig kell majd harcolni, de sokszor elég lehet csak jelezni a problémát a megfelelő ember felé.

Köszönöm a Szociális Foglalkoztató munkatársainak, hogy teljesítették a lakosok kérését, és a foglalkoztatottaknak és közmunkásoknak is, hogy újjávarázsolták a parkot!

Bár a Tátra téren még sok teendő van: javítani kell a közbiztonságon, fel kell újítani a játszóteret és a sportpályákat, de az első lépést megtettük. Kérem az arra járókat, vigyázzanak a tisztaságra!

Völgyesi Krisztián, a 4K! pesterzsébeti önkormányzati képviselője

Az EU igazságosabbá tétele Görögországban kezdődik el?

2015. január 17.

A válság kitörése óta az EU vezetői megszorításokkal igyekeznek kezelni a problémákat, ami egyre nagyobb nyomort szül az Unió perifériáján. Ez történik Magyarországon is, ahol Orbán hűségesen követi a Merkel által megszabott szigorú költségvetési politikát. A megszorítások eredményeként már 4 millió szegény van az országban. Görögország még durvább megszorítási spirálban vergődik az utóbbi években, és most jöhet el az a pillanat, amikor a görögök végleg nemet mondanak rá.

A Sziriza baloldali pártszövetségnek ugyanis jó esélye van arra, hogy megnyerje a görögországi parlamenti választásokat január 25-én.

A 4K! örül annak, hogy Görögországban olyan valóban rendszerkritikus erőnek nyílhat lehetősége kormányzásra, amely azt tűzte ki céljául, hogy az évek óta tartó megszorításhullám után javítson a görög nép többségének igencsak mostohává vált életkörülményein.

Bármilyen kormánynak, így a görögnek is joga, hogy az államadósság átütemezéséről tárgyaljon, különösen, ha az adósságtörlesztés hatalmas terheket ró a görög népre. Elfogadhatatlan, hogy bármely ország politikai elitje kizárólag a hétköznapi emberekre hárítsa a válságkezelés terheit, miközben ők és az oligarcháik zavartalanul folytatják korrupt tevékenységüket, és zavartalanul menekítik ki pénzeiket offshore-paradicsomokba.

A Sziriza kormányra kerülése Magyarországon is jó alkalmat jelent arra, hogy kilépjünk a hamis kuruc-labanc vitából, amely szerint csak két lehetőség van: egy ország vagy kilép az EU-ból, vagy bent marad és kritika nélkül, passzívan tűri a pénzügyi elit politikáját. Ehelyett az EU-n belül kell küzdenünk a hétköznapi emberek érdekeiért. Az európai identitás nem az EU jelenlegi rendszerének kritikátlan elfogadását jelenti, hanem azt, hogy öntudatosan fellépünk a szociálisan igazságosabb Unió kialakítása érdekében.

Jelenleg a gazdaságpolitikai döntések az EU központjában születnek, ezzel szemben a társadalompolitikai felelősséget a közös gazdaságpolitika korlátai közé szorult tagországok kormányaira hárítják az uniós vezetők. Az EU jelenlegi, egyenlőtlenséget termelő működését meg kell változtatni.

A 4K! szerint olyan egységes európai fejlesztéspolitikára van szükség, amely valódi esélyt teremt a periférián is. Ennek főbb eszközei az egységes, fejlesztő iparpolitika, az Európai Központi Bank reformja, a spekulációs tőke áramlásának korlátozása és az offshore tilalma. A szociálpolitika uniós szintre emelése ugyancsak elengedhetetlen ahhoz, hogy a centrum felhalmozásának költségeit ne lehessen a periféria társadalmaira terhelni. Fontosnak tartjuk, hogy az EU külső gazdasági szerződéseiről csak részvételi módon lehessen dönteni.

Nagyobb környezetvédelmi adó a napelemeken, mint az akkumulátorokon?

2015. január 13.

Magyarországnak elemi érdeke, hogy mind nagyobb mértékben használjon megújuló energiát, hiszen a környezetvédelmi hasznán túl, az ország csak így tudja csökkenteni külföldi függőségét.

Ezzel szemben a kormány, ahelyett, hogy támogatná a megújulókat, a 2015-ös évet szürreális cselekedettel nyitja: új adóként termékdíjat vet ki a napelemekre. Ez önmagában nonszensz, de a helyzet ennél is rosszabb: a kormány a napelemeket kétszer veszélyesebbnek tartja az akkumulátoroknál.

Jól látható, hogy kormány, amely nem tisztázott okokból az orosz energiafüggőségünk növelésén dolgozik, tudatosan tesz keresztbe a megújulók bármilyen szerény mértékű terjedésének.

A 4K! energiahatékonyság-növelő állami hitelprogramban támogatná a napelemek, napkollektorok, házi szélerőművek és a geotermikus energia használatát.

A 4K! kiemelt célnak tartja az energiarendszer decentralizációját, a helyi adottságokra épülő, helyi igényeket kiszolgáló kiserőművek terjedését. A decentralizált energiatermelő rendszer ugyanis csökkenti a sérülékenységet, az energiaszállítás költségeit és az ország kiszolgáltatottságát. Ez a rendszer napenergiára, szélenergiára, a biogáz-előállításra, a mezőgazdasági és élelmiszerfeldolgozási melléktermékek, a szemét és az egyéb hulladék hasznosítására épül.

 

A 4K! elnöke átment a NAV előtti drogteszten

2014. december 10.

Istvánffy András, a Fent és lent blogon megjelen t  írása:

A Fidesz bejelentette, hogy évenként kötelező drogtesztet akar rászabadítani minden magyar középiskolásra, újságíróra és politikusra.

Én túl is vagyok az első drogtesztemen.

Kocsis Máté tervének teljes irracionalitására már sokan rávilágítottak, így ezt nem is ragoznám tovább, de elmesélem a személyes történetemet arról, hogyan folyik egy ilyen drogteszt ma Magyarországon.

Tavaly decemberben szívtam el egy spanglit a belvárosi NAV-iroda előtt – nyilvánosan, a 4K! demonstrációján kamerák előtt, polgári ellenállásként, a marihuána legalizációját és jövedéki termékké tételét követelve.

A demonstrációt biztosító rendőrök néhány méterről végignézték a köhögésemet és a pöfékelésemet, és bár sűrűn telefonálgattak, nem avatkoztak közbe. Hülye érzés volt egyedül szívni, miközben mindenki bámul, sietve szívtam el az egész cigit, ami gyorsan fejbe is vágott. Az egyik operatőr a felvétel kedvéért hangosan megerősítette, hogy fűszag van a levegőben.

A demonstráció hivatalos vége után aktivizálták magukat a rendőrök: igazoltattak és előállítottak. Előbb a kerületi kapitányságra vittek, majd egy órányi kellemesen beszívott várakozás után bilincsben átszállítottak a Gyorskocsi utcába vizeletmintát venni. Tavaly megírtam itt a Fent és lenten a rendőrségen szerzett tapasztalataimat, és azzal fejeztem be, hogy az eljárás után majd elmegyek elterelésre, és arról is be fogok számolni.

Erre azonban nem került sor.

Két hónappal később, február közepén szép kék borítékban érkezett egy levél a rendőrségtől. Na, gondoltam, itt az idézés. A borítékban egy határozatot találtam, ami ugyan ismertette a bűnömet,

„A rendelkezésre álló adatok szerint 2013.12.05 napon 18 óra 35 perckor a Bp., V. ker., Nádor utca 19. szám alatt intézkedés alá lett vonva Istvánffy András, mivel nevezett személy a fenti címen lévő rendezvényen a nagy nyilvánosság előtt elszívott 1 db marihuána tartalmú cigarettát.”

de nem nekem szólt, hanem a labornak: mivel „a szakértő leterheltség okán határidőre nem tudta elvégezni a vizelet minta vizsgálatát”, meghosszabbítják a SOTE Toxikológiai Laboratóriuma számára a szakvélemény előterjesztésének határidejét március 6-áig.

A laborok láthatóan már Kocsis Máté őrült ötlete előtt is végletesen le voltak terhelve.

Ezután elmúlt a március, aztán az április, a tavasznak is vége lett, és végül már a nyárból is jócskán kifelé ballagtunk, mikor augusztusban a rendőrség ismét életjelet adott magáról.

A filmekben általában lehet tudni, mikor jön a meglepő fordulat. A NER-ben viszont mindig minden váratlanul éri az embert.

A postás ugyanis a nyomozás megszüntetéséről hozott határozatot:

„A szakvélemény alapján Istvánffy András vizeletéből kábítószernek minősülő anyag jelenléte nem volt kimutatható.

Tekintettel arra, hogy a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése és az eljárás folytatásától sem várható eredmény, ezért a rendelkező részben foglaltak szerint a nyomozás megszüntetéséről határoztam.”

Ez mégis mi a franc?

Körbekérdeztem néhány szakértőt, és az volt a vélemény, hogy túl hamar vehették le a vizeletmintát.

Mi ebből a tanulság?

1. Ezek szerint nyugodtan lehet szívni a NAV előtt, az ember patyolattiszta marad.

2. A rendőrség úgy üldözi a marihuána fogyasztását, hogy közben nincsenek meg a megfelelő ismeretei hozzá.

3. Nyugodtan abba lehet hagyni ezt az egész üldözéses játékot, ha már rendesen nem tudják játszani. Nem jó ez a rendőrségnek, ami foglalkozhatna hasznosabb dolgokkal is, nem jó a fogyasztóknak, akik többségükben rendes hétköznapi emberek, és nem jó az államnak sem, ami adóbevételektől esik el, miközben fölösleges dolgokra önti ki a pénzt.

Általában értetlenül állok a dolgok előtt, amik Kocsis Máté száján kijönnek, így most sem tudom, hogy ennyire álszent, esetleg végleg megőrült, vagy csak a Fidesz szétesőben lévő szavazótáborát próbálja egyben tartani a füvező gimisek elleni gyűlöletkeltéssel. Egy dolgot azért tudok.

Mielőtt elmegyek a következő drogtesztre, biztosan szívok egyet.

Itt az ideje a Köztársasági Ellenállásnak

2014. november 16.

A Köztársaság Napja, november 16-a van. Ez az Első Köztársaság kikiáltásának évfordulója. Ma nincs köztársaság, ahogyan már tere sincsen. Most a Köztársasági Ellenállás ideje jött el. A teret is így kellene nevezni. Javasoljuk, hogy II. János Pál pápára a XII. kerületi Orbán teret kereszteljék át.

Ma nincs értelme magasröptű dolgokról beszélni, elvont ideákról vitatkozni.

Azok, akik bitorolják ezt az országot, tisztességtelen eszközökkel ismét teljhatalmat szereztek és gátlástalanul élnek is vele.

Arra használják a hatalmat, hogy egy új felső kasztot hozzanak létre, miközben az ország alsó kétharmadát eltiporják. Kettészakítják az országot a kiváltságos kevesekre és a bizonytalanságban élő tömegekre. Osztályharc folyik, ez alkalommal azonban a fent lévők harcolnak minden eszközzel a lent lévők ellen.

Ez a célja az adóemeléseknek, az áremeléseknek, a szociális kiadások brutális csökkentésének, az oktatás szétverésének.

Nem fogunk belenyugodni abba, hogy jobbágyságot hozzanak létre.

Ez az ország nem a kiváltságosaké, hanem a hétköznapi embereké.