Az állami földeken szövetkezeteket kell létrehozni, ahelyett, hogy a haveroknak privatizálnák

2015. szeptember 1.

A magyar földet veszély fenyegeti. A felülről generált hisztériával szemben ezt a veszélyt azonban nem a Magyarországon csak átvonuló menekültek jelentik, hanem az, hogy a Fidesz minden eddiginél nagyobb földmutyira készül.

A kormány 400 ezer hektár köztulajdonban lévő földet készül privatizálni azoknak a haveroknak, akik megnyerték a legutóbbi, botrányba fulladó földbérleti pályázatot.

Az ügy jelentőségét az adja, hogy összesen 580 ezer hektárt tesznek ki a földalapkezelő által kezelt, eladásra egyáltalán szóba jöhető, mezőgazdasági művelésre alkalmas földek. Ennek 70%-át privatizálnák most!

A tervezett privatizációból ráadásul semmilyen plusz bevétele nem fog származni az államnak.

A vásárlók által fizetendő törlesztőrészlet ugyanis megegyezik az eddigi bérleti díjjal. A gazdák ugyanannyit fizetnek mint eddig, az állam ugyanannyi pénzt kap, mint eddig, mégis eltűnik 400 ezer hektár köztulajdon.

A Fidesz láthatóan nem is kívánja titkolni, hogy privatizáció címén újabb szabadrablásról van szó.

A 4K! szerint a magyar államnak a tulajdonában lévő földeket nem a haveroknak kellene privatizálnia, hanem a vidéki munkanélküliség csökkentésére szövetkezeteket kellene létrehoznia rajta.

Az állami és önkormányzati földeken megszervezett szövetkezetek célja elsősorban a munkahelyteremtés, ezért a terület adottságaihoz igazodva olyan munkaintenzív ágazatokban kell tevékenykedniük, mint a biogazdálkodás, gyümölcstermesztés, kertészkedés, vagy az állattenyésztés. Az új szövetkezetek számára államilag támogatott, kedvezményes hitelprogramot kell indítani, hogy el tudják kezdeni a tevékenységüket.

A szövetkezetek jelentős segítséget nyújthatnak abban, hogy a falun és kisvárosokban élő tartós munkanélküliek végre munkához jussanak.

A Fidesz a magyar vidéken új feudalizmust épít: a haverokból zöldbárókat csinál, mindenki másnak pedig közmunkát ajánl.

A 4K! szerint a köztársasági fordulat részeként értelmes munkát kell biztosítani szövetkezek segítségével a vidéken élő embereknek, hogy felszámoljuk a nyomort és megállítsuk a falvak elnéptelenedését. 

 

Merkel és a trojka elpusztította azt az álmot, amire az EU épült

2015. július 16.

Sokkoló, amikor baloldali vezetők hátat fordítanak annak, amit képviseltek, és az általuk addig kritizált programot kezdik megvalósítani. Az ilyen pálfordulás sokakat elbizonytalanít, ezért tisztán kell látni, hogy mi volt a kudarc oka.

A Sziriza vezetőinek kapitulációja a német diktátumok előtt, bármilyen fura is, de azért következett be, mert a végletekig hittek az EU-álomban. Utólag úgy tűnik, a világon szinte mindenki készült a grexitre, Görögország kilépésére az eurozónából, egyetlen erőt leszámítva: a Szirizát.

A Sziriza a grexitet nem a gyakorlati problémák miatt nem fontolta meg, hanem az EU iránti mély ideológiai elkötelezettsége miatt. Őszintén hittek abban, hogy az Unió biztosítja az európai békét, jólétet és a nacionalizmus visszafogását.

Cipraszék azért szenvedtek kudarcot a tárgyalásokon, mert nem volt B-tervük. Kiderült, hogy nem csak semmiféle gyakorlati forgatókönyvük nem volt a pénznemváltás lemenedzselésére, de elvi okokból eleve kizárták ezt a lehetőséget.

Mivel sosem gondolkoztak grexitben, a trojkával való tárgyalásokon lényegében csak könyörögni tudtak az adósságátütemezésért és szociálisan igazságosabb intézkedésekért, de semmilyen ütőkártya nem volt a kezükben. Ezzel szemben Merkel sikeresen hitette el, hogy számára a további megszorítások és a grexit is járható út. Akinek csak egyetlen lehetősége van, az zsarolhatóvá válik.

Cipraszék úgy lázadtak fel a trojka ellen, hogy sosem állt szándékukban végigvinni a konfliktust, ha szükségessé válna. Az eredmény ma egy olyan Görögország, amely minden szempontból rosszabb helyzetben van, mint Ciprasz hatalomra kerülése előtt.

A tanulság ebből nem az, hogy „nem érdemes ugrálni”. A lecke más:

Fellázadni kizárólag akkor érdemes, ha azt végig is merik vinni a logikus végkifejletéig. Egy nem komolyan gondolt lázadás viszont csak rosszabbá teszi a helyzetet.

A mostani mentőcsomag és a megszorítások végül semmit nem oldanak meg, csak néhány évvel ismét kitolják a görög probléma megoldását, amiből továbbra is csak két lehetséges kiút van: az adósság átütemezése és részleges leírása az eurozónán belül, vagy a kilépés.

Ami történt, azonban nem csak Ciprasz, a Sziriza és Görögország katasztrófája, hanem az EU-é is. 

Amikor az EU-t létrehozták, azt ígérték, hogy az a népek közti békét, harmóniát és a demokráciát fogja szolgálni.

Cipraszék komolyan vették ezt az álmot, elhitték, hogy a trojka számára is szempont Görögország jövője, és hogy a német vezetők figyelembe fogják venni a görög nép demokratikusan kinyilvánított akaratát. 

Görögországot ezzel szemben Merkel úgy kezeli, mintha egy háborúban legyőzött, megszállt, német-protektorátus alá vont ellenséges ország lenne. 

Merkel és a trojka elpusztította azt az álmot, amire az EU épült.

 

Görögország megvédte a demokrácia és a szolidaritás alapértékeit

2015. július 5.

A 4K! és az Európai Baloldal örömmel üdvözüli a görög nép döntését, amellyel megvédték a demokrácia és a szolidaritás alapértékeit, nemet mondtak a megszorításokra és a diktátumra.

Holnaptól még nagyobb erővel küzdhetünk egy szociális és demokratikus Európáért, amely képes lesz meghaladni a neoliberális politikát, emberhez méltó életet biztosítva minden európai számára. A görög forradalom hazánk számára is példa, hiszen mi is illegitim adósságokat nyögünk, miközben megszorító programokkal ássák alá a társadalmunkat és a gazdaságunkat.

Köszönetünket fejezzük ki a baloldali görög kormánynak és testvérpártunknak, a Szirizának, hogy a példátlan külső beavatkozás és médiakampány ellenére lehetőséget adtak a görög népnek, hogy saját kezébe vegye sorsát. Ez a történelmi tett egész Európa jövőjét befolyásolhatja.


Európai Baloldal
4K!

Görög OXI, vagyis NEM feliratok kerültek ki a görög népszavazás napján az Európa Bizottság hivatalos magyarországi képviseletére, a budapesti Millenáris park oldalában található Európa Pontra.

Az off-shore pénzeket a menekültek megsegítésére kell fordítani

2015. június 24.

A szerb határra húzott értelmetlen kerítés helyett a letelepedési kötvény-program átalakításával kell kezelni a menekültek és a bevándorlók kérdését.

A kormány jelenleg nyíltan különbséget tesz a gazdag és a szegény bevándorlók között. Az előbbieket állampolgárság szerzésére bátorítja, az utóbbiak ellen gyűlöletkampányt folytat.

A 4K! szerint le kell állítani a letelepedési kötvények kibocsátását, mivel azok amúgy is csak néhány kormányközeli off-shore cég gátlástalan nyerészkedését szolgálják. Ehelyett egyszeri, 30 000 euró körüli összegért lehetne megvásárolni az állampolgárságot, és ezt a pénzt a szegény menekültek és bevándorlók támogatására kell fordítani.

Európai szinten azért kell küzdeni, hogy amíg a menekültek száma erősen nő, addig az Európai Unió növelje a helyzet kezelésére adott támogatásokat. Amíg az EU képtelen kialakítani egy valóban működő közös menekült- és bevándorlási politikát, legalább ne hagyja cserben a határán fekvő országokat, köztük Magyarországot, ahova nagyobb számban érkeznek menekültek és bevándorlók.

Ezeket a forrásokat felhasználva biztosítani kell a menedékkérési ügyek gyorsabb elbírálását, emberivé kell tenni a menekülttáborokat, a valóban Magyarországra bevándorolni szándékozók számára nyelvtanfolyamokat és más, a beilleszkedésüket segítő képzéseket kell indítani.

Egyértelművé kell tenni, hogy Magyarországon örömmel látjuk azokat, akik szívesen helyezkednek el hiányszakmákban, élettel töltenek meg kihaló településeket vagy új vállalkozásokat indítanak.

 

Az egykulcsos adó radikalizálása helyett a kispénzű dolgozó embereket támogató sávos adó kell

2015. június 9.

Magyarországon gyalázatosan alacsonyak a bérek.

Nem csoda, hogy egyre több ágazat dolgozói tüntetnek emiatt.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy az Orbán-kormány a legszegényebbeket ugyanúgy adóztatja, mint a leggazdagabbakat. Ráadásul az „ellenzéki” MSZP ugyanazt az alacsony 15%-os adókulcsot javasolja a gazdagabbak számára, mint a Fidesz. És továbbra is adóztatnák a minimálbért. Pedig régen nem adóztatták.

Szerintünk nem a Fidesz cinikus és antiszociális szintjét kéne becélozni.

A mi javaslatunk továbbra is igazságos, ésszerű és egyszerű.

3 SZJA kulcs:
0%:   0 – 2.400.000 forint éves bruttó jövedelem között
35%: 2.400.001 – 3.600.000 forint éves bruttó jövedelem között
40%: 3.600.001 forint éves bruttó jövedelem fölött
Az új adórendszer sávos, vagyis a feltüntetett adókulcsok a jövedelemnek csak arra a részére vonatkoznak, amelyik az adott jövedelmi sávba esik.

A 4K! adórendszere nem róna újabb terheket a költségvetésre: az új, sávos adókulcsok ugyanannyi bevételt eredményeznek az államnak, mint a jelenlegi, igazságtalan egykulcsos rendszer, azonban jóval több maradna az átlagkeresetű emberek pénztárcájában.