A centrális pofozótér

2015. április 13.

Hol vagyunk most? Merre tovább? Három részes sorozat.

 

A Nemzeti Együttműködés Rendszere megbukott.

A sorozatban elvesztett harmadik időközi választás bebizonyította, hogy Orbán és rablóbandája nem fog örökké uralkodni.

Orbánék azt gondolták, hogy kiskirályaikkal és oligarcháikkal húsz-harminc évre rendezkednek be, az ország pedig addig a magántulajdonuk: a befizetett adóforintok az ő privát vagyonuk, és úgy cseszegetik a hétköznapi embereket, ahogyan kedvük tartja.

Ebből azért az embereknek elege lett.

A centrális erőtér mára centrális pofozótérré alakult át, ahol Orbán jobbról és balról is kapja a pofonokat.

Mi volt ez az egész?

Orbán öt éve azt állította, hogy a NER-rel új világ veszi kezdetét. Hazudott.

A NER valójában nem változás a rendszerváltáshoz képest, hanem annak a kiteljesítése.

A húsz év alatt egyre nagyobb nyomort és létbizonytalanságot szülő rendszert egy idő után már csak diktatórikus eszközökkel lehet fenntartani. És az idő múlásával már lehet őszintének lenni, nem kell úgy tenni, mintha a rendszerváltás szólamai igazak lettek volna, nyíltan meg lehet mutatni, hogy a közakarat és az igazságosság helyett az önkényre és a szabad rablásra épül minden.

A jó hír az, hogy NER-nek vége lesz.

A rossz hír az, hogy még nem látszik, mi jön utána.

A szocik szívesen visszatérnének, hogy ugyanott folytassák, ahol abbahagyták, a Jobbik pedig már kilincsel a NER kiskirályainál és az oligarcháinál, hogy biztosítsa őket, hatalomra kerülése esetén ugyanúgy hozzáférhetnek a húsosfazékhoz.

A valódi tét nem az, hogy milyen pártlogók váltogatják egymás kormányon, hanem az, hogy soha többé ne lehessen megtenni azt a hétköznapi emberekkel, amit a kiváltságosok eddig nap mint nap megtettek velük.

(fotó: Origo)

 

Új bérlakás-rendszer lesz Pesterzsébeten?

2015. április 12.

2015. április 9-én a pesterzsébeti képviselő-testület elfogadta az önkormányzat ötéves gazdasági koncepcióját, amely az elkövetkező évek fő irányvonalait tartalmazza, ennek megfelelően ez alapján készülnek az eljövendő évek költségvetései is.

Völgyesi Krisztián, a 4K! pesterzsébeti képviselője hiányolta, hogy az eredeti javaslat egyáltalán nem foglalkozott a kerületet is érintő lakhatási válsággal. „Ez bennem azt az érzést kelti, hogy az emberek lakáshoz jutása olyan probléma, amivel az elkövetkező 5 évben nem kívánunk foglalkozni.” – világított rá Völgyesi mind a bizottsági- mind pedig a testületi üléseken.

A 4K! képviselője ezért módosító javaslatot nyújtott be a Gazdasági tervhez, amely szerint „Pesterzsébet önkormányzata megoldást kíván nyújtani az egyre több embert érintő lakhatási válságban, ennek érdekében 2020-ig új bérlakás programot dolgoz ki.
A módosítót a képviselő-testület elfogadta azzal a kiegészítéssel, hogy a javaslat nem veszélyeztetheti a kerület pénzügyi stabilitását.

Tisztában vagyok azzal, hogy ez a program nem egyik napról a másikra fog megvalósulni, de mindenképpen el kell kezdenünk gondolkodni azon, hogy kerületi keretek között, hogyan lehet az emberek lakáshoz jutását segíteni, mert a jelenlegi szociális bérlakás rendszer nem alkalmas arra, hogy ezt a problémát kezelje.” – mondta Völgyesi.

A Gazdasági tervben ezen felül sikerült lefektetni az új, szociális alapú sporttámogatási rendszer alapjait is, ami szintén a 4K! képviselőjének javaslata alapján indul útjára a kerületben.

 

Meg kell tiltani, hogy bankok függjenek a brókerektől!

2015. április 11.

A Quaestor-botrány és a sorozatosan nyilvánosságra kerülő pénzügyi csalások jól mutatják, hogy súlyos bajok vannak a pénzügyi szervezetek felügyeletében, sőt az engedélyezési rendszerben is. A bűnösöknek és politikus haverjaiknak is felelniük kell mindazért, amit tettek. A csalás áldozatait pedig kárpótolni kell.

De ennyivel nem intézhető el az ügy, mert csak újabbak fognak jönni. Tűrhetetlen, hogy egyszerű banki betétesek is bajba kerüljenek értékpapír ügyletek miatt. Meg kell tiltani, hogy értékpapír-kereskedő cégek kapcsolt vállalkozásban legyenek bankokkal, ami valójában azt jelenti, hogy bank van a tulajdonukban. Szigorítani kell a pénzügyi tevékenységek engedélyezését. A pénzügyi szolgáltatók ne játszhassák tovább a befektetéseket követhetetlen módon más szolgáltatóknak.

A pénzügyi ismeretek terjesztését be kell vezetni már az alapfokú oktatásban is, és erősíteni kell a fogyasztóvédelmi szervezetek tevékenységét. Állami segítséggel – akár kamattámogatással, akár adókedvezményekkel - olyan hosszú távú banki befektetési lehetőségeket érdemes kialakítani, amelyek vannak annyira vonzók, mint a kockázatos értékpapír befektetések. Az így befektetett összegek nem a nemzetközi spekuláció végeláthatatlan dzsungelébe kerülnének, hanem hazai gazdaságfejlesztési célokat szolgálnák.

Pénzből pusztán még több pénzt csinálni az nem vezet sehova, és végül mindig csak kevesek meggazdagodásához vezet. A pénznek jobb helye van szövetkezeti formákban, önsegélyezésben, fejlesztésben.

 

A 4K! támogatja Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelöltségét

2015. április 1.

EZ A GYURCSÁNYISTA ÓDA TERMÉSZETESEN ÁPRILISI TRÉFA VOLT.

Ezekben a vészterhes időkben Magyarországnak egy bátor demokratára van szüksége, ezért a 4K! teljes mellszélességgel támogatja Gyurcsány Ferenc miniszterelnökségi törekvéseit.

A 4K! azt javasolja, hogy az Összefogás élére Gyurcsány Ferenc álljon. Eljött az ideje, hogy mindenki félretegye a kicsinyes ambícióit, a nevetséges véleménykülönbségeket és az ideológiai marakodást.

Nincs szükség a felelőtlen kísérletezgetésre, Gyurcsány Ferenc már bizonyított. Kormányzása alatt töretlen volt az ország gazdasági fejlődése, csökkent az államadósság, a világgazdasági válság kitörésekor messziről elkerültük az államcsődöt, a közszolgáltatások minősége jelentősen javult, a közösségi közlekedés egyre több ember számára lett hozzáférhető, és óriási előrelépés történt a cigányok integrációjában. Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként nem tűrte meg a kormányában a korrupciót, és bátor demokrataként az ellenzéki tüntetők emberi jogait is minden körülmények között tiszteletben tartotta.

Nincs értelme tovább keresgélni.

A megfelelő jelölt az ajtónk előtt áll.

Halkan kopogtat, és csendesen várja, hogy beengedjük.

Demokraták, ébresztő!

A 4K! felszólítja az MSZP-t, a PM-et és az Együttet, hogy szövetségesüket ismerjék el a demokraták közös miniszterelnök-jelöltjének!

 

/2015. április 1./

Sajtótájékoztató a TTIP tárgyalások leállításáról

2015. március 28.

A 4K! és az LMP közös sajtótájékoztatón követelte, hogy állítsák le az EU és az USA közötti tárgyalásokat a TTIP-ról, a szabadkereskedelmi szerződésről. Az egyezmény elfogadásával lazulnának az európai élelmiszer-biztonsági szabályok és az unióban is megjelennének a klórral tisztított csirkék. „Az Egyesült Államok rengeteg környezetvédelmi, élelmiszer-biztonsági, fogyasztóvédelmi, vegyszerekkel kapcsolatos nemzetközi egyezményt nem írt alá. Tehát olyan partnerrel tárgyal az Európai Unió, amelyikben nem bízhatunk meg az ilyen szabályozások területén” – mondta a 4K! alelnöke, Bassa Zoltán.

/A fenti képre kattintva a HírTv tudósítása külön ablakban nyílik meg/