Az útdíjjal a kormány rárontott az agglomerációban élőkre

2015. február 10.

Az útdíj kapkodó bevezetésével a kormány lényegében fölöslegessé tette a településeket tehermentesítő elkerülő utak hálózatát. Ezzel sok évtizedes fejlesztést igyekszik visszafordítani.

Az elkerülő utak fizetőssé tételével ugyanis az autósok többsége megpróbálja azokat elkerülni, és más lehetőség híján keresztül hajt a településeken. Ezzel együtt járnak a dugók, a szmog és a baleseti kockázat növekedése, az életminőség romlása, ingatlanok értékvesztése, és a házak károsodása az érintett helyiségekben. Az elkerülő utakat pont ezeknek az ártalmaknak a csökkentésére találták ki!

Azáltal, hogy az autópályák elkerülő utakig tartó szakaszai is fizetősek lettek, csupán azt érték el, hogy az emberek kerülni kényszerülnek, ami többlet időt és többletköltséget jelent. Akik eddig ingyenesen tudtak munkába járni például az M0-t használva, most fizethetnek. Hogy jön ez össze a dolgozó emberek terheinek csökkentésével, amit Orbán az új ciklus céljaként hangoztat?

Az útdíj kapkodó bevezetése során akik nem rendelkeznek internettel, esélyük sem volt megtudni, hogy melyik útért kell fizetni, és melyikért nem. Emellett időt is illett volna hagyni az embereknek, hogy tájékozódjanak, és a központi tájékoztatást is meg kellett volna tenni. Nemzeti konzultációs maszlag helyett ez lett volna a korrekt és célszerű.

Ehelyett büntetnek, ha valaki fizetős szakaszra téved, de azt, hogy az hol kezdődik, csak akkor tudja meg, amikor már azon halad, pedig a KRESZ előírja, hogy hogyan kell egy fizetős szakaszt kitáblázni.

Az ingyenes utak fizetőssé tételével a kormány egy eredetileg elfogadható koncepciót tekert ki önmagából. A megyei matricák bevezetése, különösen a négy napos matricát megszüntetésével, nem ördögtől való dolog, hiszen ennek megvásárlásával kiváltható a normál autópálya matrica, ami munkába járás esetében jelentősen csökkentheti a háztartások kiadását, nem is beszélve a nyári időszakról, amikor az emberek gyakrabban utaznak. 

 

Tényleg ki kell vonni 9 milliárdot a kórházakból?

2015. február 4.

A kormány ismét képtelenül rövid idő alatt készül gyökeresen átalakítani egy nagy ellátórendszert: ezúttal az egészségügyet állítják a feje tetejére érdemi egyeztetés nélkül, ráadásul tavalyhoz képest 9 milliárd forintot elvonnak az amúgy is alulfinanszírozott kórházi ellátásból. A 4K! szerint a kevesebb mint 2 hónap alatt végrehajtandó átalakítás nem teszi lehetővé a valódi szakmai egyeztetést és a fenntartható rendszer kialakítását, és nem törődik a legfontosabb problémával, az egészségügyi dolgozók alacsony fizetésével, amelynek emelése nélkül nem lehet működő egészségügyi ellátást biztosítani.

A tervek szerint megyénként egy fő kórházat, Budapesten pedig hat vezető kórházat jelölnek ki, és kórházak helyett megyénként határozzák meg, mennyi pénzből gazdálkodhatnak az egészségügyi intézmények. A hat budapesti kórház áprilistól nem felváltva ad ügyeletet, hanem folyamatosan, erre azonban sem eszközökkel, sem szakemberekkel nincsenek felkészülve.  Az összes magyarországi kórház gazdálkodását egy központi állami szervezet fogja felügyelni, ez a modell viszont már az oktatás területén működő KLIK esetén is katasztrofális eredménnyel járt.

A 4K! szerint az egészségügy legfontosabb problémája a szakképzett orvosok és egészségügyi dolgozók megalázóan alacsony fizetése, ami egyenes út a kivándorláshoz és a hálapénzrendszer fenntartásához, ezért ezzel kell kezdeni bármilyen átalakítást. A bérek és ügyeleti díjak jelentős emelése nélkül nincs és nem is lesz elég szakember, aki el tudná látni a betegeket, így a dolgozók állandóan túlórázni kényszerülnek, egyes kórházi beavatkozásokra pedig éveket kell várni.

Az egészségügyi rendszerünk komoly fejlesztésre szorul, de a 4K! abban hisz, hogy egy ilyen átalakítást szakmai egyeztetéssel, hosszú távú tervezéssel kell véghezvinni. Bármilyen szerkezeti átalakítás elsődleges célja az legyen, hogy a legkisebb településen élők számára is elérhetővé tegyük a megfelelő orvosi ellátást. Ehhez az üres háziorvosi körzetek betöltésére, az alapszintű sürgősségi ellátás visszaállítására és az egészségügyi ellátás szintjeinek világos meghatározására van szükség. Enélkül a rendszer csak más lesz, de nem lesz jobb.

Jelenleg az egészségügyi rendszer alulfinanszírozott, ami miatt az intézmények eladósodási spirálba kerültek és trükközni kénytelenek az elszámolással. A helyzetből adódóan a rendszer egyszerre forráshiányos és pazarló. A szerkezeti átalakításokat ezért csak a finanszírozás növelésével együtt szabad véghezvinni. A 2015-ös költségvetésben a stadionépítésre tervezett 63 milliárd és a kiszolgáltatottságot növelő, értelmetlen közmunkaprogramra költött 270 milliárd forint bőven biztosítana fedezetet az egészségügy régóta halmozódó problémáinak megoldására.

 

Elég volt Orbán és Merkel megszorításaiból

2015. február 2.

Vannak olyan tüntetésszervezők, akik úgy gondolják, hogy Angela Merkel látogatása alkalmából érdemes utcára vonulni az Orbán-rendszer ellen. Ne csapjuk be magunkat: Orbán és Merkel szövetségesei, nem pedig ellenségei egymásnak.

Hallgatólagos megállapodás van közöttük: ha Orbán 3% alatt tartja a költségvetési hiányt, nem kell különösebb kellemetlenségre számítania, bármit is művel itthon.

Vajon az EU vagy Merkel kancellár hányszor bírálta az Orbán-kormány megszorító intézkedéseit? Volt olyan Matolcsy-csomag, amelyet az EU kifejezetten megdicsért. Merkelt láthatóan nem zavarja, ha Magyarország létbizonytalanságban élő kétharmadát víz alá nyomják és ott is tartják. Számára ráadásul az sem probléma, ha minél több képzett, engedelmes, alacsony bérért dolgozó, nem muszlim vendégmunkás menekül a hazai nyomor elől Németországba.

Reméljük, Merkel asszony a sajtószabadság szót sem nagyon fogja használni azok után, amit tavaly a Deutsche Telekom-birodalomba tartozó Origóval műveltek Lázár János kedvéért, és azután a szégyenteljes egyezkedés után, amelyet a Bertelsmann-csoporthoz tartozó RTL Klub folytat a kormánnyal.

A hónapról-hónapra túlélő milliók számára Orbán és Merkel csak megszorítást kínál, miközben a kormány számolatlanul önti a vissza nem térítendő támogatásokat az Audinak és más cégeknek. Ezeknek a közpénzeknek bőven meglenne a helye az oktatásban, az egészségügyben, és a bérlakások építésében.

Fölösleges Merkeltől várni a megoldást.

Nyomorra nem épülhet új köztársaság.

RTL Klub, akkor ez így most ennyi volt?

2015. január 29.

Miután az RTL Klub 4 éven keresztül abszolút tétlenül, a rendszerhez igazodva nézte a Fidesz antidemokratikus és szegényellenes ámokfutását, a nyáron a csatornát érintő reklámadó hatására felfedezte a demokratikus és szociális értékeket, illetve a rendszer mérhetetlen korruptságát. Azóta az RTL Klub híradója kiemelten foglalkozott a fideszes politikusok és a hozzájuk közel álló oligarchák ügyeivel.

Ezt sokan kitörő örömmel fogadták, és úgy gondolták, hogy az RTL Klub a szabadságharc élére áll. Most azonban úgy tűnik, megegyeznek a kormánnyal, a fél éves harc tehát egyáltalán nem az Orbán-rendszer ellen, csak a saját pénzükért folyt. A kormány öt százalékra szállítja le a reklámadó mértékét, a kábelszolgáltatóktól pedig sérelem nélkül kérhet programdíjat az RTL Klub, mely cserében puhítja a híradóját és hírháttér műsorait.

Happy end, az RTL német tulajdonosai megkapják a pénzüket, a tévénézőket meg nem sokkolják többet a felcsúti ügyekkel. Így csapja be magát, aki a nagytőkétől várja a köztársasági értékek képviseletét.

 

Köztársasági Ellenállás a boltokban

2015. január 21.

A Köztársasági Ellenállás aktivistái matricákkal fejezték ki véleményüket adókról, árakról, áfacsalásról. Ott tették ezt, ahol a keservesen megszerzett pénzünket költjük el nap mint nap.

Éljen a Köztársaság! Éljen az Ellenállás!

A fenti képre vagy IDE kattintva fotógaléria nyílik meg.