Abba kell hagyni a menekültek regisztrációját és közvetlenül az osztrák határhoz kell szállítani őket

2015. szeptember 7.

A menekültekkel való emberséges és tisztességes bánásmód, illetve a közrend helyreállítása érdekében Magyarországnak egyoldalúan fel kell függesztenie a Dublini rendelet alkalmazását.

A 4K! álláspontja szerint azonnal be kell fejezni a határátlépők ujjlenyomatos regisztrációját, és a magyar államnak mindenkit, akinek nem Magyarország az úti célja, az osztrák vagy a szlovák határhoz kell szállítania.

Az elmúlt héten az állam kezéből kicsúszott az irányítás: az ország több pontján felbomlott a közrend, miközben a menekült családokkal szégyenletes és embertelen módon bántak, a hétköznapi magyar embereknek pedig a vasúti és közúti közlekedés összeomlásával kellett szembesülniük.

Meggyőződésünk, hogy a menekültellenes keménykedés helyett a magyar állam alapvető kötelessége a humánus bánásmód biztosítása a hazájukból háborúk miatt elmenekült embereknek.

A menekültek fogadásával kapcsolatos jelenlegi EU-s szabályozás, a Dublini rendelet bünteti az Unió perifériáján elhelyezkedő országokat, köztük Magyarországot. Elvárja, hogy ők regisztrálják és tartsák fel a magországokba, például Németországba tartó menekülteket. A múlt heti káosz nagy részben azért alakult ki, mert a kormány az EU-s előírásokat betartva megpróbálta itt tartani a regisztráltakat.

Nincsen értelme olyan tömegeket tartani túlzsúfolt táborokban, akik egyébként sem akarnak itt maradni. Nincs értelme erővel feltartani a vándorlókat és a nyugati országok helyett elvégezni a piszkos munkát, miközben ugyanezek az országok humanitáriusságból leckéztetik Magyarországot. Nincs értelme a menekültekkel való macska-egér játék során ellehetetleníteni a közlekedést és a turizmust.

Magyarországnak nem az a feladata, hogy erővel feltartsa a rajta csak átvonulni kívánó embereket, hanem az, hogy a lehető legemberségesebb módon biztosítsa a normális áthaladást.

Magyarországnak ezért azonnal fel kell hagynia a Dublini egyezmény alkalmazásával, be kell fejeznie a menekültek ujjlenyomatos regisztrációját, és új rendszert kell életbe léptetnie a déli határon a menekültek fogadására.

A fogadó pontokon minden érkezőtől meg kell tudakolni az úti célját. Amennyiben Magyarországon akar maradni, és itt akar menekült státuszhoz jutni, regisztrálni kell az illetőt és le kell folytatni az eddigi eljárást. Amennyiben a menekült más EU-s országokba tart, a magyar államnak közvetlen transzporttal az osztrák vagy szlovák határhoz kell szállítania ujjlenyomat-felvétel nélkül, miközben biztosítja az alapvető ellátást, valamint a pihenési és tisztálkodási feltételeket.

Az új rendszer emberséges és kiszámítható bánásmódot biztosít a menekültek számára, miközben az országban helyreállítja a rendet.

A kormánynak eközben nemzetközi szinten konstruktív módon kell részt vennie a bukott Dublini rendeletet felváltó új európai rendszer kialakításában.

 

Egyetértesz? Támogasd a 4K!-t vagy csatlakozz hozzánk!