Fehér egyszarvú és Lesz még magyar köztársaság! felirat a Horthy-szobron

2015. november 16.

Fehér, rózsaszín szarvú unikornist, „Lesz még magyar köztársaság!” feliratot, és egy Kossuth-címert helyeztek a 4K! aktivistái a Szabadság téri Horthy-emlékműre, Horthy bevonulásának évfordulóján.

November 16-a különleges nap: 1918-ban ezen a napon kiáltották ki az első magyar köztársaságot. Egy évvel később, Horthy tudatosan erre a napra időzítette fehér lovas budapesti bevonulását, hogy szimbolikusan is eltörölje a köztársaság emlékét.

„November 16-a a Magyarország előtt álló két utat jelképezi. Az egyik a kiváltságosok Magyarországa, ahol ha valaki szegénynek születik, az is marad. Ahol milliók nyomorognak, ahol az elitet nem lehet felelősségre vonni, és ahol uram-bátyám alapon osztják egymás között a pénzt. Ez az a kasztrendszer, amit Horthy fenntartott, és amiben Orbán is remekül érzi magát.

A másik a hétköznapi emberek Magyarországa, ahol mindenkinek van esélye arra, hogy érdemei szerint boldoguljon, ahol megbecsülik a dolgozó embereket, ahol nem az számít, hogy ki kinek a haverja, és ahol az emberek felelősségre vonhatják a politikusokat” - mondta Istvánffy András, a 4K! elnöke.

„November 16-a arra emlékeztet, hogy mindenkinek el kell döntenie, milyen országot akar. Számunkra ez a nap a Köztársaság Napja."

Egyetértesz? Támogasd a 4K!-t vagy csatlakozz hozzánk!