Deutsch Tamás a netsemlegesség ellen harcol

2015. november 5.

Miután a múlt héten az Európa Tanács és az Európa Parlament megszavazta a netsemlegesség európai megszüntetését, még mindig van lehetőség megálljt parancsolni a nagy cégek érdekeinek: csak akkor lép életbe a szabály, ha azt a nemzeti hatóságok is átültetik a gyakorlatba.

A 4K! álláspontja szerint a magyar kormánynak mindent meg kell tennie a netsemlegesség biztosítására a nagy cégek túlhatalmával szemben.

A rossz hír az, hogy az internetes konzultáció arca, Deutsch Tamás, fideszes képviselőtársaival együtt gátlástalanul megszavazta az Európa Parlamentben a netsemlegességet megszüntető új szabályt. Előtte pedig a főnökük, Orbán Viktor is a multik mellé állt az Európa Tanácsban.

A Fidesz ismét megmutatta az igazi arcát: minden szabadságharcos propaganda ellenére a fontos kérdésekben szolgaian kiszolgálja a multik érdekeit. És bár a netadót tavaly nem sikerült keresztülverniük az embereken, Deutsch Tamásékat láthatóan továbbra is zavarja, hogy az interneten a gyengéknek is hangja van.

Ebben a sötét ügyben az EU is különösen cinikusan járt el, amikor az európai embereket hülyének nézve, az interneten eddig uralkodó relatív egyenlőséget felszámoló szabályokat belerejtette a roaming díjakat eltörlő törvénybe.

Az új szabályozás szerint szolgáltatók ezután eldönthetik, hogy az egyes tartalmak mekkora sávszélességgel lesznek elérhetőek, vagyis milyen gyorsan töltődnek be a felhasználónál. Ez azt fogja jelenteni, hogy azoknak a nagy cégeknek az oldalai, akik készek többet fizetni, gyorsan fognak bejönni, a többi oldal meg lassan. Ez felborítja az interneten uralkodó eddigi relatív egyenlőséget, és itt is a multikat juttatja előnyhöz a hétköznapi emberekkel, a kisvállalkozásokkal és a startupokkal szemben.

Köszönjük, Deutsch!

 

Egyetértesz? Támogasd a 4K!-t vagy csatlakozz hozzánk!