Nagyobb környezetvédelmi adó a napelemeken, mint az akkumulátorokon?

2015. január 13.

Magyarországnak elemi érdeke, hogy mind nagyobb mértékben használjon megújuló energiát, hiszen a környezetvédelmi hasznán túl, az ország csak így tudja csökkenteni külföldi függőségét.

Ezzel szemben a kormány, ahelyett, hogy támogatná a megújulókat, a 2015-ös évet szürreális cselekedettel nyitja: új adóként termékdíjat vet ki a napelemekre. Ez önmagában nonszensz, de a helyzet ennél is rosszabb: a kormány a napelemeket kétszer veszélyesebbnek tartja az akkumulátoroknál.

Jól látható, hogy kormány, amely nem tisztázott okokból az orosz energiafüggőségünk növelésén dolgozik, tudatosan tesz keresztbe a megújulók bármilyen szerény mértékű terjedésének.

A 4K! energiahatékonyság-növelő állami hitelprogramban támogatná a napelemek, napkollektorok, házi szélerőművek és a geotermikus energia használatát.

A 4K! kiemelt célnak tartja az energiarendszer decentralizációját, a helyi adottságokra épülő, helyi igényeket kiszolgáló kiserőművek terjedését. A decentralizált energiatermelő rendszer ugyanis csökkenti a sérülékenységet, az energiaszállítás költségeit és az ország kiszolgáltatottságát. Ez a rendszer napenergiára, szélenergiára, a biogáz-előállításra, a mezőgazdasági és élelmiszerfeldolgozási melléktermékek, a szemét és az egyéb hulladék hasznosítására épül.

 

A 4K! elnöke átment a NAV előtti drogteszten

2014. december 10.

Istvánffy András, a Fent és lent blogon megjelen t  írása:

A Fidesz bejelentette, hogy évenként kötelező drogtesztet akar rászabadítani minden magyar középiskolásra, újságíróra és politikusra.

Én túl is vagyok az első drogtesztemen.

Kocsis Máté tervének teljes irracionalitására már sokan rávilágítottak, így ezt nem is ragoznám tovább, de elmesélem a személyes történetemet arról, hogyan folyik egy ilyen drogteszt ma Magyarországon.

Tavaly decemberben szívtam el egy spanglit a belvárosi NAV-iroda előtt – nyilvánosan, a 4K! demonstrációján kamerák előtt, polgári ellenállásként, a marihuána legalizációját és jövedéki termékké tételét követelve.

A demonstrációt biztosító rendőrök néhány méterről végignézték a köhögésemet és a pöfékelésemet, és bár sűrűn telefonálgattak, nem avatkoztak közbe. Hülye érzés volt egyedül szívni, miközben mindenki bámul, sietve szívtam el az egész cigit, ami gyorsan fejbe is vágott. Az egyik operatőr a felvétel kedvéért hangosan megerősítette, hogy fűszag van a levegőben.

A demonstráció hivatalos vége után aktivizálták magukat a rendőrök: igazoltattak és előállítottak. Előbb a kerületi kapitányságra vittek, majd egy órányi kellemesen beszívott várakozás után bilincsben átszállítottak a Gyorskocsi utcába vizeletmintát venni. Tavaly megírtam itt a Fent és lenten a rendőrségen szerzett tapasztalataimat, és azzal fejeztem be, hogy az eljárás után majd elmegyek elterelésre, és arról is be fogok számolni.

Erre azonban nem került sor.

Két hónappal később, február közepén szép kék borítékban érkezett egy levél a rendőrségtől. Na, gondoltam, itt az idézés. A borítékban egy határozatot találtam, ami ugyan ismertette a bűnömet,

„A rendelkezésre álló adatok szerint 2013.12.05 napon 18 óra 35 perckor a Bp., V. ker., Nádor utca 19. szám alatt intézkedés alá lett vonva Istvánffy András, mivel nevezett személy a fenti címen lévő rendezvényen a nagy nyilvánosság előtt elszívott 1 db marihuána tartalmú cigarettát.”

de nem nekem szólt, hanem a labornak: mivel „a szakértő leterheltség okán határidőre nem tudta elvégezni a vizelet minta vizsgálatát”, meghosszabbítják a SOTE Toxikológiai Laboratóriuma számára a szakvélemény előterjesztésének határidejét március 6-áig.

A laborok láthatóan már Kocsis Máté őrült ötlete előtt is végletesen le voltak terhelve.

Ezután elmúlt a március, aztán az április, a tavasznak is vége lett, és végül már a nyárból is jócskán kifelé ballagtunk, mikor augusztusban a rendőrség ismét életjelet adott magáról.

A filmekben általában lehet tudni, mikor jön a meglepő fordulat. A NER-ben viszont mindig minden váratlanul éri az embert.

A postás ugyanis a nyomozás megszüntetéséről hozott határozatot:

„A szakvélemény alapján Istvánffy András vizeletéből kábítószernek minősülő anyag jelenléte nem volt kimutatható.

Tekintettel arra, hogy a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése és az eljárás folytatásától sem várható eredmény, ezért a rendelkező részben foglaltak szerint a nyomozás megszüntetéséről határoztam.”

Ez mégis mi a franc?

Körbekérdeztem néhány szakértőt, és az volt a vélemény, hogy túl hamar vehették le a vizeletmintát.

Mi ebből a tanulság?

1. Ezek szerint nyugodtan lehet szívni a NAV előtt, az ember patyolattiszta marad.

2. A rendőrség úgy üldözi a marihuána fogyasztását, hogy közben nincsenek meg a megfelelő ismeretei hozzá.

3. Nyugodtan abba lehet hagyni ezt az egész üldözéses játékot, ha már rendesen nem tudják játszani. Nem jó ez a rendőrségnek, ami foglalkozhatna hasznosabb dolgokkal is, nem jó a fogyasztóknak, akik többségükben rendes hétköznapi emberek, és nem jó az államnak sem, ami adóbevételektől esik el, miközben fölösleges dolgokra önti ki a pénzt.

Általában értetlenül állok a dolgok előtt, amik Kocsis Máté száján kijönnek, így most sem tudom, hogy ennyire álszent, esetleg végleg megőrült, vagy csak a Fidesz szétesőben lévő szavazótáborát próbálja egyben tartani a füvező gimisek elleni gyűlöletkeltéssel. Egy dolgot azért tudok.

Mielőtt elmegyek a következő drogtesztre, biztosan szívok egyet.

Itt az ideje a Köztársasági Ellenállásnak

2014. november 16.

A Köztársaság Napja, november 16-a van. Ez az Első Köztársaság kikiáltásának évfordulója. Ma nincs köztársaság, ahogyan már tere sincsen. Most a Köztársasági Ellenállás ideje jött el. A teret is így kellene nevezni. Javasoljuk, hogy II. János Pál pápára a XII. kerületi Orbán teret kereszteljék át.

Ma nincs értelme magasröptű dolgokról beszélni, elvont ideákról vitatkozni.

Azok, akik bitorolják ezt az országot, tisztességtelen eszközökkel ismét teljhatalmat szereztek és gátlástalanul élnek is vele.

Arra használják a hatalmat, hogy egy új felső kasztot hozzanak létre, miközben az ország alsó kétharmadát eltiporják. Kettészakítják az országot a kiváltságos kevesekre és a bizonytalanságban élő tömegekre. Osztályharc folyik, ez alkalommal azonban a fent lévők harcolnak minden eszközzel a lent lévők ellen.

Ez a célja az adóemeléseknek, az áremeléseknek, a szociális kiadások brutális csökkentésének, az oktatás szétverésének.

Nem fogunk belenyugodni abba, hogy jobbágyságot hozzanak létre.

Ez az ország nem a kiváltságosaké, hanem a hétköznapi embereké.

4K! az októberi médiában

2014. november 9.

2014 forró októbere az önkormányzati választásokkal kezdődött és az utóbbi évtizedek legnagyobb ellenzéki tiltakozásával ért véget, amit az internetadó ötlete robbantott ki.

A 4K! bejuttatta első képviselőjét, Völgyesi Krisztiánt, aki a pesterzsébeti testületben fogja képviselni a hétköznapi emberek érdekeit.
És a hónap végi tüntetéseken ott voltunk a József Nádor téren, a Fidesz székháza előtt és a Parlamentnél is.  Nézzük végig, hogy mindezek hogyan jöttek le a sajtóban:

Önkormányzati választás 2014
Index: Istvánffy András: Bokros nem alternatíva Tarlóssal szemben (videóinterjú)
Átlátszó blog: Eddig 180 képviselő- és polgármesterjelölt írta alá a korrupcióellenes szándéknyilatkozatot
Csepeli Hírmondó: Versenyben Csepelért, a csepeliekkel! (22-23. oldal)
NOL: Schiffer: Aki Gyurcsány jelöltjére szavaz, az Orbán rendszerét hosszabbítja meg
MON: Önkormányzat 2014 - Csárdi: szakítani kell az elmúlt évek politikájával
Mandiner: Csárdi: Holnaptól azon kell gondolkodnunk, hogy fogjuk vezetni Budapestet
Stop: Csárdi: szakítani kell az elmúlt évek politikájával
Híradó.hu: Csárdi: szakítani kell az elmúlt évek politikájával
VS.: Az LMP is a Fidesz kihívója lenne 2018-ban
Híradó.hu: Schiffer: Összességében helytállt az LMP
NOL: Bozótharc helyett zöld út az építkezésnek

4K! az interetadó ellen

2014. október 28.