Munkáskamara létrehozásával védenénk az összes dolgozó érdekét

2014. február 12.

A 4K! a dolgozók érdekeinek védelmére javasolja a Munkáskamara létrehozását, amelynek minden munkavállaló automatikusan tagja. A 4K! választási programjában szereplő, önfenntartó Munkáskamara létrehozásának célja, hogy az állammal és a munkáltatókkal szemben is erős érdekérvényesítési eszközt adjon a dolgozók kezébe.

A tavaly hatályba lépett új Munka törvénykönyve kiszolgáltatottabb és kedvezőtlenebb helyzetbe hozta a dolgozókat a munkáltatókkal szemben. A Negyedik Köztársaság célja, hogy helyreállítsa az egyensúlyt a dolgozók és a munkáltatók között. A szakszervezetek azonban jelenlegi formájukban nem alkalmasak a dolgozói érdekérvényesítésre: gyakran puszta kiszolgálói a munkaadóknak, érdemi beleszólásuk nincs a döntésekbe, és sok esetben a pártok közvetlen befolyása alatt állnak. Ezért van szükség egy új, átfogó érdekvédelmi szervezet, a Munkáskamara létrehozására.

A Munkáskamara egy pártoktól, ágazatoktól, munkáltatóktól független szervezet, amely az összes szakszervezeti joggal egymaga rendelkezik. Mivel minden munkavállaló automatikusan a tagja, akár országos sztrájkot is képes hirdetni az állammal szemben. A kamara azoknak az érdekeit is képviseli, akik nem szakszervezeti tagok, mert például nincs szakszervezet a munkahelyükön. A kamara önfenntartó, ezért független tud maradni, és az állammal szemben is meg tudja védeni a dolgozók érdekeit. A működését a 0,5%-os munkáskamarai hozzájárulás biztosítja, amit minden munkavállaló bruttó béréből, járulék formájában von le kötelezően a munkáltató. A munkáskamarai hozzájárulás közvetlenül a kamarához kerül. A függetlenséget garantálja az is, hogy a Munkáskamarában politikusok nem tölthetnek be vezető tisztségviselői posztot.

A kamara képviselőit és tisztségviselőit a tagjai, vagyis a dolgozók választják, és a munkáskamarai választáson bárki indulhat tisztségért, aki tagja a kamarának. A 4K! a hétköznapi emberek politikai részvételének egyik eszközeként tekint a Munkáskamarára, ezért fontosnak tartja, hogy a kamara működése is a részvételi demokrácia elvein alapuljon, így például a tisztségviselők visszahívhatóak legyenek.

A Negyedik Köztársaság javaslata szerint a Munkáskamarának erős jogosítványokat is biztosítani kell, hogy hatékonyan működhessen. A 4K! programja alapján a kamara  törvényjavaslatokat nyújthat be a parlamentnek munkaügyi és szociális kérdésekben, amelyeket a kormány ugyanúgy tárgyal, mint a képviselői indítványokat. A kamarának emellett vétójoga van bármely szociális és munkaügyi törvény parlamenti elfogadását illetően. Ez biztosítja, hogy az állam ne vihessen át olyan törvényjavaslatokat, amelyek a munkavállalók számára hátrányosak.

A kamara feladata, hogy folyamatosan tájékoztassa a tagjait a munkaügyi, jogi, gazdasági kérdésekről, a munkavállalók jogairól és kötelezettségeiről. Az országos szintű, kollektív bértárgyalásokon a kamara képviseli az összes munkavállalót a munkáltatókkal szemben. Bármilyen munkaügyi perben vagy vitás esetben is a Munkáskamara képviseli a dolgozókat a saját szakértőin keresztül.

A Munkáskamara létrehozása mellett a 4K! megtartaná a szakszervezetek rendszerét, mert azok képviselik a dolgozók védelmének második, helyi szintjét. A dolgozó bármelyik szakszervezetnek önkéntes alapon a tagja lehet, és a szakszervezet is tárgyalhat a munkaadóval, de csak jobb feltételek érdekében, mint amit a kamara már kiharcolt.

Félelem és reszketés a választási irodában

2014. február 10.

Az aláírásgyűjtés még csak egy hét múlva kezdődik, de már az ajánlóívek megszerzése előtt a nemzeti együttműködés rendszerének mocsarában kell előretörnünk. Ma reggel az egyik választási iroda a minisztérium által kiadott formanyomtatványt hibásnak kiáltotta ki, amit persze nekünk kellene megoldanunk a minisztérium helyett.

A 4K! alelnöke, dr. Salha Omár blogposztja a választási irodák és a NER harcáról ide kattintva olvasható el teljes egészében.

„Ne váljunk szörnyetegekké” – Bemutattuk választási programunkat!

2014. február 8.

Mai, budapesti rendezvényünkön bemutattuk a 4K! „Új társadalmi szerződés” címet viselő választási programját. A 100 oldalas, 12 fejezetből és 416 konkrét intézkedésből álló programot Istvánffy András, a 4K! elnöke, Nagy András alelnök és Papp Réka Kinga szóvivő mutatta be.

Istvánffy András elmondta: „A programunk, új alapokra helyezi az adórendszert és a lakásrendszert, új külpolitikai és gazdaságfejlesztési irányt jelöl ki, radikálisan kiterjeszti a dolgozók jogait, a mezőgazdaságban átalakítja a jelenlegi birtokszerkezetet, új alapokra helyezi a biztonságpolitikát, megtisztítja a kulturális életet a pártpolitikától, de mi a mottójául mégis egy ismeretlen kommentelő magvas gondolatát választottuk:

„A 4K!-nak nincs más programja, csak a fű legalizációja.”

A 4K! elnöke elmondta továbbá azt is, a program egyik fő eleme a politikusok visszahívhatósága, amire azért van szükség, hogy „ne váljunk szörnyetegekké.”

Nagy András alelnök a 4K! új adórendszerre vonatkozó elképzeléseit mutatta be. Beszédében elmondta: „A 4K! által kidolgozott személyijövedelemadó-rendszer biztosítja a megélhetést a dolgozóknak a 0%-os SZJA bevezetésével havi bruttó 200 ezer forint alatt, amivel a dolgozók nagy többsége jól jár. Megszüntetjük az igazságtalan egykulcsos adót, és többkulcsos, sávos adórendszert vezetünk be:  havi 200 és 300 ezer között 35%, havi 300 ezer fölött 40%. Sávos, tehát csak az adott jövedelmi sávba eső rész adózik magasabban. Ez ugyanannyiba kerül, mint az egykulcsos adó, de a gazdagok helyett a kevesebbet keresők járnak jobban. A gyakorlatban ennek az adórendszernek a bevezetése azt jelenti, hogy a havi bruttó 350.000 forintnál kevesebbet keresők ezzel a rendszerrel többet vihetnek haza mind annál, amit a Gyurcsány-Bajnai időszakban, mind annál, amit az Orbán-kormány idején kerestek.”

Nem táblázatban méricskéljük a szavazatokat, hanem értékeket képviselünk

2014. február 7.

Tegnap este Papp Réka Kinga, szóvivőnk az Echo TV stúdiójában járt. A teljes videót ide vagy a képre kattintva tudod megnézni, Rékát 09:00-tól láthatod.

Réka elmondta: „Nekünk az a fontos, hogy ebben az országban a hétköznapi emberek tudjanak élni, ne kelljen elmenni külföldre.”

Műsorvezetői kérdésre szóvivőnk elmondta: egy teljesen új személeltet szeretnénk bevinni a magyar politikába.
„Az a cél, hogy létrehozzunk egy olyan képviseletet a parlamentben, amelyik azokat a baloldali értékeket fogja vinni, újra elmondani, a fejét verni az elitnek vele, amelyekről eddig nem volt szó az elmúlt 24 évben.”

Réka azt is kijelentette: mi nem szélforgó-politizálást folytatunk, hanem elvek, értékek mentén határozzuk meg magunkat:
„Lehet, hogy ebben hibázunk a hagyományos politikai logika szerint, de nem néztük meg táblázatban, hogy hány szavazatot fogunk egyes ügyek miatt elveszíteni. Ennek én örülök, hogy az értékeinket képviseljük.”

A 4K! budapesti jelöltjei

2014. február 7.

A 4K! - Negyedik Köztársaság bemutatta budapesti egyéni képviselőjelöltjeit.

Langer Ármin, a budapesti 1. evk. jelöltje

Az új választási rendszerben az egyik legérdekesebb új választókerület a belvárosi, amely a teljes I. és V. kerületet, a VIII. kerület körúton belüli részét, valamint a IX. kerület belső részét egyesíti. Az itteni jelöltek névsora is különleges: a Fidesz Rogán Antalt, az MSZP-DK-Együtt a Millás Juhász Péter Gyurcsány miatti visszalépése után Kerék-Bárczy Szabolcsot, az LMP Schiffer Andrást, a Jobbik Hegedűs Lórántnét indítja.

A 4K! a belvárosi választókerületben Langer Ármint indítja, aki jelenleg a Potsdami Egyetemen hallgat zsidó teológiát és a berlini rabbiszemináriumon rabbijelölt. Langer Ármin rendszeres publikációi mellett több emberjogi és rendszerkritikus civil szervezetben vett részt önkéntesként, többek között a Magyar Fokhagymafront alapítója.