Nagyobb környezetvédelmi adó a napelemeken, mint az akkumulátorokon?

2015. január 13.

Magyarországnak elemi érdeke, hogy mind nagyobb mértékben használjon megújuló energiát, hiszen a környezetvédelmi hasznán túl, az ország csak így tudja csökkenteni külföldi függőségét.

Ezzel szemben a kormány, ahelyett, hogy támogatná a megújulókat, a 2015-ös évet szürreális cselekedettel nyitja: új adóként termékdíjat vet ki a napelemekre. Ez önmagában nonszensz, de a helyzet ennél is rosszabb: a kormány a napelemeket kétszer veszélyesebbnek tartja az akkumulátoroknál.

Jól látható, hogy kormány, amely nem tisztázott okokból az orosz energiafüggőségünk növelésén dolgozik, tudatosan tesz keresztbe a megújulók bármilyen szerény mértékű terjedésének.

A 4K! energiahatékonyság-növelő állami hitelprogramban támogatná a napelemek, napkollektorok, házi szélerőművek és a geotermikus energia használatát.

A 4K! kiemelt célnak tartja az energiarendszer decentralizációját, a helyi adottságokra épülő, helyi igényeket kiszolgáló kiserőművek terjedését. A decentralizált energiatermelő rendszer ugyanis csökkenti a sérülékenységet, az energiaszállítás költségeit és az ország kiszolgáltatottságát. Ez a rendszer napenergiára, szélenergiára, a biogáz-előállításra, a mezőgazdasági és élelmiszerfeldolgozási melléktermékek, a szemét és az egyéb hulladék hasznosítására épül.

 

Egyetértesz? Támogasd a 4K!-t vagy csatlakozz hozzánk!