Ki emlékszik Simon Kornélra?

2016. július 1.

Sándor Mária a fekete ruhás nővér nem az első, aki egyéni kiállásával tűnt ki az egészségügyben dolgozók közül.

 
16 éve volt. 2000 tavaszán a székesfehérvári Szent György Megyei Kórház vezetése úgy döntött, hogy egy belső átszervezés miatt elköltözteti a kardiológiai osztályt más épületbe. Simon Kornél, a kardiológia főorvosa az átszervezést szakmai okokból kifogásolta. Azt mondta, hogy az átköltözés életeket fog veszélybe sodorni, és a főigazgatói utasítást megtagadta. Ezután a kórház vezetése felfüggesztette Simon Kornélt. Az osztályához tartozó dolgozók szolidaritást vállaltak vele, és éhségsztrájkba léptek. Az ügynek országos visszhangja lett. Végül Simon főorvost fegyelmivel elbocsátották állásából. Jellemző módon az indoklásban az is szerepelt, hogy a főorvos felfüggesztése idején is bejárt dolgozni. Gyógyítani, igen! Micsoda viselkedés ez egy orvostól!
 
Simon Kornél nem sokkal később Siófokon kapott állást a kardiológián. Egykori állását más sem tölthette be, mert úgy, ahogy van megszüntették – az átszervezésre hivatkozva. Az összevont belgyógyászati osztályok ágyszáma pedig 6-tal csökkent. A kardiológia új épületbe költözött. Az MTI beszámolója szerint nem sokkal később meghalt egy szívbeteg, miközben a kardiológia új épületéből a koronáriaőrzőbe szállították. Az új épületben lévő műszerek ugyanis nem tették lehetővé az ellátását, a koronáriaőrző pedig onnan több száz méterre volt. Egy másik napon kétszer kellett újjáéleszteni egy beteget útközben. Még világossabbá vált, hogy miért nem értett egyet Simon Kornél és osztálya a költözéssel. 

Mindenkinek a vérmérsékletére bízom, hogy minek nevezi azokat, akik ezt az átköltöztetést elrendelték.
 
Mindez csak egy helyi ügy volt, egy apró töredék abból a folyamatból, amelynek során nemcsak a központi kormányzat, hanem a kórházigazgatók egy része is az egészségügyi ellátás leépítésén fáradozott. Sajnos sikerrel.
 
De mindig vannak Simon Kornélok, Sándor Máriák és azok, akik őket támogatják a küzdelmükben. Mások ezt szélmalomharcnak tekintik, de bármilyen előrelépést az egészségügyben csak harccal lehet elérni.
 
Senki nem születik forradalmárnak. A legtöbben nem akarunk hősök lenni. De van egy pont, amikor bele kell állni a küzdelembe.
 
Ne feledjétek soha a harcosokat, akik jó ügyért álltak ki egykor és most! Álljatok ki mellettük, küzdjetek velük együtt!

 

Bassa Zoltán

alelnök

Egyetértesz? Támogasd a 4K!-t vagy csatlakozz hozzánk!