Cafeteria változások: a kormány az éhbérért dolgozók ellen harcol

2016. június 13.

A kormány a cafeteria rendszerére vonatkozó módosításokat nyújtott be az országgyűlésnek. Ezek a változások az alacsony fizetésért dolgozókat sújtanák a legkeményebben.
 
Az előző rész tartalmából: Az Európai Bíróság ítélete szerint az európai jogrendbe ütközik, hogy az állam a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány étkezési jegyeire (az Erzsébet utalványra) kisebb adót rakott, mint más étkezési jegyekre. Erre most a kormány úgy döntött, hogy nosza emeljük meg az Erzsébet utalvány adóját is. Ezzel a dolgozókat bünteti a kormány, hiszen a főnökök nagyobb adóteherrel végképp nem fognak étkezési jegyeket adni a dolgozóknak.

Sőt: a kormány szétzúzza a cafeteria rendszer több fontos elemét is!

Mostantól csak jóval nagyobb közterhek mellett adható a munkahelyi étkeztetés, a helyi utazásra szolgáló bérlet, az iskolakezdési támogatás, és több más juttatás is. Ezektől is elbúcsúzhat a legtöbb dolgozó. Már aki egyáltalán eddig kapott ezekből valamit is. 

Hiába lenne lehetőség arra, hogy évi 100 ezer forint készpénzt kedvezményes adózással adjanak a dolgozóknak, ez az összeg a helyi bérlet kifizetésére sem elég. És akkor a munkahelyi étkezésről még nem is beszéltünk. Ráadásul az állami szférában dolgozóknak összesen maximum évi 200 ezer forint cafeteria lenne adható, szemben a magáncégeknél dolgozók évi maximum 450 ezer forintjával. Ez durva diszkrimináció.

Sokak számára ez a szerény cafeteria keret is csak álom. A kormány pár éve a csillagokba emelte a cafeteria juttatások közterheit. Sok cég akkor erre úgy válaszolt, hogy megszüntette vagy nagyon lecsökkentette a cafeteria juttatásokat. Később ugyan csökkentek egy kicsit a közterhek, de sajnos a cafeteria a legtöbb helyen nem emelkedett. Idén tavasszal a győri Audi üzem dolgozóinak egyik követelése éppen a cafeteria emelése volt, amelyet példaadó mozgósítással és sztrájkfenyegetéssel el is értek.

A cafeteria csökkentése, megszüntetése azokat a dolgozókat érinti a legsúlyosabban, akiknek amúgy is alacsony a bére.

A 4K! szerint a munkahelyi étkezés és a közlekedést érintő cafeteria juttatásokat helyre kell állítani, és alacsony közterhekkel kell arra ösztönözni a cégvezetőket, hogy megadják ezeket minden dolgozónak. Ott is ahol eddig nem volt cafeteria! Ez lenne a minimum.

De sajnos a kormány nem a dolgozó többség, hanem a milliárdosok érdekeit képviseli.

Úgy tűnik a dolgozó hétköznapi embereknek maguknak kell kiharcolniuk a cafeteria juttatások emelését. A 4K! szolidaritást vállal a dolgozók küzdelmeivel a magasabb bérekért és cafeteria juttatásokért.

 

Egyetértesz? Támogasd a 4K!-t vagy csatlakozz hozzánk!