Egyház helyett lehessen civil szervezetnek is adni az adó másik 1%-át!

2016. május 21.

A 4K! azt javasolja, hogy mindenki szabadon dönthesse el: csak civil szervezeteknek, csak egyházaknak, vagy mindkettőnek adja a személyi jövedelemadója 1+1%-át. 

Jelenleg az adóbevallással egy időben minden adófizető rendelkezhet arról, hogy melyik civil szervezet és egyház kapja a személyi jövedelemadója egy-egy százalékát. Ugyanakkor nem dönthet úgy, hogy mind a két 1%-ot csak civil szervezet vagy csak egyház számára ajánlja fel. 

Ez a szabály életszerűtlen, mivel így a nem vallásos emberek is arra vannak kényszerítve, hogy valamelyik egyház számára ajánlják fel az egyik 1%-ukat. Sokan ilyenkor jobb híján választanak egy olyan felekezetet, amely nem taszító számukra, miközben lenne még olyan civil szervezet, amelyet tiszta szívvel támogatnának.

Ha pedig valaki inkább nem nyilatkozik a másik 1%-ának a sorsáról, akkor az a többi adóval együtt a központi költségvetésbe kerül, ahol könnyen előfordulhat, hogy nem olyan célra fordítják, amire az adózó szeretné.

Azt is lehetővé kell tenni, hogy ha valaki úgy dönt, hogy kizárólag az egyházát szeretné támogatni, és civil szervezetnek nem szeretne juttatni az adójából, legyen lehetősége mindkét százalékot a felekezetének ajánlani fel.

A 4K! ezért javasolja ennek a felesleges korlátozásnak az eltörlését, hogy mindenki a saját meggyőződése szerint választhasson: csak civil szervezeteket, csak egyházakat, vagy mindkettőt támogatja.

 

Egyetértesz? Támogasd a 4K!-t vagy csatlakozz hozzánk!