Már Szlovákiában is kétszer annyit keresnek az ápolók, mint Magyarországon!

2016. május 18.

Azonnali, 50%-os béremelésre van szükség az egészségügyben. A magyar egészségügy válságos állapotban van. Megmentéséhez többek között radikális béremelésre van szükség. Tűrhetetlen, hogy Szlovákiában egy ápoló kétszer annyit keres, mint Magyarországon.

A kormány nem veszi komolyan a problémát. Áprilisban a nevetséges bruttó 10%, vagyis 13 ezer forintos béremelést ajánlottak fel az ápolóknak, miközben szlovákiai kollégáik körülbelül 130 ezer forinttal keresnek többet. A szakmai érdekképviselet 20-30 ezer forintos emelést szeretne kiimádkozni a Fideszből, de a valós különbségekhez képest ez is elenyésző összeg.

Az egészségügy lerohadása nem véletlen hiba, ez a Fidesz politikájának szerves része. Orbán tudatosan kettészakítja a társadalmat. A kiváltságos és jómódú, illetve a kiszolgáltatott és lefelé süllyedő rétegek között nincsen átjárás. A NER-ben nincs szükség jól működő közszolgáltatásokra: a jómódúak megengedhetik maguknak, hogy magánklinikákra járjanak, az alul lévő többség számára pedig a kormány nem kíván jól működő egészségügyet finanszírozni.

A közfelháborodástól megijedve nemrég 167 milliárd plusz forrást igértek az egészségügynek. Ez az összeg elsőre soknak hangzik, de mindjárt más fényben tűnik fel, ha azzal hasonlítjuk össze, hogy eközben a botrányos MNB-alapítványoknak 260 milliárd forint jutott. A Fidesznek egyszerűen nem fontos az egészségügy. Ráadásul ennek a beigért összegnek a jövő évi költségvetésben valójában nem is látszik a fedezete. 

Mi patriótaként és köztársaságiként hiszünk abban, hogy Magyarország közösség, ami gyakorlatban azt jelenti, hogy mindenkinek jár a színvonalas egészségügy, anyagi helyzetétől függetlenül. A köztársaság nem csak egy szép eszme, hanem olyan gyakorlati dolgokat is jelent, mint működő, jól felszerelt, tiszta kórházakat.

Egyetértesz? Támogasd a 4K!-t vagy csatlakozz hozzánk!