Megfizethető bérlakásokat!

2015. október 11.

 

4 intézkedés, amellyel megállíthatjuk a lakbérnövekedést és bővíthetjük a bérlakások számát

A lakhatás alapvető emberi jog – ma Magyarországon mégis a lakhatási lehetőségek hiánya az egyik legégetőbb probléma. A hétköznapi emberek többsége számára a lakásvásárlás elérhetetlen, állami vagy önkormányzati bérlakásból viszont kevés van, a magántulajdonú bérlakásokat pedig az átlagfizetésből lassan nem lehet kigazdálkodni.

Ezért több bérlakásra és megfizethető bérleti díjakra van szükség a hétköznapi emberek számára. A 4K! célja, hogy rövid távon közvetlenül segítsünk a lakásbérlőknek, hosszú távon pedig a tulajdonszerzés helyett az állami bérlakásrendszer létrehozását támogassuk, amely széles rétegek számára elérhető.

4 intézkedés az elérhető árú bérlakásokért:

1. Adóalapból leírható lakásbérleti díjat!

Azonnali segítséget jelent a bérlőknek, ha a személyi jövedelemadójuk alapjából leírhatják a lakásbérlés költségeit, ezzel csökkentve a fizetendő adójukat. A bérleti díjat szerződéssel és nyugtával vagy számlával kell igazolniuk az adóhatóság felé.

2. Bérletidíj-plafont!

A bérbeadók által meghatározott bérleti díj legfeljebb 10%-kal lehessen magasabb, mint az adott környéken található kiadó lakások átlagos bérleti díja. Ez megakadályozza, hogy a bérleti díjak az elmúlt évek jelentős drágulása után is tovább növekedjenek.

3. Állami lakásügynökséget a kiadó lakások kezelésére!

A lakásügynökség lehetővé teszi a magántulajdonú lakások tulajdonosainak, hogy biztonságosan és legálisan adják bérbe a lakásukat az ügynökségen keresztül. A lakásügynökség bérli a tulajdonostól és kezeli a lakásokat, pályázat útján kiválasztja a feltételeknek megfelelő bérlőt, és egy-két éves határozott idejű szerződéseket köt. Védelmet biztosít mind a bérlőnek, mind a bérbeadónak, és a működése során keletkezett profitot az állami bérlakásrendszerbe utalja át. Ma Magyarországon több mint 400 000 lakás áll üresen, ebből több mint 100 000 Budapesten található, ezért rövid távon jelentősen lehetne bővíteni a bérlakáskínálatot.

4. Állami bérlakásépítési programot!

Aktív állami szerepvállalásra van szükség ahhoz, hogy érdemben növekedjen a bérlakások száma és hogy megújulhasson a a magyarországi lakásállomány. Az évi több ezer bérlakás építése és korszerűsítése emellett munkahelyeket teremt az építőiparban és hozzájárul a gazdaság növekedéséhez. Az energetikai szempontból korszerű használt és új bérlakások pedig csökkentenék Magyarország energiafüggőségét.

A program megvalósításának két feltétele van:

A program fedezetéül a lakásvásárlási támogatások átcsoportosítása szolgál. A rendszerváltás óta a kormányok mindig a tulajdonszerzést támogatták, ami pont azok számára nem jelent megoldást, akik a leginkább segítségre szorulnak. A kormányzati politika eredménye a családok jelentős eladósodása, a devizahitel-katasztrófa és óriási bérlakáshiány lett. Ezért ezeket a forrásokat a lakásvásárlás helyett a programban szereplő célokra kell felhasználni.

A program megvalósításának feltétele a lakáskiadás kifehérítése: a magántulajdonú lakások többségét jelenleg feketén, szerződés és adófizetés nélkül adják ki. A legális lakáskiadás nagyobb biztonságot jelent a bérlőknek és a bérbeadóknak egyaránt, az állam pedig többletbevételhez jut, amit az állami bérlakásrendszer fejlesztésére lehet fordítani. A feketézés visszaszorítását célzott adóellenőrzéssel lehet elérni: azokat az ingatlanokat kell vizsgálnia az adóhatóságnak, amelyekbe a tulajdonos nincs állandó lakosként bejelentve.

 

Egyetértesz? Támogasd a 4K!-t vagy csatlakozz hozzánk!