Felezzék meg a közmédia költségvetését!

2015. március 22.

A március 15-én elindított, átalakított közmédia máris teljesen működésképtelennek és nézhetetlennek bizonyult, miközben évi 80 milliárd forintot költ a kormány a pénzünkből arra, hogy a saját hazugságait szajkózza rajta. A 4K! szerint ezért a jelenlegi helyzetben, amikor emberek milliói csúsznak a szegénységbe Magyarországon, első lépésként a pazarlás megszüntetésére van szükség: felezzék meg a közmédia költségvetését. Ezután következhetnek azok a lépések, amelyek a közszolgálatiság helyreállítását és a függetlenség megteremtését célozzák.

A megfelezett költségvetésnek megfelelően a csatornák számát is csökkenteni kell, nincs szükség arra, hogy felesleges csatornákat tartsunk fenn, amelyek senkit sem érdeklő műsorokat és kormánypropagandát ismételnek újra és újra. Két közszolgálati tévécsatorna és egy rádióadó bőven elég a saját tartalom ismétlés nélküli, hazai és határon túli sugárzására. A közmédiának nem tartozik a feladatai közé, hogy beszálljon a nézettségi versenybe, emiatt nem szükséges drága műsorokat gyártania, helyette a minél szélesebb körű és jól fogyasztható tájékoztatásra kell koncentrálnia. A pazarlás megszüntetéséhez növelni kell az átláthatóságot, vagyis nyilvánossá kell tenni a szerződéseket és költségvetéseket.

A valódi közszolgálatiság azt jelenti, hogy széles nézői rétegeket elérő, minőségi műsorokat kell gyártani, amelyek szórakoztató formában nyújtanak információkat a nézőknek és hallgatóknak. Mivel közpénzből van fenntartva, a reklámokat száműzni kell a közmédiából. A közszolgálatiság helyreállítását szolgálja a kereskedelmi tévék és rádiók kötelezettségeinek erősítése is, ami előírná, hogy a híradások legalább 70%-a komoly hírekből, ne pedig rémhírekből és cuki kispandákból álljon.

A közmédia feladata a nézők objektív tájékoztatása, nem pedig a mindenkori kormányzati propaganda terjesztése. A közmédiának világos feladatok kijelölésére, jól tervezhető, hosszú távú finanszírozásra és átlátható költségvetésre van szüksége a független működéshez. A közérdek azt kívánja, hogy legyen egy független média, ahonnan az emberek tájékozódni tudnak a közügyekről, és mivel pártállástól függetlenül mindenki fizeti a közmédia tevékenységét, ezért mindenkit megillet az objektív tájékoztatás.

Egyetértesz? Támogasd a 4K!-t vagy csatlakozz hozzánk!