A 4K! szerint Fodor Ibolya intő példa arra, hogy a képviselőket visszahívható kell tenni

2015. február 12.

A 4K! – Negyedik Köztársaság Mozgalom szerint Fodor Ibolya esete figyelmeztető jel arra, hogy komolyan el kell gondolkodni az önkormányzati képviselők visszahívható tételén.

- „Fodor Ibolya ámokfutása szomorú példája annak, hogy a mai rendszerben, egy képviselő, ha egyszer megválasztják, bármit megtehet, amíg le nem telik a ciklusa, nincs se Isten, se ember, aki onnan elmozdíthatná” - mondta Szalai Roland, a 4K! Baranya megyei elnöke.

- „Miután Fodor Ibolya egész Pécsre szégyent hozott az országos figyelmet felkeltő minősíthetetlen megszólalásaival, a polgármester hiába kérte tőle, hogy mondjon le, egykori párttársai pedig összezártak körülötte, és megvédték a méltatlansági eljárástól. Az embereknek semmilyen beleszólási lehetősége nincs az ügybe jelenleg, ezért a 4K! javasolja az önkormányzati képviselők visszahívhatóvá tételét” – tette hozzá Szalai Roland.

A 4K! javaslata szerint ahhoz, hogy visszahívási szavazást írjanak ki valakivel szemben, az érintett választókerületben élő, szavazásra jogosult állampolgárok 20%-ának aláírását kellene összegyűjteni. A visszahívási szavazáson ezután számszerűen több embernek kell a képviselő visszahívására szavazni, mint ahányan eredetileg megválasztották. Ez a többség a garancia arra, hogy a visszahívás valódi népakaratot képviseljen, és egy aktív, szervezett kisebbség ne élhessen vissza vele.

Fodor Ibolya esetére lefordítva ez a modell azt jelenti: mivel a képviselőnőt a 19. választókerületben októberben 711 szavazattal választották meg, most legalább 712 főnek kellene a visszahívására szavazni.

„Elfogadhatatlan, hogy ez a világ egyetlen állása, ahonnan nem lehet kirúgni senkit, ha rossz munkát végez vagy kiderül róla, hogy alkalmatlan. Az embereknek ebből borzasztóan elege van. Itt az ideje, hogy a képviselőkre ugyanazok a szabályok vonatkozzanak, mint a hétköznapi emberekre” – jelentette ki Szalai Roland.

 

Egyetértesz? Támogasd a 4K!-t vagy csatlakozz hozzánk!