Az útdíjjal a kormány rárontott az agglomerációban élőkre

2015. február 10.

Az útdíj kapkodó bevezetésével a kormány lényegében fölöslegessé tette a településeket tehermentesítő elkerülő utak hálózatát. Ezzel sok évtizedes fejlesztést igyekszik visszafordítani.

Az elkerülő utak fizetőssé tételével ugyanis az autósok többsége megpróbálja azokat elkerülni, és más lehetőség híján keresztül hajt a településeken. Ezzel együtt járnak a dugók, a szmog és a baleseti kockázat növekedése, az életminőség romlása, ingatlanok értékvesztése, és a házak károsodása az érintett helyiségekben. Az elkerülő utakat pont ezeknek az ártalmaknak a csökkentésére találták ki!

Azáltal, hogy az autópályák elkerülő utakig tartó szakaszai is fizetősek lettek, csupán azt érték el, hogy az emberek kerülni kényszerülnek, ami többlet időt és többletköltséget jelent. Akik eddig ingyenesen tudtak munkába járni például az M0-t használva, most fizethetnek. Hogy jön ez össze a dolgozó emberek terheinek csökkentésével, amit Orbán az új ciklus céljaként hangoztat?

Az útdíj kapkodó bevezetése során akik nem rendelkeznek internettel, esélyük sem volt megtudni, hogy melyik útért kell fizetni, és melyikért nem. Emellett időt is illett volna hagyni az embereknek, hogy tájékozódjanak, és a központi tájékoztatást is meg kellett volna tenni. Nemzeti konzultációs maszlag helyett ez lett volna a korrekt és célszerű.

Ehelyett büntetnek, ha valaki fizetős szakaszra téved, de azt, hogy az hol kezdődik, csak akkor tudja meg, amikor már azon halad, pedig a KRESZ előírja, hogy hogyan kell egy fizetős szakaszt kitáblázni.

Az ingyenes utak fizetőssé tételével a kormány egy eredetileg elfogadható koncepciót tekert ki önmagából. A megyei matricák bevezetése, különösen a négy napos matricát megszüntetésével, nem ördögtől való dolog, hiszen ennek megvásárlásával kiváltható a normál autópálya matrica, ami munkába járás esetében jelentősen csökkentheti a háztartások kiadását, nem is beszélve a nyári időszakról, amikor az emberek gyakrabban utaznak. 

 

Egyetértesz? Támogasd a 4K!-t vagy csatlakozz hozzánk!