Tényleg ki kell vonni 9 milliárdot a kórházakból?

2015. február 4.

A kormány ismét képtelenül rövid idő alatt készül gyökeresen átalakítani egy nagy ellátórendszert: ezúttal az egészségügyet állítják a feje tetejére érdemi egyeztetés nélkül, ráadásul tavalyhoz képest 9 milliárd forintot elvonnak az amúgy is alulfinanszírozott kórházi ellátásból. A 4K! szerint a kevesebb mint 2 hónap alatt végrehajtandó átalakítás nem teszi lehetővé a valódi szakmai egyeztetést és a fenntartható rendszer kialakítását, és nem törődik a legfontosabb problémával, az egészségügyi dolgozók alacsony fizetésével, amelynek emelése nélkül nem lehet működő egészségügyi ellátást biztosítani.

A tervek szerint megyénként egy fő kórházat, Budapesten pedig hat vezető kórházat jelölnek ki, és kórházak helyett megyénként határozzák meg, mennyi pénzből gazdálkodhatnak az egészségügyi intézmények. A hat budapesti kórház áprilistól nem felváltva ad ügyeletet, hanem folyamatosan, erre azonban sem eszközökkel, sem szakemberekkel nincsenek felkészülve.  Az összes magyarországi kórház gazdálkodását egy központi állami szervezet fogja felügyelni, ez a modell viszont már az oktatás területén működő KLIK esetén is katasztrofális eredménnyel járt.

A 4K! szerint az egészségügy legfontosabb problémája a szakképzett orvosok és egészségügyi dolgozók megalázóan alacsony fizetése, ami egyenes út a kivándorláshoz és a hálapénzrendszer fenntartásához, ezért ezzel kell kezdeni bármilyen átalakítást. A bérek és ügyeleti díjak jelentős emelése nélkül nincs és nem is lesz elég szakember, aki el tudná látni a betegeket, így a dolgozók állandóan túlórázni kényszerülnek, egyes kórházi beavatkozásokra pedig éveket kell várni.

Az egészségügyi rendszerünk komoly fejlesztésre szorul, de a 4K! abban hisz, hogy egy ilyen átalakítást szakmai egyeztetéssel, hosszú távú tervezéssel kell véghezvinni. Bármilyen szerkezeti átalakítás elsődleges célja az legyen, hogy a legkisebb településen élők számára is elérhetővé tegyük a megfelelő orvosi ellátást. Ehhez az üres háziorvosi körzetek betöltésére, az alapszintű sürgősségi ellátás visszaállítására és az egészségügyi ellátás szintjeinek világos meghatározására van szükség. Enélkül a rendszer csak más lesz, de nem lesz jobb.

Jelenleg az egészségügyi rendszer alulfinanszírozott, ami miatt az intézmények eladósodási spirálba kerültek és trükközni kénytelenek az elszámolással. A helyzetből adódóan a rendszer egyszerre forráshiányos és pazarló. A szerkezeti átalakításokat ezért csak a finanszírozás növelésével együtt szabad véghezvinni. A 2015-ös költségvetésben a stadionépítésre tervezett 63 milliárd és a kiszolgáltatottságot növelő, értelmetlen közmunkaprogramra költött 270 milliárd forint bőven biztosítana fedezetet az egészségügy régóta halmozódó problémáinak megoldására.

 

Egyetértesz? Támogasd a 4K!-t vagy csatlakozz hozzánk!