Az EU igazságosabbá tétele Görögországban kezdődik el?

2015. január 17.

A válság kitörése óta az EU vezetői megszorításokkal igyekeznek kezelni a problémákat, ami egyre nagyobb nyomort szül az Unió perifériáján. Ez történik Magyarországon is, ahol Orbán hűségesen követi a Merkel által megszabott szigorú költségvetési politikát. A megszorítások eredményeként már 4 millió szegény van az országban. Görögország még durvább megszorítási spirálban vergődik az utóbbi években, és most jöhet el az a pillanat, amikor a görögök végleg nemet mondanak rá.

A Sziriza baloldali pártszövetségnek ugyanis jó esélye van arra, hogy megnyerje a görögországi parlamenti választásokat január 25-én.

A 4K! örül annak, hogy Görögországban olyan valóban rendszerkritikus erőnek nyílhat lehetősége kormányzásra, amely azt tűzte ki céljául, hogy az évek óta tartó megszorításhullám után javítson a görög nép többségének igencsak mostohává vált életkörülményein.

Bármilyen kormánynak, így a görögnek is joga, hogy az államadósság átütemezéséről tárgyaljon, különösen, ha az adósságtörlesztés hatalmas terheket ró a görög népre. Elfogadhatatlan, hogy bármely ország politikai elitje kizárólag a hétköznapi emberekre hárítsa a válságkezelés terheit, miközben ők és az oligarcháik zavartalanul folytatják korrupt tevékenységüket, és zavartalanul menekítik ki pénzeiket offshore-paradicsomokba.

A Sziriza kormányra kerülése Magyarországon is jó alkalmat jelent arra, hogy kilépjünk a hamis kuruc-labanc vitából, amely szerint csak két lehetőség van: egy ország vagy kilép az EU-ból, vagy bent marad és kritika nélkül, passzívan tűri a pénzügyi elit politikáját. Ehelyett az EU-n belül kell küzdenünk a hétköznapi emberek érdekeiért. Az európai identitás nem az EU jelenlegi rendszerének kritikátlan elfogadását jelenti, hanem azt, hogy öntudatosan fellépünk a szociálisan igazságosabb Unió kialakítása érdekében.

Jelenleg a gazdaságpolitikai döntések az EU központjában születnek, ezzel szemben a társadalompolitikai felelősséget a közös gazdaságpolitika korlátai közé szorult tagországok kormányaira hárítják az uniós vezetők. Az EU jelenlegi, egyenlőtlenséget termelő működését meg kell változtatni.

A 4K! szerint olyan egységes európai fejlesztéspolitikára van szükség, amely valódi esélyt teremt a periférián is. Ennek főbb eszközei az egységes, fejlesztő iparpolitika, az Európai Központi Bank reformja, a spekulációs tőke áramlásának korlátozása és az offshore tilalma. A szociálpolitika uniós szintre emelése ugyancsak elengedhetetlen ahhoz, hogy a centrum felhalmozásának költségeit ne lehessen a periféria társadalmaira terhelni. Fontosnak tartjuk, hogy az EU külső gazdasági szerződéseiről csak részvételi módon lehessen dönteni.

Egyetértesz? Támogasd a 4K!-t vagy csatlakozz hozzánk!