Félszáz jelöltet állított a 4K! országszerte az önkormányzati választásra

2014. szeptember 11.

Az önkormányzati választásra a 4K! 52 helyen állított jelöltet az LMP-vel szövetségben. Az aláírásgyűjtés sikerrel zárult: a 4K!-s jelöltek mindenhol összegyűjtötték maguk számára a szükséges számú ajánlást.

Budapesten a 4K! adja az LMP pesterzsébeti polgármesterjelöltjét, Völgyesi Krisztiánt, helyi képviselőjelöltjei pedig 10 fővárosi kerületben indulnak: III, XI, XIV, XV, XVI, XVII, XX, XXI, XII, XIII. kerületekben. További 4K!-s jelöltek indulnak Debrecenben, Miskolcon, Szegeden, Székesfehérváron, Szombathelyen és Veszprémben szövetségben az LMP-vel.

Az aláírások ellenőrzése körül már tavasszal is számos szabálytalanság történt. Most ismét szürreális eset adódott: Zuglóban, Papcsák kerületében a választási bizottság arra hivatkozva utasította el a 4K! egyik jelöltjének, Várnai Györgynek a nyilvántartásba vételét, hogy az aláírása nem egyezik meg a saját aláírásával.

Az aláírásgyűjtő íveket az aktivistának a lap alján alá kell írnia. Mivel a 4K! jelöltje saját magának gyűjtött, így a lapok alját ő írta alá. A jelölt ezen felül a saját körzetében lakik, így a törvényi lehetőséggel élve, önmagát is ajánlotta. Az ajánlást otthon, nyugodt körülmények között adta, a lapok alját az utcán, gyűjtés közben szignózta. A választási bizottság úgy vélte, hogy a két aláírás nem egyezik meg egymással, ezért a szükséges számú érvényes ajánlás megléte ellenére elutasította a jelölt nyilvántartásba vételét. Mindezt grafológus bevonása nélkül, pusztán a saját laikus véleményére hagyatkozva. Az ügyben jelenleg folyamatban van a fellebbezés.

Egyetértesz? Támogasd a 4K!-t vagy csatlakozz hozzánk!