Munkáskamara létrehozásával védenénk az összes dolgozó érdekét

2014. február 12.

A 4K! a dolgozók érdekeinek védelmére javasolja a Munkáskamara létrehozását, amelynek minden munkavállaló automatikusan tagja. A 4K! választási programjában szereplő, önfenntartó Munkáskamara létrehozásának célja, hogy az állammal és a munkáltatókkal szemben is erős érdekérvényesítési eszközt adjon a dolgozók kezébe.

A tavaly hatályba lépett új Munka törvénykönyve kiszolgáltatottabb és kedvezőtlenebb helyzetbe hozta a dolgozókat a munkáltatókkal szemben. A Negyedik Köztársaság célja, hogy helyreállítsa az egyensúlyt a dolgozók és a munkáltatók között. A szakszervezetek azonban jelenlegi formájukban nem alkalmasak a dolgozói érdekérvényesítésre: gyakran puszta kiszolgálói a munkaadóknak, érdemi beleszólásuk nincs a döntésekbe, és sok esetben a pártok közvetlen befolyása alatt állnak. Ezért van szükség egy új, átfogó érdekvédelmi szervezet, a Munkáskamara létrehozására.

A Munkáskamara egy pártoktól, ágazatoktól, munkáltatóktól független szervezet, amely az összes szakszervezeti joggal egymaga rendelkezik. Mivel minden munkavállaló automatikusan a tagja, akár országos sztrájkot is képes hirdetni az állammal szemben. A kamara azoknak az érdekeit is képviseli, akik nem szakszervezeti tagok, mert például nincs szakszervezet a munkahelyükön. A kamara önfenntartó, ezért független tud maradni, és az állammal szemben is meg tudja védeni a dolgozók érdekeit. A működését a 0,5%-os munkáskamarai hozzájárulás biztosítja, amit minden munkavállaló bruttó béréből, járulék formájában von le kötelezően a munkáltató. A munkáskamarai hozzájárulás közvetlenül a kamarához kerül. A függetlenséget garantálja az is, hogy a Munkáskamarában politikusok nem tölthetnek be vezető tisztségviselői posztot.

A kamara képviselőit és tisztségviselőit a tagjai, vagyis a dolgozók választják, és a munkáskamarai választáson bárki indulhat tisztségért, aki tagja a kamarának. A 4K! a hétköznapi emberek politikai részvételének egyik eszközeként tekint a Munkáskamarára, ezért fontosnak tartja, hogy a kamara működése is a részvételi demokrácia elvein alapuljon, így például a tisztségviselők visszahívhatóak legyenek.

A Negyedik Köztársaság javaslata szerint a Munkáskamarának erős jogosítványokat is biztosítani kell, hogy hatékonyan működhessen. A 4K! programja alapján a kamara  törvényjavaslatokat nyújthat be a parlamentnek munkaügyi és szociális kérdésekben, amelyeket a kormány ugyanúgy tárgyal, mint a képviselői indítványokat. A kamarának emellett vétójoga van bármely szociális és munkaügyi törvény parlamenti elfogadását illetően. Ez biztosítja, hogy az állam ne vihessen át olyan törvényjavaslatokat, amelyek a munkavállalók számára hátrányosak.

A kamara feladata, hogy folyamatosan tájékoztassa a tagjait a munkaügyi, jogi, gazdasági kérdésekről, a munkavállalók jogairól és kötelezettségeiről. Az országos szintű, kollektív bértárgyalásokon a kamara képviseli az összes munkavállalót a munkáltatókkal szemben. Bármilyen munkaügyi perben vagy vitás esetben is a Munkáskamara képviseli a dolgozókat a saját szakértőin keresztül.

A Munkáskamara létrehozása mellett a 4K! megtartaná a szakszervezetek rendszerét, mert azok képviselik a dolgozók védelmének második, helyi szintjét. A dolgozó bármelyik szakszervezetnek önkéntes alapon a tagja lehet, és a szakszervezet is tárgyalhat a munkaadóval, de csak jobb feltételek érdekében, mint amit a kamara már kiharcolt.

Egyetértesz? Támogasd a 4K!-t vagy csatlakozz hozzánk!