„Ne váljunk szörnyetegekké” – Bemutattuk választási programunkat!

2014. február 8.

Mai, budapesti rendezvényünkön bemutattuk a 4K! „Új társadalmi szerződés” címet viselő választási programját. A 100 oldalas, 12 fejezetből és 416 konkrét intézkedésből álló programot Istvánffy András, a 4K! elnöke, Nagy András alelnök és Papp Réka Kinga szóvivő mutatta be.

Istvánffy András elmondta: „A programunk, új alapokra helyezi az adórendszert és a lakásrendszert, új külpolitikai és gazdaságfejlesztési irányt jelöl ki, radikálisan kiterjeszti a dolgozók jogait, a mezőgazdaságban átalakítja a jelenlegi birtokszerkezetet, új alapokra helyezi a biztonságpolitikát, megtisztítja a kulturális életet a pártpolitikától, de mi a mottójául mégis egy ismeretlen kommentelő magvas gondolatát választottuk:

„A 4K!-nak nincs más programja, csak a fű legalizációja.”

A 4K! elnöke elmondta továbbá azt is, a program egyik fő eleme a politikusok visszahívhatósága, amire azért van szükség, hogy „ne váljunk szörnyetegekké.”

Nagy András alelnök a 4K! új adórendszerre vonatkozó elképzeléseit mutatta be. Beszédében elmondta: „A 4K! által kidolgozott személyijövedelemadó-rendszer biztosítja a megélhetést a dolgozóknak a 0%-os SZJA bevezetésével havi bruttó 200 ezer forint alatt, amivel a dolgozók nagy többsége jól jár. Megszüntetjük az igazságtalan egykulcsos adót, és többkulcsos, sávos adórendszert vezetünk be:  havi 200 és 300 ezer között 35%, havi 300 ezer fölött 40%. Sávos, tehát csak az adott jövedelmi sávba eső rész adózik magasabban. Ez ugyanannyiba kerül, mint az egykulcsos adó, de a gazdagok helyett a kevesebbet keresők járnak jobban. A gyakorlatban ennek az adórendszernek a bevezetése azt jelenti, hogy a havi bruttó 350.000 forintnál kevesebbet keresők ezzel a rendszerrel többet vihetnek haza mind annál, amit a Gyurcsány-Bajnai időszakban, mind annál, amit az Orbán-kormány idején kerestek.”


„A 4K! javaslata szerint a magyar kis- és középvállalkozások adóterheit is radikálisan csökkenteni kell annak érdekében, hogy a feketefoglalkoztatás visszaszoruljon. Ezért a nagyvállalatoknak adott brutális méretű vissza nem térítendő állami támogatások helyett a KKV-k részére kedvezményt vezetünk be a munkáltatói járulékra. A kis- és középvállalkozások a teljes munkaidős dolgozók után havi bruttó 200 ezer forintos bérig havi 30 ezer forintot, 200 és 500 ezer forint közötti bérnél 40 ezer forintot, 500 ezer forint fölötti bérnél 30 ezer forintot vonhatnak le a szociális hozzájárulási adóból. Ennyivel kevesebbet kell fizetniük egy teljes munkaidős dolgozójuk után” – mondta Nagy András.

„A 4K! a gazdaság kifehérítésének befejezéséhez és  - az igazságos és tisztességes megélhetést biztosító adórendszer bevezetése után - teljes körű adóamnesztiát, majd ennek lejárta után a feketefoglalkoztatás büntető törvénykönyvbe emelését javasolja” – zárta mondandóját az alelnök.

A rendezvény végén Papp Réka Kinga, a 4K! szóvivője a választási programunkban hangsúlyos szerepet betöltő szociális bérlakás-rendszer koncepcióját vázolta.  „A 4K! a lakáshitel-támogatások helyett állami bérlakás-rendszer kialakításában gondolkozik. Az állam és az önkormányzatok tulajdonában már most is jelentős lakásállomány van. Kimenő rendszerben megszüntetjük a lakásszerzési támogatásokat - a kamattámogatott hiteleket, a szocpolt és társaikat. Az így megtakarított évi legalább 50 milliárd forintot állami tulajdonban lévő bérlakás-rendszer kialakítására fordítjuk. Az összeg felét a meglévő lakásállomány korszerűsítésére fordítjuk, a másik feléből a legkorszerűbb energetikai elvárásoknak megfelelő lakásokat vásárolunk. Nálunk úgy csökken a rezsi, hogy kevesebb energiára van szükség a lakás fenntartásához. Ehhez nem kellenek varázsigék meg hitelek. Évi 50 milliárd forint körülbelül 2000 már meglévő lakás felújítására és nagyjából 1000 új lakás építésére lesz elegendő” – mondta el Papp Réka.

Ez évi legalább háromezer lakást jelent, amire az emberek pályázhatnak. A bérleti díjak a lakás állapotától függően 10-20, akár 30%-kal lesznek a piaci árak alatt. A rászorulóknak, állami támogatással kedvezményes bérleti díjat biztosítunk. Ezzel munkahelyeket teremtünk az építőiparban és ténylegesen teszünk az energiafüggőségünk ellen.

„Az elmúlt 20 év lakáspolitikájának végeredménye egy borzalmas állapotban lévő lakásállomány, több százezer csődbe ment és megalázott család, és a devizahitelek miatt sebezhetővé vált gazdaság. Ezt a folyamatot kell megállítanunk és visszafordítanunk. Olyan közösségi bérlakás-rendszerre van szükség, ami a mostaninál jobban védi a bérlőt és a bérbeadót is” – fejezte be beszédét a 4K! szóvivője.

A 4K! teljes 2014-es választási programja elérhető az alábbi linken:
http://negyedikkoztarsasag.hu/2014

Galériánk a programbemutatóról:

 

Egyetértesz? Támogasd a 4K!-t vagy csatlakozz hozzánk!