Keleti nyitás helyett latin-amerikai ösztöndíjakat!

2014. február 6.

A 4K! programja szerint Magyarországnak alkalmazkodnia kell az átalakuló világgazdasághoz és mérsékelnie kell a túlzott kereskedelmi függőségét az Európai Uniótól. Ennek érdekében néhány gondosan kiválasztott térséggel kell erős kereskedelmi kapcsolatokat építeni. Magyarország fel kell ismernie a kis méretéből fakadó korlátait, és be kell látnia, hogy sikeres külgazdasági stratégiája csak akkor lehet, ha viszonylag kevés és jól körülhatárolt térségre összpontosítja kapacitásait. 

A Negyedik Köztársaság szerint éppen ezért fel kell hagynunk a keleti nyitással és Latin-Amerikára, az EU-n kívüli Délkelet-Európára és Délkelet-Ázsiára kell koncentrálni a magyar gazdasági diplomácia meglehetősen korlátozott erőforrásait. 


Az Orbán-kormány a kínai piacokra való túlzott fókuszálással rossz fába vágta a fejszéjét, hiszen jelenleg ezekért a piacokért zajlik a legnagyobb versengés, vagyis a magyar gazdaságdiplomáciának itt a legnehezebb a dolga. Éppen ezért nem meglepő, hogy az Orbán-kormány által erőltetett keleti nyitás politikája egyértelműen kudarcos, semmilyen érdemi eredményt nem képes felmutatni. 

A 4K! szerint azért Latin-Amerikára és Délkelet-Európa fejlődő országaira kell koncentrálnunk, mert egy nagyobb és egy kisebb térséggel való külkereskedelem fejlesztésére képes lehet egy átgondolt stratégiával rendelkező magyar gazdaságdiplomácia.

Latin-Amerika a világgazdaság egyik leggyorsabban és leginkább fenntartható módon növekvő térsége növekvő népességgel, a világgazdaság átlagát meghaladó növekedéssel, alacsony eladósodottsággal és egyre nyitottabb külkereskedelemmel. Latin-Amerika mellett szól az is, hogy Ázsiával ellentétben nem kell hatalmas kulturális szakadékot átívelni. Délkelet-Európa Európai Unión kívüli országai egyértelműen az EU érdekszférájába tartoznak, így – a földrajzi és a kulturális közelség miatt – egyértelmű partnerországai kell, hogy legyenek a magyar külgazdaságnak. 

A kapcsolatok érdekében oktatási együttműködést indítunk a magyarországi felsőoktatási intézmények és latin-amerikai egyetemek, főiskolák között. Az Európai Unió által sikerrel működtetett Erasmus ösztöndíjprogram mintájára Magyarországnak létre kell hoznia egy saját cserediákprogramot, amely latin-amerikai, délkelet-ázsiai és EU-n kívüli délkelet-európai országok egyetemeivel köti össze a magyar diákokat. 

A stratégia részeként tudatosan fejleszteni kell a gazdasági kapcsolatoknak megfelelő nyelvoktatást. Így a közoktatásban növelni kell a latin-amerikai régió (spanyol, portugál) és a délkelet-európai térség (például szerb, horvát) nyelveinek arányát.

A 4K! által javasolt külgazdasági stratégia nem terhelné meg a jelenleginél nagyobb mértékben a diplomáciai költségvetést, hanem az idevágó kiadások átcsoportosításával lenne megoldható. Példának okáért Magyarországnak jelenleg a 20 országból álló latin-amerikai térségben csupán 4 országban van nagykövetsége. Ezt a számot 10-re kell növelni ahhoz, hogy a gazdaságdiplomácia érdemben segíteni tudja a magyar vállalkozások piacra jutását a közel 600 milliós népességgel rendelkező térségben. A latin-amerikai nagykövetségek létrehozásával párhuzamosan racionalizálni kell a magyar külképviseletek rendszerét, hogy a terjeszkedés ne terhelje meg a költségvetést. Vagyis Magyarországnak a külgazdasági stratégiája szempontjából kevésbé meghatározó országokban be kell zárnia diplomáciai képviseleteket.

Egyetértesz? Támogasd a 4K!-t vagy csatlakozz hozzánk!