Rendszerszintű cukorprobléma

2014. január 23.

A 4K! törvényhozásba való bekerülése esetén kezdeményezni fogja az ÁFA rendszerének teljes körű felülvizsgálatát és az adóhivatal mindenre kiterjedő átvilágítását. Az alapvető élelmiszerek, mint a liszt és a cukor extrém magas forgalmi adókulcsa nem csak súlyos terhet jelent a hétköznapi embereknek, hanem ezermilliárdos csalásoknak ágyaz meg. Ezek miatt szorgalmazzuk az alapvető élelmiszerek ÁFA-kulcsának 5%-ra csökkentését.

A 4K! célja, hogy az összefonódott politikai-gazdasági kaszt ne tudja elkenni az ÁFA-csalások ügyének kivizsgálását, ezért küzdünk országos aláírásgyűjtési kampányunkkal, és ezért támogatjuk a parlamenti vizsgálóbizottság felállítását is. A jelenséget azonban nem elég egyedi esetként kezelni, mivel rendszerszintű problémáról van szó.


A magyar élelmiszeripar, különösen uniós csatlakozásunk óta, szenved a Horváth András által is feltárt ÁFA-csalási modell miatt. A kiskereskedelmet dömpingszerűen elárasztó, a környező országokból származó mindennél olcsóbb importált élelmiszerek a magyar termelők tömegét juttatják a tönk szélére, és a forgalmi adót elcsalók ezermilliárdos hasznot húznak belőle.

Miközben hazai vállalkozások mennek csődbe, és tisztességesen dolgozó hétköznapi emberek kerülnek az utcára, az adót csaló, és ezzel bűncselekményt elkövető kiskereskedelmi láncok tisztességtelen módon gazdagodnak meg. Mindezt a kisvállalkozásokat előszeretettel fenyegető NAV nem pusztán tétlenül nézi, de még asszisztál is hozzá.

Ezen felül szükségesnek érezzük, hogy ne csak hazai, hanem európai szinten is képviseljük az ügyet, mivel az ilyen jellegű csalás nem tagállami szintű probléma, hanem több országban jelenlévő szereplők által elkövetett bűncselekmény.

Egyetértesz? Támogasd a 4K!-t vagy csatlakozz hozzánk!