Orbán visszahívta az oroszokat

2014. január 15.

"Orbán Viktor kormánya a paksi atomerőmű bővítéséről szóló, Oroszországgal kötött szerződéssel gyilkos csapást mér az ország függetlenségére, évtizedes függőségbe taszítva Magyarországot. A paksi bővítés minden propaganda ellenére rezsinövelést jelent, drágítja az áramellátást, és elképzelhetetlen mértékű államadósságot okoz. Ez a lépés kizárólag az orosz állam és a Fidesz-kormányhoz közeli oligarchák érdekeit szolgálja. A Fidesz nem először bizonyítja be, hogy csak szóban küzd az ország energetikai és gazdasági szabadságáért" - mondta Salha Omár a 4K! - Negyedik Köztársaság alelnöke.


Az Oroszországgal kötött szerződés a legnagyobb infrastrukturális beruházás a rendszerváltás óta, ennek ellenére átláthatatlanul, pályázat és verseny nélkül, a nyilvánosságot teljesen kizárva írták alá. A több mint 3000 milliárd forintba kerülő bővítés eladósítja Magyarországot, drágábbá teszi az energiatermelést, ráadásul a mindenkori orosz vezetők irányítják országunk energiaellátását.

"Tragikomikus, hogy a hivatalos ellenzék emiatt árulónak és Putyin pincsijének kiáltja ki Orbánt, míg a kormányváltás előtt Orbán ugyanezt mondta ellenzékből az akkori kormányról, pedig mindannyian ugyanazt az ország és az emberek érdekeit semmibe vevő politikát folytatják" - tette hozzá a 4K! alelnöke.

"Egyedül a részvételi demokrácia erősítése garantálhatja, hogy ez többet ne fordulhasson elő. A részvételi költségvetés és a visszahívható politikusok intézményének bevezetésével, és a népszavazás megerősítésével a társadalom képes megvédeni magát a politikai kaszt önkényes döntéseitől. Nem abban kell bíznunk, hogy az ellenzékben szépeket nyilatkozó politikusok egyszer megjavulnak és kormányon sem felejtik el, amit korábban mondtak, hanem korlátok közé kell szorítani őket" – szögezte le Salha Omár.

A 4K! hamarosan bemutatja az energetikai programját, amely elsősorban az energiahatékonyság növelésére koncentrál, mivel az csökkenti az energiafelhasználást, ezáltal a függőségünket is. A 4K! az energiafüggőséget növelő paksi óriásberuházás helyett a helyi igényeket kiszolgáló, megújuló energiával működő kiserőműveket és a háztartási, lakóközösségi megoldásokat, például a napelemeket támogatja.

Egyetértesz? Támogasd a 4K!-t vagy csatlakozz hozzánk!