A 4K! megszüntetné az egyéni képviselős választási rendszert

2013. december 13.


A Negyedik Köztársaság Párt szerint Magyarországnak tisztán pártlistás választási rendszerre van szüksége ahhoz, hogy a választók akarata egyértelműen érvényesüljön. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az egyéni országgyűlési képviselői helyek megszűnnének és a választáson kizárólag pártokra lehet szavazni. A 4K! emellett nyitott listás szavazást vezetne be, ahol nem csak a párteliteknek, hanem az embereknek is van beleszólásuk abba, kik kerülnek előre egy párt listáján.

"Az átalakításra azért van szükség, mert az elmúlt húsz évben az egyéni országgyűlési képviselői szerep teljes mértékben kiüresedett. Az egyéni körzetekből bekerült képviselők nem a saját körzetüket képviselik az országgyűlésben, hanem ugyanúgy a pártjuk felülről megszabott irányvonalát követik szavazógépként, mint a pártlistáról bekerült képviselőtársaik" - mondta Istvánffy András, a 4K! elnöke.

A Fidesz által a Kubatov-listák alapján átszabott választókerületek még egyértelműbbé teszik az egyéni választókerületek értelmetlenségét: olyan települések kerültek egy választókerületbe, amelyek semmilyen szerves kapcsolatban nem állnak egymással, ellenben egymással szoros kapcsolatban lévő településeket választottak szét külön választókerületekbe.


A 4K! azt javasolja, hogy az Orbán-rendszer felszámolása után, a helyreállított köztársaságban tisztán pártlistás rendszerre álljon át Magyarország. Ez a választási rendszer arányosabban fejezné ki a választók akaratát, míg a jelenlegi vegyes rendszer a mindenkori győztest erősíti. Tisztán pártlistás rendszer működik körülöttünk több országban, így például Ausztriában és Szlovákiában.

"A tisztán pártlistás rendszerben a választók beleszólásának növelésére a 4K! bevezetné a nyitott listás rendszert. Ez azt jelenti, hogy a választó nem csak egy pártra szavaz, hanem az általa választott párt listáján lehetősége van bejelölni négy nevet. Azok a jelöltek, akik a pártjukra leadott szavazatok legalább 3%-át megkapják, előre kerülnek a listán" - tette hozzá Istvánffy András.

A nyitott lista lehetőséget ad arra, hogy ne a pártelitek belső paktumai döntsék el, hogy egy párt képviselői közül ki juthat be a parlamentbe, hanem az embereknek közvetlen beleszólásuk lesz abba, ki kerül előre a listán. Ilyen rendszer működik sikerrel a szomszédunkban, Szlovákiában.

A helyi érdekképviselet és önigazgatás terepeként az új köztársaságban a valódi önkormányzatiságot kell erősíteni. Illúzió volt az az elképzelés, hogy a hatékony helyi érdekképviselet terepe az országgyűlés lenne. Mivel az az elmúlt húsz évben sem működött így, ideje szakítani ezzel a hamis gyakorlattal.

 

Egyetértesz? Támogasd a 4K!-t vagy csatlakozz hozzánk!