A Jobbik stílusváltása lépés a fű legalizációja felé?

2013. november 24.

A 4K!  levélben fordult a parlamenti pártokhoz annak tisztázására, mi az álláspontjuk a marihuána legalizációjával kapcsolatban.

A 4K! szerint tarthatatlan, hogy a politikai elit még mindig bűnözőkként kezeli hétköznapi emberek tömegét, ha azok nem sörrel, hanem fűvel kapcsolódnak ki egy hosszú munkanap végén. Eközben a politikusok tudatosan a maffia kezében hagynak egy óriási piacot.

A 4K! a Jobbiknak azt a kérdést is feltette, hogy a párt trendi arculatváltása egyet jelent-e a fű legalizációja felé tett lépéssel? A korábbi militáns stílus lecserélése a multinacionális cégek életmódreklámjaira szemléletváltást is jelent? Vagy a Jobbik továbbra is bűnözőként tekint a magyar fiatalok tömegeire, akik nem kizárólag alkohollal kapcsolódnak ki? A 4K! tisztázni szeretné, hogyan tarthatja magát a Jobbik a magyar fiatalok pártjának, ha közben bűnözőnek tekinti őket.

A 4K! az LMP-től azt szeretné megtudni, miért büntetné a fű fogyasztókat? Vágó Gábor a Tilos rádióban a 4K! alelnökével, Salha Omárral folytatott vitája során kijelentette, hogy az LMP nem bűncselekményként, hanem szabálysértésként kezelné a fű fogyasztást. A 4K! szerint nonszensz lenne szabálysértésként kezelni egy mindennapivá vált rekreációs szer fogyasztását. A 4K! ezért azzal a kérdéssel fordult az LMP-hez, hogy hivatalos pártálláspont-e a füvet fogyasztók büntetése, és ha igen, miért? Nem tartja az LMP álszentnek a fű fogyasztás szabálysértésként kezelését, ha közben szabadon kaphatók röviditalok?

A 4K! felkérte az Együtt-PM-et is az álláspontja tisztázására. Juhász Péter alelnök évekkel korábban, civil aktivistaként a marihuána magyarországi legalizációjáért küzdött. Nyáron azonban az Együtt, amelynek Juhász Péter akkor már alelnöke volt, élesen elhatárolódott a legalizációtól. A 4K! az ellentmondás feloldására kéri az Együttet.


A 4K! felkérte az MSZP-t és a DK-t is, hogy tisztázzák az álláspontjukat a fűvel kapcsolatban. Támogatják a jelenlegi kormány agresszív megközelítésmódját, vagy a nemzetközi trendeket követve legalizálnák a marihuánát?

A kormánypártokhoz a 4K! azzal a kérdéssel fordult, mikor ismerik el, hogy megbukott az az agresszív politikájuk, amivel hétköznapi embereket üldöznek valami olyanért, ami egyáltalán nem bűn. A 4K! szerint a szabályozás során a marihuánát nem drogként kell kezelni, hanem az alkoholhoz hasonló, kikapcsolódást szolgáló szerként.

Miután az USA két államában és Uruguayban is legalizálták a marihuánát, megkerülhetetlen, hogy a magyar pártok is újragondolják az álláspontjukat.

Egyetértesz? Támogasd a 4K!-t vagy csatlakozz hozzánk!