A 4K! meg fogja szüntetni a cégek vissza nem térítendő állami támogatását

2013. november 21.

A 4K! meg fogja szüntetni a cégeknek adott vissza nem térítendő állami támogatásokat, mert ez a támogatási forma csak az oligarchákat és a nemzetközi nagyvállalatokat gazdagítja. A 4K! ehelyett fejlesztő államot akar, ami kedvezményes vagy kamatmentes hitelekkel fogja segíteni a magyar vállalkozásokat, amit aztán a cégeknek vissza kell fizetniük.

„A külföldi nagyvállalatoknak és a haveroknak juttatott támogatások és az oligarchák áfacsalásai az éves költségvetés több mint 10 százalékát teszik ki. Felháborító, hogy miközben a magyar állam évente 10 és 100 milliárdokat költ vissza nem térítendő támogatásokra, addig a kisvállalkozások adóterhei kifizethetetlenek. Ezért a Negyedik Köztársaság Párt a parlamentbe jutását követően törvényjavaslatot fog benyújtani a cégeknek adott vissza nem térítendő állami támogatások betiltásáról” – mondta Salha Omár, a 4K! alelnöke.


„A valódi kis- és középvállalkozások alig kapnak támogatást, a mindenkori kormánnyal jó viszonyt ápoló nagyvállalatokhoz és oligarchákhoz jut el a vissza nem térítendő támogatások túlnyomó része. Ez olyan működésképtelen gazdaságot eredményez, ahol a megélhetés és a gazdagodás a közpénzekhez való hozzájutástól, és nem a teljesítménytől függ. Ma Magyarországon nem számít a valós teljesítmény, és ezért nem fejlődik a gazdaság” – tette hozzá Salha Omár.

A 4K! modellje a fejlesztő állam, ahol a gazdaságfejlesztést a kedvezményes vagy kamatmentes hitelek jelentik. Az államnak olyan fejlesztéseket kell támogatnia, amelyek valóban megtérülnek, így a cégek sem hajtanak végre felesleges beruházásokat. A mostani gyakorlattal szemben olyan ágazatokat kell ilyen módon támogatni, amelyekben nemzetközi szinten is versenyképesek lehetünk.

„A szabad piacról és a szabad piac ellen prédikáló pártok ugyanazt a gyakorlatot folytatták az elmúlt 20 évben, a különbség csak a csomagolásban van. A mostani és az előző kormány jóvoltából például a Mercedes, az Audi és az Opel összesen több mint 52 milliárd forintot kapott a magyar adófizetők pénzéből. Ez azt jelenti, hogy 60 millió adóforintért hoztak létre egy munkahelyet az Audinál, ami nonszensz. Ennyi pénzből rengeteg, valóban értéket teremtő magyar kis- és középvállalkozás fejleszthetett volna, ami a magyar gazdaság érdeke lenne” – mutatott rá Nagy András, a 4K! alelnöke.

Az előző kormányzat többek között a Diageo alkoholipari óriásvállalatnak juttatott több mint 1 milliárd forintot azért, hogy 300 új munkahelyet teremtsen. Csak három év telt el a munkahelyek létrehozása után, és a cég máris kirúgott 300 embert.

„Nevetséges, hogy miközben egy alkoholipari nemzetközi óriásvállalatot ilyen pénzkidobó módon támogat az állam, addig a marihuána kereskedelméből és árusításából származó bevételekről lemond, a fogyasztóit pedig bűnözőként kezeli. A 4K! ezért támogatja a fű legalizációját. Ha a valódi bűnözőket akarja elkapni, az államnak inkább a saját háza táján kellene keresgélnie” – utalt a jelenlegi álszent gyakorlatra Nagy András a Diageo irodája előtt tartott sajtótájékoztatón.

A 4K! szerint ma Magyarországon a legfőbb probléma, hogy az államot megszállták az oligarchák, a nagy pártok pedig az oligarchák kiszolgálói. Ezért az ország számára az egyetlen esély, ha a hétköznapi emberek a valódi változásra szavaznak, és visszaszerzik maguknak az államot, hogy az végre az ő érdekeiket szolgálja.

Egyetértesz? Támogasd a 4K!-t vagy csatlakozz hozzánk!