A hajléktalanság nem jótékonysági kérdés

2013. október 4.


A kormány nem nem tudja, hanem nem akarja megoldani a hajléktalanság kérdését. Nevetséges, hogy a Fidesz a hajléktalanság büntethető tételével próbálja megoldani a problémát, miközben a korrupcióra elfolyt pénzek töredékéből meg lehetne újítani és ki lehetne bővíteni a hajléktalanszállók hálózatát.

A Fidesz a hajléktalanság büntethetővé tételével tökéletessé tette a rendszerváltás rendszerét. Ez a rendszer nem garantálja a munkát és a lakást, folyamatosan termeli a hajléktalanságot, és végül még az alkotmányt is képes átírni, hogy bebörtönözhesse a hajléktalanokat.

Ez a probléma nem csak azokat érinti, akik már elvesztették a lakásukat, hanem ma a válság és a devizaadósság hullámai között családok ezreinél fennáll. A hajléktalanszállók kibővítése csak ideiglenes megoldás: Magyarországnak teljes fordulatra és gazdasági szerkezetváltásra van szüksége, hogy mindenki számára biztosítani tudja az emberhez méltó életet.


Az országgyűlés hétfőn elfogadta Pintér Sándor törvényjavaslatát, amely lehetővé teszi, hogy önkormányzatok hajléktalanmentes zónákat jelöljenek ki. Az új törvény elzárással bünteti azokat, akik olyan területen építenek kunyhót, ami nem a tulajdonuk. Az utcán való “életvitelszerű tartózkodást” 2011-ben már egyszer megtiltotta a parlament, de az Alkotmánybíróság 2012-ben alaptörvény-ellenesnek nyilvánította, mivel összeegyeztethetetlen az Alaptörvényben is lefektetett emberi méltóság védelmével. A Fidesz szokás szerint úgy hidalta át ezt a problémát, hogy átírta az Alaptörvényt. Az eredmény: a Fidesz hétfőtől büntetést fizettet, illetve börtönbe zárja azokat, akik kényszerűségből az utcán élnek.

A hajléktalanság “kezelése” nem jótékonysági kérdés, nem arról szól, hogy mennyire esik meg a szíve a hatalmasoknak a szegényeken, hanem a jelenlegi hatalmi berendezkedés szükségszerű következménye. Olyan országban élünk, ahol a törvények és az állam ereje nem az emberek megélhetését segítik, hanem a hatalmasok általi kisajátítást, és azt, hogy a rendszerből kihullókat a hatalom eltakaríthassa az útból. Ezt a rendszert meg kell változtatni.

A 4K! szerint egy valódi köztársaságban, amely a nép önrendelkezését valósítja meg, a gazdasági fejlődés minimális célja az, hogy a társadalom minden tagja biztosítani tudja az alapszükségletei kielégítését: az egészséges ételt, az egészségügyi ellátást, a tanulás lehetőségét, a lakhatást, a ruházkodást és a tisztességes fizetéssel járó, emberhez méltó munkát, valamint a méltósággal megélt idős kort biztosító nyugellátást.

Egyetértesz? Támogasd a 4K!-t vagy csatlakozz hozzánk!