A 4K!-t jogerősen bejegyezték pártként

2013. szeptember 20.

Közel másfél éves jogi csatározás után jogerőre emelkedett a Negyedik Köztársaság Párt bírósági bejegyzése, így a 4K! immár hivatalosan is párt.

"Egyszerre érzünk megkönnyebbülést, hogy végre lezárult az eljárás, és felháborodást, amiért az elméletileg független bíróság és ügyészség értelmetlen és hosszú jogi csatározásra kényszeríthet egy új szervezetet. Az örömünk azért sem lehet teljes, mivel még mindig több új párt küszködik hosszú ideje a bejegyzésével. Szolidaritást vállalunk velük, függetlenül attól, hogy mindenben egyetértünk-e" - mondta Istvánffy András, a 4K! elnöke.

A 4K! esetében a papírok első beadásától 1 év, 4 hónap és 1 nap telt el az utolsó bírósági pecsét ráütéséig. Ez alatt az idő alatt a bíróság háromszor kötelezte a pártot az alakuló gyűlése megismétlésére, az ügyészség pedig megtámadta a 4K! első fokú bejegyzését, amivel újraindította az eljárást.


A bürokratikus packázásnak az vetett végett, hogy a nyáron a 4K! a nyilvánossághoz fordult és demonstrációt tartott a Fővárosi Törvényszék épülete előtt. Ezután váratlan gyorsasággal, két nap alatt bejegyezték első fokon a pártot. A bejegyezést az ügyészség ezúttal nem támadta meg, így a végzés mostanra jogerőre emelkedett.

"A 4K! pártként való bejegyzése lehetővé teszi, hogy elinduljunk a 2014-es választásokon. Ez lesz az első lépés az új, negyedik köztársaság megteremtése felé, ahol az emberek bürokratikus packázás nélkül is élhetnek az egyesülési jogukkal" - mondta Istvánffy András.

Egyetértesz? Támogasd a 4K!-t vagy csatlakozz hozzánk!