A politikusnyugdíjasok mondjanak le a nyugdíjukról!

2013. augusztus 8.

A 4K! felszólítja azokat a parlamenti képviselőket, akik fizetésük mellett a nyugdíjukat is felveszik, hogy a közalkalmazottakra vonatkozó új szabályt követve mondjanak le a nyugdíjukról.

"A közalkalmazottaknak július 1-től megtiltották azt, hogy nyugdíjat és fizetést kapjanak egyszerre, de érdekes módon ez a szabály az országgyűlési képviselőkre nem vonatkozik, ezt a kivételt megszavazták maguknak. Nevetséges, hogy a parlamenti képviselők egyetlen forintról nem hajlandók lemondani. Döntsenek ők is, hogy vagy a nyugdíjukat, vagy a fizetésüket veszik fel" - mondta Salha Omár a  4K! alelnöke a Képviselői Irodaház előtt tartott sajtótájékoztatón.


A 4K! szerint szánalmas, hogy míg több mint elegendő juttatást kapnak a képviselők munkájukért, és korrupt hálózatokat működtetnek, addig amelyikük teheti, még a nyugdíjat is felveszi ezeken felül. Ez a kapzsiság netovábbja. Egy kivételével minden parlamenti pártban vannak nyugdíjas korú képviselők, de sem a KDNP-s Harrach Péter, sem a jobbikos Varga Géza, de a fideszes és MSZP-s politikusnyugdíjasok sem mondtak le eddig a nyugdíjukról.

"Nem maradhatnak a parlamenti képviselők örökre a törvények felett, nem viselkedhetnek kiváltságos uralkodó kasztként. Elfogadhatatlan, hogy míg más állami alkalmazottaknak a kettős finanszírozást megtiltják, addig a magát kereszténydemokratának mondó Harrach Péter cinikusan úgy nyilatkozik a helyzetről, hogy 'ez van, ránk nem vonatkozik a törvény'. Az embereknek hamarosan el fog fogyni a türelme" - jelentette ki Salha Omár.

Az idén július 1-től érvényes új szabályozás szerint a nyugdíjas korú állami alkalmazottak nem kaphatnak egyszerre fizetést és nyugdíjat, az egyikről le kell mondaniuk. A törvény azonban a parlamenti képviselőkre nem vonatkozik. Korábban több képviselő is úgy nyilatkozott, hogy le fog mondani nyugdíjáról, de ez a mai napig nem történt meg. A sajtó érdeklődésére az Országgyűlés Hivatala nem adott felvilágosítást a képviselők nyugdíjáról személyes adatokra hivatkozva. A képviselők többsége a vagyonnyilatkozatában sem tünteti fel nyugdíját. 
 

Egyetértesz? Támogasd a 4K!-t vagy csatlakozz hozzánk!