Radikális nyugdíjkiegyenlítésre van szükség a kisnyugdíjasok érdekében

2013. július 24.

A Negyedik Köztársaság Mozgalom a jelenlegi nyugdíjrendszer igazságtalansága miatt a nyugdíjak kiegyenlítését javasolja, hogy minden magyar nyugdíjas legalább a létminimum összegének megfelelő nyugdíjat kapjon. A nyugdíjkiegyenlítés után minden nyugdíj elérné a létminimumot, de a legmagasabb nyugdíj a létminimum kétszerese lenne.

„Ma Magyarországon körülbelül 1,2 millió olyan nyugdíjas van, akinek a nyugdíja nem éri el a létminimum összegét. Tarthatatlan az az állapot, hogy a kisnyugdíjasok nyomorognak, és választaniuk kell, hogy ételre vagy gyógyszerre költenek az adott hónapban. Igazságosabb nyugdíjrendszerre van szükség, amely senkit nem hagy éhen halni” – mondta Nagy András, a 4K! alelnöke a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság előtt tartott sajtótájékoztatón.

A javasolt nyugdíjkiegyenlítés során az állam a létminimumnál alacsonyabb nyugdíjakat kiegészíti a jelenlegi létminimumra, 86 ezer forintra, és nyugdíjplafont vezet be a létminimum kétszeresénél, ami jelenleg 172 ezer forint. A nyugdíjplafonra azért van szükség, hogy a nagynyugdíjasok hozzájáruljanak a kisnyugdíjasok megélhetéséhez. A kiegyenlítés nem érintené a magyar nyugdíjasok derékhadát, azokat, akik 86 és 172 ezer forint közötti összeget kapnak. Az ő nyugdíjuk nem változna.


A nyugdíjkiegyenlítés az államnak körülbelül 250 milliárd forintnyi plusz költséggel járna, ami megegyezik azzal az összeggel, amibe a 13. havi nyugdíj újbóli bevezetése kerülne. A 13. havi nyugdíj visszahozását már fontolgatja a kormány és hangosan követeli az ellenzék egy része.

„A nyugdíjkiegyenlítés a 13. havi nyugdíjjal szemben igazságos megoldás, mert valóban azoknak segít, akiknek szüksége van rá, és nem azoknak ad még többet, akik amúgy sem szűkölködnek" – tette hozzá Nagy András.

A mai nyugdíjrendszer az egyenlőtlenségeket viszi tovább az aktív kor után is, noha a feladata az lenne, hogy tisztes megélhetést biztosítson mindenkinek, aki már nem tud dolgozni. Ezt a feladatát a mai rendszer nem látja el. Az azonban egyáltalán nem az állam feladata, hogy nagy jövedelmet garantáljon halálukig azoknak, akik aktív éveik során jól kerestek. A nyugdíjplafon ezért lenne igazságos megoldás. A magyar dolgozók többsége ráadásul nem is álmodhat arról, hogy a tervezett nyugdíjplafon, 172 ezer forint legyen a nettó fizetése.

Egyetértesz? Támogasd a 4K!-t vagy csatlakozz hozzánk!