Amit szabad a Fidesznek, nem szabad a 4K!-nak?

2013. június 25.

A bíróság harmadszorra kötelezi a 4K!-t az alakuló gyűlése megismétlésére, ezúttal ebbe a paragrafusba kötöttek bele:

 

5.§ A tagsági jogviszony megszűnése

  1. Az Elnökség megállapítja a tagság megszűnését, majd törli a tagot a nyilvántartásból
    1. a tag halálával;
    2. a tag kilépésével;
    3. ha a tag több mint 2 egymást követő éven át nem fizet tagdíjat és tagdíjhátralékát felszólítás ellenére, a felszólítást követő 30 napon belül sem rendezi.
    4. ha a párt jelöltjeként megválasztott országgyűlési, európai parlamenti vagy helyi önkormányzati képviselő a választást követően a párt képviselőiből, vagy koalíciós közreműködésével megalakuló képviselő-csoport megalakításában nem vesz részt, vagy a már működő ilyen képviselő-csoportba a megválasztását követő 15 napon belül nem kéri a felvételét, illetve megakadályozza a párt képviselő-csoportjának megalakítását, továbbá a képviselői mandátumának időtartama alatt az ilyen képviselő-csoportból kilép;
    5. az országgyűlési, európai parlamenti vagy helyi önkormányzati választásokon bármely más szervezet képviseletében, vagy független jelöltként, akár egyén választókerületben, akár listán, a párt Elnökségének hozzájárulása nélkül jelölteti magát. Ebben az esetben a tagsági viszony a jelöltként történő hivatalos bejelentés napján szűnik meg;
    6. a tag kizárásával;
    7. ha a taggá váláshoz előírt feltételek már nem állnak fenn;
    8. ha a tagot nyilvántartó Területi Szervezet megszűnik.

Azt mondja erről a bírósági végzés:

"Nem megfelelően tartalmazza az alapszabály azt, hogy az egyes megszűnési módok esetén mely szerv és milyen eljárásban jogosult a tagsági viszony megszüntetéséről dönteni. Az alapszabály 5.§. (1) bekezdése csak azt tartalmazza, hogy az elnökség megállapítja a tagság megszűnését, (ez pl. a halál, illetőleg kilépés esetén elegendő) azonban ez azoknál a megszűnési módoknál nem ad megfelelő megoldást, ahol nem elegendő a megszűnés megállapítása, hanem valamely szerv döntésére van szükség a tagsági jogviszony megszűnéséhez. Azokban az esetekben, ahol nem elegendő az elnökség megszűnést megállapító határozata, szabályozzák a megszűnésről döntő szervet és a megszűnésről történő döntés eljárásrendjét, beleértve a jogorvoslat rendjét is. Az összes megszűnési mód esetében továbbá szabályozásra szorul a tagsági viszon megszűnésének időpontja."

 

Nézzük meg, hogy szabályozza ezt a kérdést a Fidesz alapszabálya!

9.§

(1) A tagsági viszony megszűnik, ha:

a)    tag meghal;

b)   a tag bejelenti kilépését a Szövetségből;

c)   a tagot kizárják a Szövetségből;

d)   a tag belép egy másik, az 5.§ (3) bekezdésének hatálya alá nem tartozó, pártként bejegyzett szervezetbe;

e)   a tagot jogerős bírói ítélettel eltiltják a közügyek gyakorlásától;

f)    a tag a párttagsággal törvény szerint összeférhetetlen tevékenységbe kezd;

g)   a tagot bíróság cselekvőképességet kizáró gondnokság alá helyezi;

h)   a tag elveszíti magyar állampolgárságát, illetve állandó letelepedési engedélyét vagy Magyar Igazolványát a hatóság nem újítja meg;

i)    a Kongresszus kimondja a Szövetség feloszlását;

j)    a bíróság kimondja a Szövetség feloszlatását;

k)   az Alapszabály által meghatározott egyéb esetben.

(2) A tagdíjat hat hónapig nem fizető tag tagsági viszonya kizárási eljárás nélkül megszűnik, ha elmaradását a helyi szervezet elnöke, az illetékes választókerületi tanács vagy az Országos Választmány Elnöke írásbeli felszólítása ellenére sem pótolja, kivéve, ha a tagdíjfizetés alól halasztást kapott. A tagsági viszony az írásbeli felszólítás kézhezvételétől számított tizenötödik napon szűnik meg.

(3) Kizárási javaslat nélkül megszűnik annak a tagnak a tagsági viszonya, aki − a Szövetségen belül arra felhatalmazott testülettel történő előzetes egyeztetés és annak hozzájárulása nélkül −, az Európai Parlamenti, az országgyűlési, vagy az önkormányzati választásokon bármely más szervezet képviseletében, vagy független jelöltként, akár egyéniben, akár listán, jelölteti magát a Szövetség hivatalos jelöltjével szemben. A tagsági viszony a jelöltként történő hivatalos bejelentés napján szűnik meg.

(4) Azt a tagot, akinek tagsági viszonya az Alapszabály rendelkezéseinek értelmében megszűnt, a helyi szervezet elnöksége nyolc napon belül törli a tagnyilvántartásból, és erről egyidejűleg értesíti az Országos Választmány Elnökségét.

 

Hoppá! Pontosan ugyanúgy!

Hogyan van ez? A Fidesz alapszabályában tökéletesen megfelel egy szabályozás, a 4K! bejegyezését viszont elutasítják erre hivatkozva?!

Van független bíróság Magyarországon?

Egyetértesz? Támogasd a 4K!-t vagy csatlakozz hozzánk!