A 4K! betiltására törekszik a bíróság?

2013. június 25.

Több mint egy éves procedúra után sem hajlandó bejegyezni a bíróság a 4K!-t új pártként. A Negyedik Köztársaság Pártot tavaly év végén egyszer már első fokon bejegyezték, ezt a döntést azonban az ügyészség megtámadta. A bejegyzési folyamat során több esetben jogszabályokra való hivatkozás nélkül, hasraütés-szerűen kitalált elvárások szerint, önkényesen járt el a bíróság.

"A demokrácia szánalmas korlátozása, hogy a Fidesz által feldúlt magyar bíróságon nem lehet bejegyezni egy új, ellenzéki pártot. A pártbejegyzés ellehetetlenítésének világos üzenete van: gyakorlatilag be akarják tiltani a 4K!-t" - mondta dr. Salha Omár jogász, a 4K! alelnöke.


"A bíróság újabb és újabb valószerűtlen indokkal, önkényesen visszadobja a papírokat és húzza az időt. Jelen pillanatban harmadszorra ismételtetik meg a 4K!-val az alakuló gyűlését, ezúttal egy olyan apróság miatt, ami ráadásul pontosan úgy van szabályozva a 4K!-nál, mint a Fidesz alapszabályában. Több mint egy év, három megismételtetett kongresszus és hat hiánypótlás után még mindig találnak új szabálytalanságot. Vagy nincs a bíróságon olyan, aki képes egyben elolvasni egy alapszabályt, vagy szándékosan akadályoznak minket" - mondta dr. Salha Omár.

A 4K!-t a 2012. április 28-i alakuló kongresszusa után fél éves procedúrával, több hiánypótlás kérés után, első fokon 2012 novemberében jegyezte be pártként a bíróság. Annak ellenére, hogy a párt működése azóta is folyamatos, az első fokú határozatot az ügyészség megtámadta, majd a másodfokú bíróság határozata nyomán újraindult az eljárás.

"Feltűnő, hogy az új pártok olyan nehézségekbe és időhúzásba ütköznek, amelyek 2010 előtt nem voltak jellemzőek a magyar bíróságon. Nyilvánvaló, hogy a Fidesz abban érdekelt, hogy a hitelét vesztett MSZP legyen az egyetlen ellenzéki párt" - tette hozzá a 4K! alelnöke.

Mint ismeretes, a 4K! mellett eddig sem a PM-et, sem Bajnai új pártját, sem a Kétfarkú Kutya Pártot nem sikerült bejegyezni, mindegyiket az alakuló közgyűlésük megismétlésére kötelezte a bíróság. Ezek közül a 4K! ügye húzódik a legrégebben.

A 4K! 2013. június 27-én csütörtökön délután 5 órakor a Fővárosi Törvényszék Markó utcai épülete előtt fog demonstrálni a valódi demokráciáért és a többpártrendszerért.

Egyetértesz? Támogasd a 4K!-t vagy csatlakozz hozzánk!