Magyarország természetes szövetségesei a kelet-európai országok

2013. május 16.

„Magyarországnak és a többi kelet-európai országnak közös érdeke a gazdasági kapcsolatok erősítése és az együttes fellépés. Nem kell Közép-Ázsiáig mennünk, hogy szövetségeseket találjunk” – mondta Nagy András, a 4K! alelnöke, arra reagálva, hogy a kormány Türkmenisztánnal és Üzbegisztánnal akarja szorosabbra fűzni az ország kapcsolatait.

„Az elmúlt évtizedek magyar külpolitikája alkalmatlan volt arra, hogy az ország érdekeit képviselje. Magyarországnak ezen a téren is valódi fordulatra van szüksége. Ki kell lépnünk az alávetett, passzív csatlósszerepből, és aktívan kell alakítanunk a saját sorsunkat. Ennek részeként kell szövetséget kötnünk a környező országokkal” – ismertette a 4K! álláspontját Nagy András.


A régióban a rendszerváltás óta egymás ellen versenyzünk a befektetők és a nyugati országok kegyeiért. Ez a verseny azonban csak egyre csökkenő béreket és egyoldalú gazdasági függést hozott, és egyáltalán nem szolgálta a kelet-európai országok érdekeit.

„Fel kell ismernünk, hogy egy hajóban evezünk, ezért természetes szövetségesek vagyunk. Nem csupán a Visegrádi Négyekkel kell szorosan együttműködnünk, de minden kelet-európai országgal, amely hasonló társadalmi-gazdasági helyzetben van” – tette hozzá a 4K! alelnöke.

A Negyedik Köztársaság Mozgalom szerint a szomszédos államokban élő, határon túli magyarok támogatását is a régiós szövetségekkel összhangban kell megvalósítani, a helyi közösségek önrendelkezésének erősítésével.

A 4K! alapelve a patriotizmus, ami a hazát, nem pedig a vérségi kötelékek mítoszát helyezi a középpontba. Míg a nacionalizmus ellentéteket szít a régió országai között, a 4K! által képviselt patriotizmus a kelet-európai szövetség alapját képezheti.

Egyetértesz? Támogasd a 4K!-t vagy csatlakozz hozzánk!