A határon túliak szavazati jogában nincs kompromisszum

2013. május 9.

"Aggasztó látni, hogy ellenzéki jelöltek kicsinyes politikai haszonszerzésből nem győznek bizonyságot tenni arról, mennyire támogatják, hogy a határon túl élők beleszólhassanak a magyar belpolitikába" - mondta Istvánffy András, a 4K! elnöke. Az elmúlt héten Bajnai Gordon jelentette ki Szlovákiában, hogy kormányra kerülése esetén megtartja a határon túliak szavazati jogát.

"A Magyarországról szóló döntéseket nem lehet kívülről diktálni. Teljesen mindegy, hogy az IMF-ről vagy a határon túli magyarokról van szó. Ragaszkodnunk kell hozzá, hogy az itt élő emberek hozhassák meg a saját sorsukról szóló döntéseket" - mondta Istvánffy András.


"Ebben nem lehet kompromisszum. Néhány plusz szavazatért nem lehet eladni a köztársaság eszméjét. A 4K! határozottan kiáll amellett, hogy a magyar köztársaság újraalapítása után a határon túliak szavazati jogát vissza kell venni. " - jelentette ki a 4K! elnöke.

A határon túliak szavazásával olyan emberek szólhatnak bele a magyarországi törvényekbe, akikre nem vonatkoznak ezek a törvények. A határon túliak szavazati joga ellentmond a köztársaság eszméjének. A köztársaság az emberek önrendelkezéséről szól. Egy valódi köztársaságban az emberek közösen hozhatják meg a saját életükről szóló döntéseket, és nem kívülről diktálják nekik.

A 4K! igazságtalannak tartja a trianoni döntést, mivel súlyosan megsértette a közösségek önrendelkezési jogát. Ezt az igazságtalanságot viszont az önrendelkezés erősítésével, és nem a Magyarországon élők döntési jogának korlátozásával lehet orvosolni.

Egyetértesz? Támogasd a 4K!-t vagy csatlakozz hozzánk!