Orbán bukása után vissza kell venni a Műcsarnokot!

2012. november 26.


A 4K! - Negyedik Köztársaság mozgalom a művészeti élet privatizációjának tartja, hogy a kormány a Műcsarnok tulajdonjogát a néhány évvel ezelőtt még jóformán ismeretlen, szélsőségesen konzervatív Magyar Művészeti Akadémiának adta át.


A 4K! szerint már az is röhejes volt, hogy a Fidesz beleírta az Alaptörvényébe a Fideszhez lojális művészekből alakult Magyar Művészeti Akadémiát, de az már felháborító, hogy miközben a megszorítások részeként a Nemzeti Erőforrások Minisztériuma 2,4 milliárd forintot von el a kultúrától, addig a MMA jövő évre 2,5 milliárd forintos támogatást kap a kormánytól.

A kormány ezen felül 2013. január 1-ével átadta a Műcsarnok tulajdonjogát a Makovecz-féle Akadémiának, amelynek lényegében vétójoga lesz a Műcsarnok Nonprofit Kft. által szervezett kiállításokra és rendezvényekre.

Ez azt jelenti, hogy miközben a kormány a Matolcsy-féle elhibázott gazdaságpolitika miatt súlyos összegeket von ki a magyar kulturális életből, addig az intézményeket a saját lojális embereinek kezébe adja. Ezzel nem csak a konzervatív kultúrharc újabb frontját nyitják meg, hanem azt is biztosítani akarják, hogy a kormányváltás után is a Fideszhez lojális művészek kezében maradjanak fontos jogkörök és a Műcsarnok.

A 4K! szerint az Orbán-rendszer bukása után a magyar államnak haladéktalanul vissza kell vennie a Műcsarnok tulajdonjogát.

Egyetértesz? Támogasd a 4K!-t vagy csatlakozz hozzánk!