A kormány hagyja éhen halni a rokkantakat, de megemlékezik róluk

2012. augusztus 16.

A 4K! – Negyedik Köztársaság Mozgalom tiltakozik a kormány rokkantakat sújtó intézkedései ellen, amelyek a nyugdíjkorhatár elérését követően gyakorlatilag eltörlik a rokkantak nyugdíjjogosultságát.

A Fidesz tavaly év végén elfogadott törvényét a Nyugdíjfolyósító Intézet a gyakorlatban is megerősítette: a rokkantsági nyugdíj és a rokkantsági ellátás időtartamát többé nem veszik figyelembe a szolgálati idő kiszámításánál.


„A kormány ezzel egyértelművé tette, hogy aki rokkant létére nem dolgozott életében legalább húsz évet, az nyugdíjas korában ne számítson semmilyen ellátásra és akár éhen is halhat. Ezzel a húzásával a kormány még nagyobb terhet rak azoknak az amúgy is nehezebb helyzetben lévő családoknak a vállára, ahol a rokkant családtag eléri a nyugdíjkorhatárt” - mondta el Nagy András, a 4K! alelnöke.

A 4K! ezek fényében végtelenül képmutatónak tartja a kormány kezdeményezését, hogy április 28-át a munkabalesetben megrokkant munkavállalók emléknapjává nyilvánítsa. A kiszolgáltatott helyzetben élőknek nem megemlékezésre, hanem a tisztességes élet lehetőségére van szükségük. Nagy András megemlítette Szabó Máté, az alapvető jogok biztosának állásfoglalását is, aki szerint a rendelkezések sértik az emberi méltósághoz, a tisztességes eljáráshoz és a szociális biztonsághoz való jogot. A biztos ezért indítványozta az Alkotmánybíróságnál a törvény felülvizsgálatát.

A 4K! olyan Magyarország megteremtéséért dolgozik, ahol az állam senkit sem hagy magára. Ezért felszólítjuk a kormányt, hogy vonja vissza a rokkantakat hátrányosan megkülönböztető intézkedéseit!
 

Egyetértesz? Támogasd a 4K!-t vagy csatlakozz hozzánk!