Tiltsák meg az állam jogi feladatainak kiszervezését!

2012. július 9.

A 4K! – Negyedik Köztársaság Mozgalom álláspontja szerint az állami intézményeknek jogszabályilag kell megtiltani azt, hogy jogi szolgáltatásokat külső ügyvédi irodáknak helyezzenek ki. Az utóbbi időben ugyanis elharapódzott az a rendszerváltás óta ismert államigazgatási gyakorlat, hogy egyes állami feladatokat az erre hivatott közigazgatási szervek helyett ügyvédi irodák végeznek egyedi vagy állandó megbízás alapján, sokszor „tanácsadás” címén.


- Ne legyenek illúzióink, ez a gyakorlat nem azért alakult ki, mert nem volt kapacitás a jogi szolgáltatások állami ellátására, hanem azért, mert így lehet helyzetbe lehet hozni olyan ügyvédi irodákat, amelyek így vagy úgy az aktuális kormányzathoz kötődnek. Természetesen ez a korrupció és a mutyik melegágya. A 4K! szerint ez elfogadhatatlan – mondta Csonka Balázs, a 4K! alelnöke, a mozgalom egyik jogi szakértője.

- Az államigazgatásban jogászok dolgoznak. Amennyiben nincs elegendő személyi kapacitás a feladatok ellátására, akkor – akár rövid határozott idejű munkaviszony létesítésével is – fel kell venni jogász végzettségű alkalmazottakat, akik természetesen más munkaviszonyt nem létesíthetnek. Ebben az esetben egyrészt megtakaríthatók lennének azok a plusz költségek, amelyek a kihelyezett megbízásokkal járnak, másrészt átláthatóvá és ellenőrizhetővé válnának a finanszírozás kérdései. Ennek következtében gyorsabbá és hatékonyabbá válna az ügykezelés is – tette hozzá Csonka Balázs.

Egyetértesz? Támogasd a 4K!-t vagy csatlakozz hozzánk!