Csökkenteni kell az alapvető élelmiszerek áfáját a válság idejére!

2012. július 3.

A 4K! szerint rendkívüli, ideiglenes intézkedéseket kell bevezetni a válság idejére a szociális feszültség enyhítésére. Magyarországon robbanásveszélyes helyzet jött létre a kormány gazdagokat támogató politikája és a világgazdasági válság miatt. Ma már tömegek tudják nehezen kielégíteni az alapvető szükségleteiket, és négy millióan élnek létminimum alatt.


A 4K! három azonnali válságenyhítő intézkedést kér a kormánytól:

1. Az alapvető élelmiszerek áfájának 5%-ra csökkentését két évre
Az alapvető élelmiszerek körébe a tojást, a kenyeret, a burgonyát és az alapvető zöldségeket érdemes sorolni.
2. A tömegközlekedési díjak áfájának 5%-ra csökkentését két évre
3. A tandíjak felfüggesztését két évre

„Tarthatatlan az a helyzet, hogy tömegeknek jelent óriási gondot az alapvető élelmiszerek drágulása miatt a megfelelő táplálkozás, vagy a mindennapi élethez és a munkavégzéshez szükséges utazás megfizetése” – mondta Istvánffy András, a 4K! elnöke.

„A kis jövedelemből élőknek olyan alapvető élelmiszerek megvásárlását kell kétszer is meggondolnia, mint a tojás vagy a paradicsom. Egy átlagfizetésű fővárosi dolgozónak pedig a fizetése 10%-át viszi el egy BKV-bérlet” – tette hozzá Istvánffy.

Az egész Európai Unióban ráadásul Magyarországon a legmagasabb az áfakulcs. „Amikor a keményen dolgozó magyar ember a szerény fizetéséből élelmiszert vesz, akkor magasabb áfát kell fizetnie érte, mint a nála sokkal jobban kereső Nyugat-Európaiaknak. Ez a helyzet igazságtalan és tarthatatlan” – magyarázta Nagy András, a 4K! alelnöke.

Az 5%-os áfa az EU-ban engedélyezett legalacsonyabb áfakulcs. Ennek ellenére több tagállam, mint például Anglia vagy Írország használ egyes élelmiszerekre 0%-os kulcsot. A 4K! azt javasolja Orbán Viktornak, hogy ne a Fidesz túlhatalmát biztosító törvényekért küzdjön az EU-val, hanem érje el, hogy Magyarország 0%-os áfakulcsot tudjon használni az alapvető élelmiszerekre.

Vekerdy Panni, a 4K! Országos Bizottságának tagja hozzátette: „A válságenyhítő intézkedések fedezésére a 4K! szerint azonnal vissza kell állítani a progresszív adózást. Az egykulcsos adó évi 400 milliárd forinttal rövidítette meg az államot, és a kispénzű emberektől a felső rétegekhez csoportosította át a pénzt. A 4K! szerint a világgazdasági válság közepén fel kell hagyni ezzel a felelőtlen politikával, helyre kell állítani a társadalmi szolidaritást, és az államnak gondoskodnia kell a létminimum alatt élők túléléséről.”

Fotó: Leskó Róbert

Egyetértesz? Támogasd a 4K!-t vagy csatlakozz hozzánk!