A 4K! visszaköveteli a magyar földet a Fidesz-oligarcháktól

2012. május 23.

A 4K! felszólítja a kormányt, hogy állítsa vissza a maximálisan elnyerhető terület nagyságát 300 hektáros szintre, hogy több helyi családi gazdálkodó nyerhessen, valamint haladéktalanul szüntesse meg az eddigi szerződések titkosítását, és így tisztázza magát az állami földpályázati szerződések vazallus-rendszer építésére történő felhasználásának vádja alól.


A jelenlegi problémás magyarországi mezőgazdasági helyzet egyik oka a rendszerváltás után létrejött elaprózott birtokszerkezet. Az Orbán-kormány azonban átesett a ló túloldalára: az állami földterületek pályáztatása során felállított feltételek, miszerint az egy gazdálkodó, vagy gazdasági szervezet által elnyerhető állami föld maximális területe 1200 hektár, 20 éves szerződéssel, nem felelnek meg az ország adottságainak, túlzott versenyelőnyt jelentenek a nyertes pályázó számára. Az eddigi gyakorlat szerint egyes körzetek állami földterületeinek teljes egésze került olyan cégek kezébe, amelyek korábban egész más területen tevékenykedtek. A pályázat elnyeréséhez szükséges feltételeket az utolsó pillanatban, színlelt szerződésekkel teljesítették, és így jutottak a piaci ár harmadáért bérelhető földhöz, amelynek csak a területalapú támogatásokból automatikusan származó jövedelemtermelő képessége is igen jelentős.

A 4K! múlt héten kijelentette, hogy amennyiben az Orbán-kormány nem hajlandó változtatni a pályáztatási gyakorlatán, úgy a 4K! az Országgyűlésbe kerülve törvénymódosítási javaslatot fog benyújtani a helyben élő gazdák védelmében. A javaslat alapja, hogy a magyar állami termőföldek bérleti jogát csak helyi és tartósan helyi lakos nyerheti el, kizárva ezzel a Fidesz-közeli agrároligarchákat a pályáztatásból.

A 4K! javaslata 3 kategóriába sorolná a pályázó helyi gazdákat. Tartós helyi lakosnak az számítana, aki legalább 10 éve a bérelni kívánt termőföld közvetlen körzetében él, lakik, vállalkozik, alkalmazotti státuszban van, vagy valamilyen más formában rendszeresen dolgozik. Helyi lakosnak számítana az, aki legalább 5 éve teljesíti a fenti feltételek valamelyikét, míg új helyi lakosnak minősülne az, aki legalább 2 éve.

A sikeres pályázók a törvényben már jelenleg is maximált földterület valamely hányadához juthatnak tartós bérleti szerződés formájában. A 4K! javaslata szerint a tartós helyi lakosok a maximált földterületet 100%-ig, a helyi lakosok 50%-ig, míg az új helyi lakosok 20%-ig vehetnék bérbe.

A 4K! ígéretet tesz arra, hogy az Országgyűlésbe kerülve minden jelenleg érvényben levő földbérleti pályázatot felülvizsgál és a jogszerűtlenül kötött szerződéseket törvényes úton érvényteleníteni próbálja. A visszaszerzett EU-s támogatásokból a 4K! segélyalapot hoz létre, amellyel a pórul járt helyi gazdákat fogja utólagosan megsegíteni.

Egyetértesz? Támogasd a 4K!-t vagy csatlakozz hozzánk!