Párttá alakult a 4K!

2012. április 29.

Megtartotta párttá alakuló kongresszusát a 4K! – Negyedik Köztársaság mozgalom. A kongresszus Istvánffy Andrást választotta az új patrióta baloldali párt elnökének, aki elmondta, hogy egy békés és törvényes köztársasági forradalomra van szüksége Magyarországnak. Az új párt indulni fog a 2014-es választásokon.

Az alakuló kongresszus egy fél éves részvételi pártalakítási folyamat végpontja, amelyet még az október 23-ai Nem tetszik a rendszer tüntetés után indított el a 4K!. A kongresszus elfogadta a párt alapprogramját, amelyet a tagok a korábbi hónapokban intenzív belső vitával alakítottak ki. A küldöttek megválasztották a párt elnökének Istvánffy Andrást, a 4K! korábbi koordinátorát, a párt alelnökeinek pedig dr. Salha Omart, Csonka Balázst, Nagy Andrást és Mezei Dávidot.


Istvánffy András elnöki beszédében azt mondta, hogy az új párt célja egy köztársasági forradalom, annak érdekében, hogy a nép visszafoglalja a hazáját a kiváltságosoktól. „A köztársasági forradalomnak békés forradalomnak, törvényes forradalomnak kell lennie, amely kihasználja a változásra még létező törvényes lehetőségeket. A köztársasági forradalom nem egy elvakult kisebbség, hanem a többség forradalma kell, hogy legyen” – hangsúlyozta Istvánffy.

Istvánffy szerint el kell érni, hogy az állam ne a gazdagokat szolgálja. Az államnak azon kell munkálkodnia, hogy a tisztességes megélhetés mindenki számára elérhető legyen. Szerinte Magyarországon olyan rendszert kell kialakítani, ami levonja a szocializmus és a vadkapitalizmus tanulságait is.

A 4K! elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy a volt kommunista országok baloldalának az eltérő társadalmi tapasztalatok miatt nem a nyugati baloldalt kell másolnia. „A Kelet-európai baloldal vagy önálló és eredeti lesz, vagy egyáltalán nem lesz baloldal Kelet-Európában” – fogalmazott Istvánffy.

A kongresszus az Etikai Bizottság tagjává Fadgyas Bencét és Józsa Dánielt választotta. Az Országos Bizottság tagjai Borbély Hunor, Borszéki Attila, Gombó Áron, Györki Zsuzsa, Hellebrandt Flóra, Horváth Nikoletta, Kapuvári Tamás, Mohácsi Péter, Nagy Richárd, Sarkadi László, Solymár László, Szigyártó Antal, Szőllőssy Kristóf, Tóth Csaba és Vekerdy Panni lettek.

A galéria a kongresszusról itt elérhető.

Egyetértesz? Támogasd a 4K!-t vagy csatlakozz hozzánk!