900%-os adóemelést csinált a Fidesz

2012. március 27.

Az adócsökkentéssel kampányoló Fidesz váratlanul 900%-al emelt meg egy olyan helyi adót a víziközművekkel kapcsolatban, amit eddig is a kevésbé tehetős családokra vetettek ki. Az évi többszázezer forintos plusz teher családokat vihet csődbe.

Azoknak a háztartásoknak, amelyek főként anyagi okokból eddig nem tudták vállalni a víziközmű-rendszerre való csatlakozást, noha az technikailag lehetséges lenne, úgynevezett talajterhelési díjat kell fizetniük. A Fidesz ez év február 1-től váratlanul tízszeresére emelte ezt az adót. Az elhasznált ivóvíz minden egyes köbmétere után az eddigi 120 forint helyett 1200 forintot kell befizetni, ami 900%-os adóemelést jelent. Emiatt egy átlagos család éves szinten körülbelül 200 000 és 600 000 forint közötti plusz teherrel számolhat.


Az adóemelést a 2011. évi CCIX. salátatörvény részeként december utolsó napján fogadták el, vagyis alig egy hónappal az életbe lépése előtt. A törvény ráadásul kötelezővé teszi a vízközmű-rendszerre való csatlakozást jövő júliusig, ami újabb több mint százezer forintos költséget jelent a családoknak. A Fidesz törvénygyárának őrült tempója miatt elmaradt az emberek kellő tájékoztatása a szoros határidőről és a súlyos adófizetési kötelezettségről, amellyel legtöbben csak a jövő évi adóbevalláskor szembesülnek.

A 4K! – Negyedik Köztársaság mozgalom átgondolatlannak és embertelennek tartja azt a törvényhozási gyakorlatot, ami emberi léptékkel tarthatatlan határidőket és vállalhatatlan költségeket vet ki családok tízezreire, és kényszerben gondolkodik támogató ösztönzés helyett.

A talajterhelési díj ilyen drasztikus növelése több tízezer olyan családot érinthet, akik jellemzően külvárosban vagy falvakban élnek, és az átlagnál rosszabbul keresnek. Ők azok, akiket az eddigi adóváltozások, az ÁFA emelés, a vízdíj árának törvényben előírt növekedése, valamint a szennyvízhasználat számításának fogyasztóra hátrányos változása is a legsúlyosabban érintett. A terhek ilyen mértékű fokozásával a kormány könnyen a mélyszegénységbe taszíthatja őket.

A 4K! követeli, hogy a kormány módosítsa a törvényt úgy, hogy az az emberek számára teljesíthető legyen, és hagyjon fel azzal a gyakorlatával, hogy a szegényeket sújtja a legnagyobb terhekkel.

Egyetértesz? Támogasd a 4K!-t vagy csatlakozz hozzánk!