Visszahívható képviselőket és polgármestereket akar a 4K!

2012. március 12.

A 4K! – Negyedik Köztársaság mozgalom tagsága az új baloldali párt alapprogramjának vitája során úgy döntött, hogy a nép által közvetlenül választott tisztségviselők legyenek visszahívhatók. A visszahívhatóság eredetileg nem szerepelt a 4K! alapprogramjának decemberben bemutatott első verziójában, de a tagság elsöprő többséggel, 86%-kal támogatta, hogy kerüljön be a 4K! céljai közé.

A visszahívás azt jelenti, hogy állampolgárok alulról jövő kezdeményezésére, a megfelelő számú aláírás összegyűjtése után, rendkívül szavazást rendeznek az adott politikus elmozdításáról vagy hivatalban tartásáról.


„Magyarországon az egyszerű dolgozó emberek több kormánytól látták azt, hogy nem veszi komolyan a választási ígéreteit, és szembe köpve őket homlok egyenest az ellenkezőjét csinálja annak, amit ígért. Ezért lehetőséget kell adni arra, hogy ha szükség van rá, az emberek ne csak négy évente mondhassanak ítéletet a hatalmon lévők fölött” – mondta Istvánffy András, a 4K! koordinátora.

„A visszahívás szabályait megfelelően körbe kell bástyázni, hogy ne lehessen felelőtlenül élni vele. A 4K!-nak ehhez két javaslata van. Az első, hogy visszahívást csak a ciklus második felében lehessen kezdeményezni, amikor már látszik a politikus teljesítménye. A másik, hogy a visszahívási szavazáson nem elég a részt vevők egyszerű többsége a visszahívás mellett, hanem számszerűleg több embernek kell a visszahívásra szavaznia, mint ahányan korábban megválasztották a politikust” – magyarázta Istvánffy András.

Azok, akik félnek a néptől és ellenzik a visszahívhatóságot, azt szokták mondani, hogy ez instabilitáshoz, káoszhoz és folyamatos kampányokhoz fog vezetni, és hogy a civilizált világban nincs is ilyen. Ez azonban nem igaz. Az USA-ban például számos államban visszahívhatók a tisztségviselők, a kormányzókat is beleértve, mégis Amerika a világ egyik legstabilabb demokráciája. Sikeres visszahívási kampányhoz elsöprő társadalmi elégedetlenség kell. Csak úgy megpróbálni pedig nem érdemes: ha egy politikust sikertelenül próbálnak meg visszahívni, általában megerősödik és könnyedén nyeri meg a következő választást. Kaliforniában például több mint 100 éve van lehetőség a kormányzó visszahívására, ezalatt pedig mindössze egyetlen kormányzót mozdítottak el idő előtt az állampolgárok. A visszahívhatóság valójában a demokrácia megszilárdításához járul hozzá.

A 4K! alulról építkezve, a teljes tagság bevonásával alakítja ki az új baloldali patrióta párt hosszú távú céljait rögzítő alapprogramot. A pártalakításban résztvevő 700 ember a helyi csoportokban január és február során vitatta meg a program első verzióját és több mint 200 módosító javaslatot készített hozzá, jelenleg pedig online vitát és szavazást folytat a javaslatokról.
 

Egyetértesz? Támogasd a 4K!-t vagy csatlakozz hozzánk!