Bemutatta programját a 4K!

2011. december 15.

Bemutatta a formálódó új, patrióta baloldali párt első, 50 oldalas programját a 4K! – Negyedik Köztársaság mozgalom. A program az új köztársaság megalakítására, gazdasági szerkezetváltásra és a cigányok integrációjára helyezi a hangsúlyt.

„Az idén elindult ellenzéki mozgalmaktól gyakran kérdik, hogy pusztán protest mozgalmak-e, vagy van-e valamilyen víziójuk is az országról.” – mondta Istvánffy András, a 4K! koordinátora. „Nekünk nem csak nem tetszik a rendszer, de azt is megfogalmaztuk, hogy milyen rendszer tetszene.”


A 4K! legfontosabb közjogi célja a köztársaság újraalapítása. „Az egypárti alaptörvény megakasztotta a magyar alkotmányos fejlődést, és ezt mindenképp korrigálni kell. Új, konszenzusos, népszavazással elfogadott alkotmányra van szükség” – mondta el Istvánffy. Az új alkotmánynak a 89-eshez hasonlóan mellőznie kell a szövegéből az ideológiai betéteket, de a korábbinál erősebb független intézményeket kell létrehoznia, amelyek ellenőrizni tudják a köztársaság működését.

A gazdaságpolitika terén a 4K! szerint új fejlődési modellre van szükség. Az utóbbi húsz évben követett irány, ami kizárólag a külföldi működőtőke kedvezményekkel való idecsábítására szorítkozott, nem biztosított elég munkahelyet, ráadásul a hazai vállalkozások nagy részét a szürke zónába kényszeríttette.

„Nem a multikat kell kiűzni Magyarországról, hanem fel kell építeni azokat az exportképes ágazatokat, amik maguk után tudják húzni a magyar gazdaságot. Ezért koncepciónk középpontjában a fejlesztő állam áll, ami hosszú távra kijelöli a stratégiai ágazatokat, és összehangolja az állami kedvezményeket, az oktatást, a kutatás-fejlesztést és az exporttárgyalásokat.” – mondta el Nagy András szóvivő.

„Ahhoz hogy ez működhessen, ki kell fehéríteni a gazdaságot” – tette hozzá Nagy. „Jelenleg rengeteg cég csak úgy tud életben maradni, ha csal a járulékokkal, ennek viszont a munkavállalók isszák meg a levét, akik elesnek a nyugdíjuktól. Pedig a magyar kreativitást nem a könyvelésre kéne fordítani.”

A 4K! szerint a szürke gazdaság problémáját egyetlen radikális lépéssel lehet megoldani: a munkaerőt terhelő járulékok csökkentésével, és egyszeri teljes amnesztiával, amikor mindenki kifehérítheti a cégét, anélkül, hogy az állam firtatná a múltat.

„Az új köztársaság nem jöhet létre a cigányok nélkül”- hangsúlyozta Vekerdy Panni, a 4K! másik szóvivője. „Ők jelenleg mind a politikai, mind a gazdasági életből ki vannak rekesztve. Valós érdekképviseletük nincsen, a munkaerőpiacról pedig elsőként szorultak ki a rendszerváltáskor.”

A 4K! szerint el kell ismerni, hogy a cigányok széles rétege kényszerült illegalitásba és középkori életkörülmények közé, ez azonban éppúgy nem a vérükben van, ahogy a magyar munkavállalók sem a származásuk miatt csalnak adót.

„A középkori körülményeket nem tekintjük a kulturális romantikához tartozónak. Az államnak a mostaninál aktívabban be kell avatkoznia, és mindenkit vissza kell hoznia a civilizációba” – mondta Vekerdy Panni. Az állami programok és a gazdasági szerkezetváltásból következő munkahelyteremtés sem lesz azonban elég, ha nem indul el az érdemi cigány önszerveződés. A 4K! örömmel üdvözölné egy cigány polgárjogi mozgalom megjelenését.

A 4K! programját, amely a párt hosszú távú céljait rögzíti, tovább formálja a tagság, megvitatása januárban kezdődik el a helyi csoportokban. A végleges változatot a májusi alakuló kongresszus fogadja el, ez szolgál majd a 2014-es választási program alapjául.

A program letölthető pdf-ben.



Képek: Nagy Dániel

Egyetértesz? Támogasd a 4K!-t vagy csatlakozz hozzánk!