Veszélyes függőségbe kerülhetünk Kínától

2011. június 26.

A 4K! szerint Orbánnak a kínai miniszterelnökkel kötött „nagy jelentőségű szövetsége” a fiatalok számára egyáltalán nem biztató: nem jelent valós kitörési lehetőséget a magyar gazdaság számára, ezzel szemben Magyarország a jövőben veszélyes függőségbe kerülhet Kínától.

A megállapodás értelmében a továbbiakban részben a kínai állam fogja finanszírozni a magyar államadósságot. Bár konkrét számokat még nem hallottunk, Orbán kijelentette, hogy az ország finanszírozásának középtávú módját megoldva látja. Ez rendkívül aggasztó lépés, mert így nem pusztán bankok és magánbefektetők adósai leszünk, hanem egy olyan diktatúráé, amely a gazdasági hatalmat a politikai hatalom érvényesítésére használja. Magyarország egy feltörekvő világhatalom eszközévé válhat.


A hazánkba csábított kínai befektetések, bár új munkahelyeket hoznak létre, nem kínálnak hosszú távú kitörési lehetőséget Magyarországnak, csak a régi gazdasági modellünkbe lehelnek új életet.

Ez a gazdasági modell a valós magyar gazdaságfejlesztés helyett a nyugati tőke bevonzására épült, amely számára alacsonyan fizetett, de képzett munkaerőt, és a nyugati piacokhoz való közelséget tudtuk biztosítani. Ez a modell nem vezetett erős hazai gazdaság felépüléséhez és mára kimerült.

Orbán nem akarja leváltani a bukott modellt, pusztán motort cserél benne: a nyugati tőke helyett most a kínai tőke számára kínálunk telephelyet.

A 4K! álláspontja szerint valós gazdasági kitörés Magyarország számára nem lehetséges erős, világviszonylatban versenyképes, és többségében hazai kézben lévő ágazatok felépítése nélkül.

Egyetértesz? Támogasd a 4K!-t vagy csatlakozz hozzánk!